Από το Περιστύλιο…

Μαζί ανέβηκαν στο νέο γραφείο του Κώστα Καραμανλή στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Στη συνάντηση που διήρκεσε 15 λεπτά συζήτησαν για όλα τα θέματα, αλλά πιο πολύ φαίνεται ότι μιλούσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο τέως πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο οπαδούς του Ολυμπιακού και δήλωσε πικραμένος για την ήττα του ΠΑΟ την περασμένη Κυριακή.
Κατέληξαν στο γραφείο του Γιάννη Τραγάκη, όπου κουβέντιασαν θέματα οργάνωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και σχετικά με τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, όπου ο νέος πρόεδρος υπολογίζει στην οργανωμένη παρουσία της παράταξης.
Και μετά ήρθε η ώρα της… περιοδείας. Ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ανδρέα Λυκουρέντζο και Κ. Γκιουλέκα, καθώς και από τον γενικό διευθυντή του κόμματος Μανώλη Δασκαλάκη, πέρασε από όλα τα γραφεία και χαιρέτησε τους υπαλλήλους.
Λίγο πριν φύγει κι ενώ βρισκόταν στο καφενείο, οι δημοσιογράφοι τον πληροφόρησαν ότι στο περιστύλιο της Βουλής τον… περίμενε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που μόλις είχε βγει από την αίθουσα της Ολομέλειας, όπου είχε ρίξει τη βόμβα για συνεργασία με τη ΝΔ με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο. Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε την κουβέντα με δημοσιογράφους και βουλευτές στο καφενείο της Βουλής. Όταν είδε ότι ο Καρατζαφέρης δεν αποχωρούσε, έφυγε από την αντίθετη κατεύθυνση και λίγο αργότερα αποχώρησε. Αμέσως μετά την αποχώρηση Σαμαρά έφυγε και ο Καρατζαφέρης…
νΧέρι χέρι κυκλοφορούν, όχι βεβαίως με τον… Καρατζαφέρη, αλλά μεταξύ τους οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής αναζητώντας στέγη. Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Τζαβάρας και Μανώλης Κεφαλογιάννης το πάνε μάλλον για συστέγαση…
νΜόλις είχε φάει… πόρτα και από τον Προκόπη Παυλόπουλο, που ξεκαθάρισε, παρότι είχε διευκρινιστεί από την προηγούμενη μέρα, ότι οι προσκλήσεις δεν πρόκειται να βρουν καμία ανταπόκριση και δεν υπάρχει θέμα σύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με άλλη εκλογική διαδικασία, και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν μέσα στην… τρελή χαρά! Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, έλεγε ότι με τον Σαμαρά στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας τα δύο κόμματα μπορούν να έχουν κοινή πορεία σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν μπορούσε να ελπίζει με την Ντόρα, την υποψηφιότητα της οποίας, για να μην ξεχνάμε, υποστήριζε…
Μάλιστα είπε ότι η πρώτη φορά που του άρεσε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ήταν όταν… απέρριπτε την πρότασή του. Τι κι αν το περιεχόμενό της ήταν αρνητικό; Ο πρόεδρος Γιώργος βρήκε ότι ήταν διατυπωμένη προσεκτικά και διέγνωσε ένα θετικό βήμα της άλλης πλευράς, που του επιτρέπει να συνεχίσει να φλερτάρει…
Πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε και έλαβε την
έγκριση της Βουλής για ολιγοήμερο ταξίδι στο εξωτερικό. Της χρειάζεται για να συνέλθει…
νΤη συμπαράστασή του στην καθαρίστρια, τη συνδικαλίστρια, για την επίθεση στο αυτοκίνητό της, το
οποίο χαρακτήρισε ακριβό, είπε ότι ήθελε να εκφράσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αλλού το πήγαινε όμως. «Νομίζω
ότι βιτριόλι στο αυτοκίνητο δεν δικαιολογεί τριάρι! Μια γκαρσονιέρα ίσως!», είπε.
Και γιατί, αντί να καταφεύγει σε προκλητικές δηλώσεις, δεν της δίνει ένα από τα 35 ακίνητα που δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του, αφού έχουμε και οικονομική κρίση; Δεν μπορεί, όλο και κάποια γκαρσονιέρα θα έχει…
νΓια τον πρόεδρο Καρατζαφέρη τρέφει, λέει, ιδιαίτερα αισθήματα συμπάθειας και φιλίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Μάλιστα πάντοτε παρακολουθεί τους λόγους και τις αγορεύσεις του, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκφράζει τις απόψεις και τις αγωνίες πολλών πολιτών.
Στο θέμα όμως της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπουτσής άφησε να φανεί το χιούμορ του: «Υπενθυμίσατε σε όλους μας αλλά και στον ελληνικό λαό ότι το σίριαλ «Η πολυκατοικία» συνεχίζεται και εντός Βουλής. Ιδιαίτερα μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά, προφανώς, στην «πολυκατοικία» έχουμε ανακατατάξεις, υπάρχει ανασφάλεια, υπάρχει συζήτηση, και φοβάμαι ότι μάλλον αναζητείτε νέους ρόλους. Διευκρίνιση: ποιος είναι ο θυρωρός και ποιος είναι ο διαχειριστής… Και έχω την αίσθηση επίσης ότι υπάρχουν και ορισμένες δυνάμεις οι οποίες κινούν τα νήματα για μια νέα γενική συνέλευση της «πολυκατοικίας», χρησιμοποιώντας μάλιστα και στη γενική συνέλευση ως «καρότο» τον μήνα Μάρτιο, τον μήνα δηλαδή που θα έχει οριστικοποιηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσον αφορά, όμως, το σίριαλ «Η πολυκατοικία», σας διαβεβαιώ ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό όπως παρουσιάζεται στο Mega Channel και όχι στη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ»…
