Βρετανικών προκλήσεων συνέχεια…

Η Βρετανία, ως γνωστόν, δεν έτρεφε ποτέ καλά αισθήματα για τον Ελληνισμό. Απεναντίας, με την πολιτική της έβλαψε τις εθνικές μας υποθέσεις. Κάθε φορά που έδειχνε ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα, το ενδιαφέρον αυτό υπέκρυπτε δολιότητα, υποκρισία, συνωμοτικούς σχεδιασμούς και στυγνούς υπολογισμούς.
Βεβαίως, η Βρετανία, από τα χρόνια ακόμη της αποικιοκρατικής της πολιτικής, έτρεφε μίσος για την Κύπρο. Το μίσος αυτό, κατά το διάστημα του απελευθερωτικού αγώνα, εκδηλώθηκε με εκδικητικότητα αισχίστης μορφής.
Δεν ήταν δυνατόν για την κραταιά αυτοκρατορία να συνειδητοποιήσει πώς μια χούφτα άνθρωποι αποφάσισαν να εξεγερθούν εναντίον της και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Για να κάμψει το φρόνημά τους χρησιμοποίησε μεθόδους που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει εκείνες του χιτλερισμού. Επειδή όμως απέτυχε στα σχέδιά της να κρατήσει υπό την κατοχή της τη Μεγαλόνησο και επειδή ταπεινώθηκε από τους ηρωικούς κατοίκους της, το μίσος παρέμεινε και από τότε βγαίνει στην επιφάνεια με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.
Έτσι, πριν από λίγες μέρες, ο πρέσβης κ. Μίλετ κατέθεσε στεφάνι στο «μνημείο» το οποίο η βρετανική κυβέρνηση έστησε στην κατεχόμενη Κερύνεια προς τιμήν των άγγλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τα έτη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.
Δεν μας εκπλήσσει ασφαλώς η προκλητική ενέργεια του κ. Μίλετ, γιατί πολλές φορές μέχρι σήμερα έδειξε τις πραγματικές του διαθέσεις έναντι του κυπριακού προβλήματος.
Έπρεπε όμως να γνωρίζει ο κ. Μίλετ ότι τα μνημεία στήνονται για ήρωες που υπερασπίζονται αρχές, ιδέες και αξίες, για ήρωες που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους. Και τέτοιοι ακριβώς υπήρξαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μίλετ ότι τα μνημεία δεν στήνονται για βασανιστές, δήμιους, κατακτητές και εχθρούς της ελευθερίας που εξευτελίζουν το δίκαιο και τη νομιμότητα. Και τέτοιοι ακριβώς υπήρξαν οι στρατιώτες της Αγγλίας κατά την περίοδο που η Κύπρος ήταν αποικία της.
Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μίλετ ότι στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου στήθηκαν και εξακολουθούν να στήνονται μνημεία για τους ένδοξους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των τότε συμπατριωτών του αποικιοκρατών. Όμως, τα μνημεία αυτά είναι μνημεία αφιερωμένα στην τιμή, την ανδρεία και τη μεγαλοσύνη που επέδειξαν οι αγωνιστές της ηρωομάνας Κύπρου, ενώ το «μνημείο» που στήθηκε στην Κερύνεια είναι μνημείο ύβρης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως μνημείο της ανανδρίας των αγγλικών αποικιοκρατικών δυνάμεων που επί μακρόν καταδυνάστευσαν τη Μεγαλόνησο.
Μανώλης Στεργιούλης
Φιλόλογος
Προϊστάμενος 2ου Γραφείου
Β΄ Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης
Αθηνών


Σχολιάστε εδώ