Δύσκολη «μάχη» για το γάλα στις Βρυξέλλες

Σε μια δύσκολη διπλωματική προσπάθεια έχει αποδυθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να «ανάψουν πράσινο» οι Βρυξέλλες στην αγορανομική διάταξη, με την οποία θα καθιερωθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σε όλες τις συσκευασίες φρέσκου γάλακτος, ώστε να μην παραπλανούνται οι καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν έχει προσφύγει κατά της διάταξης η πανίσχυρη ολλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών Friesland, που διαθέτει στην ελληνική αγορά εισαγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης.
Στο παρασκήνιο μαίνεται από μήνες ένας επιχειρηματικός πόλεμος και οι ελληνικές βιομηχανίες που διαθέτουν φρέσκο γάλα στην αγορά, με επικεφαλής τη Vivartia, είχαν ασκήσει πιέσεις στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να καθιερωθεί με αγορανομική διάταξη η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και να τοποθετούνται ξεχωριστά τα ελληνικά από τα εισαγόμενα προϊόντα στα σημεία πώλησης.
Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του υπουργείου για καθιέρωση αγορανομικής διάταξης, η Vivartia είχε ανακοινώσει μειώσεις τιμών στο φρέσκο γάλα, μετά τις οποίες καταγράφηκε αρκετά σημαντική ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της, ενώ ταυτόχρονα είχε ανακαλέσει την απόφασή της για απόσυρση από τη ζώνη γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.
Η διάταξη ως τώρα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς η προσφυγή της Friesland προκάλεσε παρέμβαση της Κομισιόν. Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχε επικροτήσει εκ μέρους της Vivartia τους χειρισμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, υπό την κ. Λούκα Κατσέλη, μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η ρύθμιση τελικά θα περάσει τον «σκόπελο» των Βρυξελλών.
Στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τον προϊστάμενο της Επιτροπής Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή, κ. Κομνηνός και Σπυράκος, ανέλυσαν με πλήρη επιχειρηματολογία, που για πρώτη φορά αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε, την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών από ενέργειες παραπλάνησης ως προς την προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Από τον ελληνικό φάκελο αποδεικνύεται πόσο διαδεδομένη είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης για τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα και άρα έχει μεγάλη σημασία η ορθή χρήση της, ενώ αναφέρεται σε αντίστοιχες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για άλλα προϊόντα (βόειο κρέας, μπίρα κ.λπ.). Επίσης, παρουσιάζει οικονομικά στοιχεία για τη μη επιβάρυνση των εταιρειών που καλούνται να αλλάξουν τις συσκευασίες τους.
N. X.


Σχολιάστε εδώ