Δοκιμασία για την κυβέρνηση ο διάλογος για το Ασφαλιστικό
Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, που άνοιξε και πάλι το θέμα του Ασφαλιστικού, θα προεδρεύσει στην πρεμιέρα της επιστημονικής επιτροπής που ο ίδιος πρότεινε και στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες των κοινωνικών φορέων. Πανέτοιμος για την ουσιαστική έναρξη του διαλόγου δηλώνει ο υπουργός, ο οποίος στην κρίσιμη αυτή πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να καταθέσει τουλάχιστον το περίγραμμα του πλαισίου των δομικών αλλαγών που έχει εξαγγείλει.
Mετ’ εμποδίων η επικείμενη συνάντηση, καθώς η ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: όπως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή) δεν απέστειλε τους δύο εμπειρογνώμονες που της αναλογούσαν, ενώ δεν πρόκειται να συμμετάσχει και στον διάλογο, που τόσο επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, προαναγγέλλονται κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις 21 Δεκεμβρίου με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή και ζητείται συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Εργασίας. Υπενθυμίζεται σχετικά πως εκτός διαλόγου βρίσκεται και η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) ενώ και η ΔΑΚΕ, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης στον πρόεδρο Γ. Παναγόπουλο (ΠΑΣΚΕ), προειδοποίησε ότι η συμμετοχή της δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα κριθεί από την τοποθέτηση του υπουργού στα μέτρα χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που προτείνει η εργατική πλευρά.
Οι ζυμώσεις και οι αντιδράσεις που συντελούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με τον διάλογο για το
Ασφαλιστικό συνδέονται άμεσα με δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, σύμφωνα με τις οποίες: «Κάποια κέντρα ή ορισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, διακινούν απολύτως ψευδή σενάρια για το ασφαλιστικό πρόβλημα, με σκοπό να ακυρώσουν τον κοινωνικό διάλογο για την επίλυσή του». Ο υπουργός με τον τρόπο αυτό διαψεύδει εμμέσως πληροφορίες για λύσεις στο Ασφαλιστικό που θα συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όμως η αξιοπιστία των διαβεβαιώσεών του περί του αντιθέτου πιθανότατα θα κριθεί από την εισήγησή του, μεθαύριο Τρίτη, που ενδεχομένως θα διαγράφει και τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις.
Ο κ. Λοβέρδος μαζί με τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθούν στην ανάγκη για ανεύρεση νέων πόρων και για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στην περιστολή των δαπανών και της σπατάλης που σημειώνεται στα φάρμακα, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των κλάδων Υγείας και στην ανάγκη για έλεγχο της μαύρης εργασίας.
Ο σχεδιασμός για συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων από 13 σε 3 ή 4 φαίνεται ότι θα αναφερθεί μεν, αλλά η έλλειψη δομών και προϋποθέσεων είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθούν ώστε η όλη αναδιοργάνωση να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον.
Οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης συμφωνούν στη συζήτηση των πέντε ενοτήτων που προτείνει η ΓΣΕΕ, η οποία έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου (μίνι συνέδριο) στις 18 Δεκεμβρίου για να καταρτίσει το πρόγραμμα δράσης και να εξετάσει τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, αλλά και την πορεία του έργου της επιστημονικής επιτροπής. Εκ μέρους της ΓΣΕΕ θα διαπραγματευθούν το Ασφαλιστικό ο επιστημονικός διευθυντής, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, που ήδη με άλλους συνεργάτες ολοκληρώνουν μελέτη που «ακτινογραφεί» τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού προβλήματος.
Οι πέντε ενότητες που η ΓΣΕΕ προτείνει για συζήτηση και αντιμετώπιση είναι οι εξής:
1η Πόροι – χρηματοδότηση
• Πηγές άντλησης νέων πόρων.
• Διεύρυνση βάσης Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Αποθεματικά Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Δαπάνες Υγείας.
• Καταγραφή, χρονικός προσδιορισμός και τρόποι εξόφλησης οφειλών του κράτους.
• Καθυστερούμενες οφειλές ιδιωτών, εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή και εισφοροκλοπή.
2η Ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων
• Αποκατάσταση – «νοικοκύρεμα» των ανισορροπιών που επέφερε ο Ν.3655/08 ώστε η υφιστάμενη ενοποίηση να καταστεί λειτουργική και αποδοτική.
• Αρχές και μέθοδοι περαιτέρω ενοποιήσεων.
3η Βελτίωση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
• Μέριμνα για απολυόμενους σε μεγάλη ηλικία.
• Συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανέργων.
• Βαρέα και ανθυγιεινά.
4η Οργανωτικά – Λειτουργικά θέματα
• Διαχείριση Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (διοικήσεις – πλειοψηφίες – ρόλος κράτους).
5η Ταμείο Ασφαλιστικής Αλληλεγγύης Γενεών
• Πόροι Ταμείου.
• Συνήγορος γενεών.
Η ΑΔΕΔΥ
Σε ευρεία σύσκεψη ομοσπονδιών που είναι μέλη της ΑΔΕΔΥ συζητήθηκαν, με σημαντικές συγκλίσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος Σπ. Παπασπύρος «πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά των δημοσίων υπαλλήλων, σε όλα τα επίπεδα: Ασφαλιστικό, εισοδηματικό, εργασιακές σχέσεις». Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, όπως και ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Ηλ. Βρετάκος, καθώς και οι Συσπειρώσεις, πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 16 Δεκεμβρίου, η πρόταση όμως δεν πέρασε καθώς το ΠΑΜΕ επέμενε στην πραγματοποίηση της απεργίας στις 17 Νοεμβρίου – μέρα που θα πραγματοποιήσουν απεργία ομοσπονδίας και εργατικά κέντρα του ιδιωτικού τομέα στα οποία η παράταξη διαθέτει πλειοψηφία. Η ΠΑΣΚ/ΔΥ δεν απέρριψε την κήρυξη απεργίας, όμως χρονικά τοποθετεί την κινητοποίηση μέσα στον Ιανουάριο, οπότε και θα αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για την εισοδηματική πολιτική του 2010 για τον χαρακτήρα της ασφάλισης στον δημόσιο τομέα και για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων, του οποίου το έλλειμμα τον επόμενο χρόνο θα φτάσει τα 801.140.000 ευρώ.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε και επισήμως να μην εκπροσωπηθεί με εμπειρογνώμονες στην «Επιτροπή Σοφών» η ΑΔΕΔΥ και να μη συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο που ξεκινά την Τρίτη, αλλά να επιδιώξει συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας. Ο κ. Παπασπύρος είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν πρέπει η ΑΔΕΔΥ να εγκλωβιστεί σε αναλογιστικές και μόνο προσεγγίσεις, δεδομένου ότι το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να φορτωθεί την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας».
Με τον κ. Παπασπύρο συντάσσονται όλα τα κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ όπως ο Κώστας Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος της οργάνωσης, και άλλοι.