Δυσαρέσκεια εξέφρασε έμμεσα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Ερωτήματα προξένησε μια αποστροφή απʼ την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής.
«Νομίζω», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κλείνοντας την ομιλία του, «ότι οι σχέσεις μας όχι μόνο δεν πρόκειται να απολέσουν τη δυναμική των τελευταίων ετών, αλλά και πως θα αναπτυχθούν περαιτέρω. Είμαι βέβαιος ότι με κοινές προσπάθειες μπορούμε να αναβαθμίσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο την κοινή μας δράση, να την εντάξουμε στη σφαίρα κατευθύνσεων με νέα προοπτική».
Μια προσεχτική προσέγγιση του παραπάνω αποσπάσματος οδήγησε ορισμένους που ξέρουν να «διαβάζουν» τη γλώσσα της ρώσικης διπλωματίας στο συμπέρασμα ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ήταν «συγκρατημένος» στη διατύπωσή του. Ακόμα και η χρησιμοποίηση της λέξης «νομίζω» αντί του «πιστεύω» δείχνει μια κάποια δυσπιστία των Ρώσων έναντι των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ενδεχομένως αυτή η δυσπιστία να προέρχεται απʼ τις επαμφοτερίζουσες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και υπουργών του σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αλλά και συνολικότερα από την αβέβαια τύχη της «διπλωματίας των αγωγών» που είχε αποτελέσει έναν εκ των βασικών αξόνων της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Τώρα όλοι σχεδόν διαβλέπουν μια μετατόπιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς τον φιλοαμερικανισμό με αντίστοιχη υποβάθμιση των πυλώνων της ΕΕ και της Ρωσίας.
Και αυτό έχει προφανώς τις παρενέργειές του…


Σχολιάστε εδώ