Εκβιάζουν πάλι για επιδιαιτησία!

Αυτό γίνεται με την τελευταία του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δυνάμεως, καθώς παρασκηνιακά διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς:
= Να μη θεωρείται πλέον δεδομένη η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο(!), υπονοώντας ότι ενδέχεται να τερματιστεί η παρουσία της στη Μεγαλόνησο. Κάτι που, εάν συμβεί, θα δημιουργήσει μια διαφορετική κατάσταση πραγμάτων, ανατρέποντας εντελώς την ισορροπία, διότι η Κύπρος θα μείνει παντελώς ανεπιτήρητη, στο έλεος του «Αττίλα». Αυτές οι προειδοποιητικές βολές έρχονται καθώς τελειώνει ο χρόνος χωρίς να διαφαίνεται λύση, ενώ οι δύο πλευρές πιέζονται να επιταχύνουν τις συνομιλίες, με ολοήμερες συναντήσεις από τον Ιανουάριο, σε μιαν απόπειρα να ξεπεράσουν το αδιέξοδο, κάτι που θα οδηγήσει με τον νέο χρόνο σε οριστικό πάρε δώσε. Αναμένεται μάλιστα ότι:
= Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν θα μεταβεί στη Λευκωσία τον Γενάρη, εγκαινιάζοντας αμεσότερη εμπλοκή στις διαδικασίες, με συγκεκριμένες διαιτητικές παρεμβάσεις, που θα οδηγούν προς συμβιβασμούς.
Αποκαλυπτικές είναι και οι πληροφορίες από κυπριακές πηγές όσον αφορά το νέο πλέγμα παρασκηνιακών διεργασιών. Σύμφωνα με αυτές, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε δικές της πρωτοβουλίες για να δώσει την εντύπωση κινητικότητας και ταυτοχρόνως «να βρεθεί ένα βήμα μπροστά», όπως είπε στον Ταλάτ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πριν έλθει στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη.
Ο Ταλάτ εκλήθη στην Άγκυρα και είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Πρόεδρο Γκιουλ, που του έδωσαν οδηγίες για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν, τα οποία σχετίζονται με καίριους στρατηγικούς ελιγμούς εν όψει και της κρίσιμης για την Τουρκία συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι Άγγλοι έχουν εκπονήσει προσχέδιο «ταχείας επιλύσεως», στη βάση «συμφωνημένων αρχών» που «φαίνεται να μην απορρίπτονται από τις δύο πλευρές», όπως είπε σε συνομιλητές του την περασμένη βδομάδα ο βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία κ. Μίλετ.
Τα μεγάλα αγκάθια του προβλήματος τώρα είναι βασικά το περιουσιακό (για το οποίο -σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές- η κατοχική πλευρά «ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέες θέσεις»), καθώς και το εδαφικό, που θα αποτελέσει βασικό άξονα του παζαρέματος, με σκληρό πάρε δώσε.
Ο Ταλάτ έχει λάβει από την Άγκυρα οδηγίες για εναλλακτικές προσφορές όσον αφορά την εδαφική πτυχή, που θα την παζαρέψει μαζί με το θέμα των προσφύγων και το πλαίσιο ρυθμίσεως του περιουσιακού. Κι αυτό καθώς ήδη από την τουρκική πλευρά έχουν εξαγορασθεί από έλληνες ιδιοκτήτες χιλιάδες στρέμματα έναντι εκατομμυρίων βρετανικών στερλινών (γιατί οι πληρωμές γίνονται μέσω βρετανικών τραπεζών), με αποτέλεσμα σε στρατηγικές περιοχές των κατεχομένων οι Τούρκοι να έχουν αποκτήσει εκτεταμένα «περιουσιακά προγεφυρώματα»!


Σχολιάστε εδώ