Εκτός σχεδίου δόμηση

Κύριε Διευθυντά,
Θα ήθελα να σας απασχολήσω με ένα επίκαιρο θέμα που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές των Δήμων Μίκρας και Καλλικράτειας.
Στις περιοχές αυτές οι αγροτικοί δρόμοι έχουν τρία μέτρα πλάτος, με συνέπεια, αφού κτισθεί κάποιο οίκημα σε ένα αγρόκτημα και γίνεται η περίφραξη στα όριά του, το πλάτος του δρόμου να μην επιτρέπει τη διέλευση ποικίλων αγροτικών μηχανημάτων για την καλλιέργεια των γειτονικών αγροτεμαχίων σήμερα και σε περιοχές όπου αυτό θα συμβεί μελλοντικά, λόγω της αυξανόμενης δόμησης, να μην είναι δυνατή η ταυτόχρονη διέλευση αντιθέτως κινούμενων οχημάτων στον δρόμο αυτόν, π.χ. απορριμματοφόρων, πυροσβεστικών, αγροτικών κ.λπ.
Τα παραπάνω προς το παρόν αφορούν στον Δήμο Μίκρας (δημοτικά διαμερίσματα Πλαγιαρίου, Καρδίας, Κ. Σχολαρίου, Τριλόφου), έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους δήμους της χώρας μας.
Στον Δήμο Καλλικράτειας και ειδικότερα στο δημοτικό διαμέρισμα Λακκώματος, όπου οι πινακίδες προειδοποιούν για ΒΙΠΑ, που δεν υφίσταται νομοθετικά, το ίδιο πρόβλημα ταλαιπωρεί τους εργοστασιάρχες της περιοχής και τους αγρότες, λόγω της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης εργοστασίων οπουδήποτε, που έχει ως συνέπεια τη στενότητα των δρόμων.
Προτείνεται σε αυτές και σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν κάποιος οικοδομεί αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου δόμησης, να παραχωρεί 3 ή 4 μέτρα στην πρόσοψη του δρόμου ως εισφορά σε γη (αφού παίρνει πολλαπλάσια αξία το ακίνητό του), με συνέπεια το τελικό πλάτος του δρόμου να αγγίζει τα 9-11 μέτρα, και μελλοντικά, όταν αρκετές από αυτές τις περιοχές θα μπουν σε σχέδιο οικισμού, να μην απαιτούνται απαλλοτριώσεις, κατεδαφίσεις και γενικώς να μην υφίστανται αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν τις επεκτάσεις των σχεδίων.
Αναστάσιος Ευθυμιάδης
Λάκκωμα Χαλκιδικής


Σχολιάστε εδώ