νΟ πρώτος νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι πλέον γεγονός. «Χρειάστηκαν εξήντα μέρες για να φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το πρώτο της νομοσχέδιο. Εάν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, τότε για να κάνει πράξη τα πέντε νομοσχέδια των εκατό πρώτων ημερών χρειάζονται τριακόσιες μέρες» (!) σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας.
Και τι δεν είπε η αντιπολίτευση γι’ αυτό το νομοσχέδιο… Το ΚΚΕ μίλησε για επιδόματα φτώχειας και τόνισε
ότι με 0,45 και 0,65 ευρώ την ημέρα δεν μπορεί κανείς να κάνει κοινωνική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για φτωχοπροδρομισμό. Το επίδομα αναλύθηκε σε ώρες και σε ημέρες.
Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος είπε: «Άκουσα κριτική από τους συναδέλφους της Αριστεράς, που αναλύουν το επίδομα σε ημέρες. Θα έλεγα εγώ ότι μπορούν να το κάνουν και σε ώρες και σε δευτερόλεπτα ή, κατά τη συνήθη συνδικαλιστική πρακτική, μπορούν να το κάνουν και σουβλάκια»!
ν«Συγγνώμη, κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε, αλλά κάποιο κινητό έχει διαφύγει της φραγής», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη
«Προφανώς το δικό μου», διαπίστωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Νιώτης: «Το δικό σας είναι; Ωραία, σας δίνουμε μισό λεπτό να το αποσυνδέσετε».
Π. Λαφαζάνης: «Βλέπετε ότι σπάω και τα μπλόκα εδώ της Βουλής. Τι να κάνουμε;»
Α. Μακρυπίδης: «Τι τεχνολογία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;».
Π. Λαφαζάνης: «Σύγχρονη»…
νΜε τις αβρότητες καλά τα πάει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος. Τις προάλλες αποκάλεσε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη από το Ηράκλειο «πασιονάρια» και εξήρε τον εξαιρετικά φιλάνθρωπο και ανθρωποκεντρικό λόγο της συναδέλφου του.
Τον καβγά όμως με τον βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελο Τζέκη, που ζήτησε τον λόγο επί του Κανονισμού, τον έστησε στο πιτς φιτίλι…
«Δεν έχετε τον λόγο. Καθίστε κάτω! Δεν ισχύει αυτό που λέτε», του είπε.
Άγγ. Τζέκης: «Θα έχετε την υπομονή να με ακούσετε, κύριε πρόεδρε. Αυτή τη φασιστική τακτική να την αφήσετε έξω!».
Β. Αποστολάτος: «Δεν έχετε το λόγο. Σας απαγορεύεται αυτό που είπατε εκ του Κανονισμού!»
Άγγ. Τζέκης: «Αφήστε έξω αυτή τη φασιστική νοοτροπία!»
Β. Αποστολάτος: «Είστε απαράδεκτος!»…
νΟ υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης είναι γείτονες στον Χολαργό, μένουν και οι δύο σε μικρά διαμερίσματα, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος, και έτσι η συζήτηση για τη φορολόγηση των ακινήτων έγινε επί προσωπικού:
Κ. Αϊβαλιώτης: «Βλέπουμε ένα πλαφόν 400.000 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι θα πέσει «χαράτσι» σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Είμαστε γείτονες, μένουμε στο Χολαργό, κύριε Σαχινίδη. Εγώ μένω σ’ ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών. Ένα εκατονεικοσάρι, ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, όχι σε καμιά πολυτελή περιοχή, στον Χολαργό, κάνει 400.000 ευρώ».
Φ. Σαχινίδης: «Λάθος κάνετε, κύριε συνάδελφε».
Κ. Αϊβαλιώτης: «Δεν κάνει 400.000 ευρώ; Μένετε σε μεγαλύτερο;».
Φ. Σαχινίδης: «Μένω σε 100 τετραγωνικά…».
Κ. Αϊβαλιώτης: «Εγώ μένω σε 60 τετραγωνικά στον Χολαργό. Ξέρετε πού μένω, και μένουμε και δίπλα. Είναι τόσο μυθώδης αυτή η περιουσία των 400.000 ευρώ; Είναι πλουτοκρατία, δηλαδή, όποιος έχει ένα διαμέρισμα αξίας 400.000 ευρώ; Όσοι έχουν ένα διαμέρισμα αξίας 400.000 ευρώ είναι πλουτοκράτες, βιομήχανοι, μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου; Κάντε το πλαφόν 700.000 ευρώ, ώστε να μην επιβαρύνονται χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες πολίτες μεσαίου εισοδήματος».

***

Τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο θα τιμήσει σήμερα Κυριακή ο δήμαρχος Καστοριάς Ιωάννης Τσαμίσης, σε μια ειδική τελετή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Δημότη Καστοριάς.
Ο κ. Τσαμίσης, που να σημειώσουμε ότι δεν ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, θα τονίσει την τιμητική για την περιοχή της Καστοριάς διάκριση στο πρόσωπο του κ. Πετσάλνικου, αφού για πρώτη φορά αναλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής ένας Καστοριανός, αλλά και βουλευτής της Μακεδονίας.


Σχολιάστε εδώ