Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Όλοι περιμένουν από το 2010 ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας από τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση. Και την τοποθετούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, που προβλέπουν αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης. Ξεχνάνε όμως να προβλέψουν τι θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία με την ενίσχυση του κράτους και των τραπεζών αυξηθεί πράγματι η παραγωγή και γεμίσουν οι αποθήκες των παραγωγικών επιχειρήσεων με έτοιμα εμπορεύματα. Η απορρόφησή τους θα εξαρτηθεί από την τόνωση της ενεργού ζήτησης, κι αυτό είναι συνάρτηση της αύξησης των εισοδημάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Εργαζόμενοι με παροχή μισθωτής υπηρεσίας, συνταξιούχοι, μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες θα πρέπει να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη με την αύξηση του εισοδήματός τους. Όλων όμως των παραπάνω κατηγοριών το εισόδημα πιέζεται από το σημερινό οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί. Αυτοί που υπολογίζουν στην ανάκαμψη της οικονομίας ξεχνούν ότι οι πιθανότητες μιας δίκαιης διασποράς του εισοδήματος και η εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων πολιτών είναι εντελώς απίθανο να συμβεί αν το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν υποστεί ριζική αναμόρφωση. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποβάλουν το αίσθημα της ανασφάλειας που τους κατέχει σήμερα. Η υψηλή ανεργία και η πρόβλεψη για την αύξησή της μέσα στο 2010 και η υπερχρέωση των νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν αβεβαιότητες όσον αφορά την εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος. Κι αυτό είναι που φρενάρει την αύξηση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Και ετούτη η κρίση πολεμιέται μόνο με την τόνωση των εισοδημάτων.

2
Η Ινδία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που για φέτος υπολογίζονται σε αύξηση του ΑΕΠ στο 6% και για το 2010 στο 5%. Και μετά την Κίνα έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ όλα τα κράτη που μετέχουν στο G20. Επόμενο είναι να γεννάει πάμπλουτους. Οι 100 πλουσιότεροι Ινδοί υπολογίζεται ότι διαθέτουν περιουσία αξίας 276 δισ. δολαρίων. Η Ινδία είναι μια χώρα όπου 800 εκατ. άτομα ζουν με εισόδημα 20 ρουπίες την ημέρα! Στην Κίνα οι 100 πλουσιότεροι διαθέτουν περιουσία 170 δισ. δολαρίων. Και θεωρούνται και οι δύο αυτές χώρες «φωτεινά» παραδείγματα ισοκατανομής του εισοδήματος. Η τωρινή κρίση δημιούργησε υπερπλουσίους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ αντιθέτως οι πλούσιοι των ανεπτυγμένων χωρών έγιναν φτωχότεροι. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, υπολογίζεται ότι έχασε την τελευταία διετία 7 δισ. δολάρια. Έτσι, 100 άτομα στις ΗΠΑ απώλεσαν τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου το 2007 και το 2008. Τα ίδια παρατηρήθηκαν και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η κρίση επομένως έπληξε αμφίδρομα τον πλούτο ορισμένων ατόμων. Η νέα τάξη πραγμάτων που εγκαθίδρυσαν οι ΗΠΑ ευνοεί τη δημιουργία λίγων υπερπλουσίων και οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών. Και με την έννοια αυτή αποτελεί ένα μισητό οικονομικό ολιγαρχικό σύστημα που μας θυμίζει μεσαίωνα. Η προσφορά των ΗΠΑ στον… πολιτισμό!

3
Οικονομολόγοι αναλυτές του «Economist» προειδοποιούν ότι δεν αποκλείονται και νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους. Και σε περίπτωση που η αξιολόγηση υποχωρήσει τρεις ακόμη βαθμίδες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβάλει πρόστιμο 5% στα ομόλογα που καταθέτουν ως εγγύηση οι ελληνικές τράπεζες για τη λήψη δανείου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των ελληνικών τραπεζών με 1,5 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανόν κάποιες μικρές ελληνικές τράπεζες να οδηγηθούν σε κλείσιμο ή να απορροφηθούν από άλλες μεγαλύτερες. Επίσης η εκτίμηση του «Economist» στην ειδική έκδοσή του «Ο κόσμος του 2010» είναι ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της είναι πάρα πολύ μικρή. Και ακόμη μικρότερη η έξοδός της από την Ευρωζώνη. Εκφράζει την άποψη ότι οι οικονομικά ισχυροί εταίροι στην ΕΕ και την ΟΝΕ δύσκολα θα μπορέσουν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, καθώς τώρα με την κρίση αντιμετωπίζουν σοβαρά δικά τους προβλήματα. Επομένως θα πρέπει με δικές μας θυσίες να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας.


Σχολιάστε εδώ