ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αποκαλύψεις των διαφόρων κομματιών του συνολικότερου παζλ του φιάσκου γίνονται από αγανακτισμένα και απογοητευμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή συνδικαλιστές.
Δεν πρόλαβαν λοιπόν να απολογηθούν για το μέγα φιάσκο με την τοποθέτηση στη θέση του ειδικού γραμματέα για τις ΔΕΚΟ του πατενταρισμένου δεξιού και… θαυμαστή των λαμογιών γενικότερα κ. Κουτούπη, και μια νέα περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει κάνει ήδη άνω κάτω στελέχη και συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος.
Πρόκειται για την περίπτωση του Λάμπρου Κιτσαρά, ο οποίος τοποθετήθηκε από την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη στις θέσεις του προέδρου του Οργανισμού Κτηματολογίου και του αντιπροέδρου της Κτηματολόγιο ΑΕ.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Κιτσαράς κατέθεσε βιογραφικό που… συγκίνησε την υπουργό. Εκείνο που γνωρίζουμε, μας το κατήγγειλαν αγανακτισμένοι ΠΑΣΟΚοι, καθώς και συνδικαλιστές του χώρου, είναι ότι ο εν λόγω:
– Ουδέποτε έχει κρύψει τις δεξιές πεποιθήσεις του.
– Δηλώνει βαθύτατα δεξιός και ήταν εκ των σημαινόντων στελεχών του συστήματος Σουφλιά στο Κτηματολόγιο, εκ των απορρήτων του τότε επικεφαλής κ. Γούλα.
– Στέλεχος στην εν λόγω υπηρεσία είναι από το 1999. Και φαίνεται ότι τον στηρίζουν, εκτός της Τ. Μπιρμπίλη, και… εκκλησιαστικοί κύκλοι αλλά και ορισμένα άλλα κυβερνητικά στελέχη, άγνωστο γιατί!
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μετά την τοποθέτησή του ήσαν έντονες οι αντιδράσεις «πράσινων» στελεχών. Αλλά μάταια!
Η Τ. Μπιρμπίλη επέμεινε στην επιλογή της!
Πληροφορηθήκαμε πάντως ότι οι σχετικές διαμαρτυρίες έχουν φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, οπότε αναμένεται συνέχεια…
Σημειώνεται επίσης ότι στο ΔΣ του Κτηματολογίου διορίστηκε μεταξύ άλλων και ο σύζυγος της υπουργού Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου, κ. Σαβαλάνος. Κάτι που επίσης έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια και διαμαρτυρίες, αφού όλοι (ή σχεδόν όλοι…) θυμούνται τα περί «νόμιμου και ηθικού», που είχαν γίνει προεκλογικά η σημαία του ΠΑΣΟΚ και –αντίθετα– η «πληγή» για την τότε κυβερνώσα ΝΔ…
Γενικά πάντως η όλη διαδικασία με την επιλογή των γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών του κρατικού μηχανισμού κατέληξε ένα Βατερλώ άνευ προηγουμένου. Στην ουσία έχει εγκαταλειφθεί η ιστορία με τα βιογραφικά, αν και επίσημα ουδείς κυβερνητικός το παραδέχεται…
Για παράδειγμα, δεν υπέβαλε βιογραφικό ο πρώην υφυπουργός Δημ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος επελέγη για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τα τελωνειακά και τα φορολογικά, αφού όμως κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών.
Ας σημειωθεί ότι για τη θέση αυτήν προοριζόταν από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Κουτούπης, ο οποίος έγινε ειδικός γραμματέας για… μία μέρα και αποπέμφθηκε κακήν κακώς τελικά μετά τις σε βάρος του αποκαλύψεις!
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Χ. Παμπούκης γνώριζαν για το «γαλάζιο» παρελθόν του κ. Κουτούπη (υποψηφιότητα με τη ΔΑΚΕ για το Οικονομικό Επιμελητήριο κ.λπ.). Αυτό που δεν γνώριζαν είναι οι… επιδόσεις του στο Facebook. Και αυτές αποκαλύφτηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αγανακτισμένα είδαν αυτό τον τύπο να τοποθετείται σε θέση, και μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητη!
Πάντως κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή του από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Παμπούκη, παρά το δεξιό παρελθόν του, σχετίζεται με τη θέση που κατείχε έως πρόσφατα ως στέλεχος της Pricewaterhouse, η οποία έχει αναλάβει την είσπραξη των χρεών του Δημοσίου (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 18).
Διχάζουν οι… αντʼ αυτού
Όλη πάντως αυτή η ιστορία με την οπερέτα της στελέχωσης του κράτους έρχεται να καταδείξει και άλλες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς, καθώς και οργή και απογοήτευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και γενικότερα στο στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, όπως και στη βάση του Κινήματος.
Και επειδή «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», σοβαρή κριτική γίνεται για την εν γένει απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος προτιμά να ταξιδεύει παρά να ασχολείται με τα ενδοκυβερνητικά και γενικά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Έτσι, έχει τοποθετήσει «αντʼ αυτού» και κατά περίπτωση ή τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο ή τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη.
Αλλά αυτές οι τοποθετήσεις όμως μάλλον έχουν δημιουργήσει προβλήματα παρά έχουν επιλύσει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και κόντρες μεταξύ υπουργού και υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο (για τις αρμοδιότητες ή άλλα ζητήματα) κάθε άλλο παρά έχουν επιλυθεί (π.χ. μεταξύ Διαμαντοπούλου και Πανάρετου, Μπατζελή και Καρχιμάκη, Ξενογιαννακοπούλου και Φώφης, Ραγκούση και Ρόβλια, και πάει λέγοντας).
Επίσης και το μέγα φιάσκο με τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού σε αυτούς χρεώνεται. Το ίδιο και κάποιες υπουργικές γκάφες (π.χ. του Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το από πόσα ευρώ και πάνω δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις).
Γεγονός είναι ότι αυτό το κλίμα αναπαράγεται στη βάση και στα στελέχη. Και πλέον αντανακλά και στον πρωθυπουργό. Κι αν μέχρι τώρα η –επί της ουσίας– απουσία αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκόλυνε την κυβέρνηση και έκρυβε τα σοβαρά προβλήματά της, τώρα αυτή η αβάντα θα πάψει να υπάρχει…
Τίθεται ακόμα ένα αγωνιώδες ερώτημα, βασικά από «πράσινα» στελέχη:
«Πότε θα αρχίσουμε στην πραγματικότητα να κυβερνάμε;»
Διότι πέραν των επικοινωνιακών κινήσεων, ελάχιστο έργο έχει παραχθεί.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη τοποθέτηση ακόμα των γενικών γραμματέων Περιφερειών (των περιφερειαρχών), καθώς σχετίζεται και με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.
Αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς, τα ίδια και χειρότερα. Για παράδειγμα, στον ΟΠΑΠ παραμένει ακόμα ο κ. Χατζηεμμανουήλ, αν και έχει υποβάλει την παραίτησή του. Για τη θέση του ακούγονται οι Π. Συναδινός και Π. Λάμπρου. Βέβαια, κάποιοι «πονηροί» ΠΑΣΟΚοι ισχυρίζονται ότι η διαρροή των ονομάτων τους ίσως έχει γίνει ακριβώς για να «καούν». Και αναφέρονται σε ένα αουτσάιντερ, τον Θαν. Παπαγεωργίου…


Σχολιάστε εδώ