ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Κατά πόσο δηλαδή θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις. Πάντως, η πλειοψηφία των ευρωπαίων εταίρων δεν θέλει ν’ ακούσει κουβέντα για πρόσθετες κυρώσεις επί της Τουρκίας, η οποία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τις αποφάσεις της ΕΕ και περιλαμβάνουν ακόμη και αυτήν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χωρίς κυρώσεις
Στην παράγραφο στην οποία τονίζεται ότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της δεν γίνεται καμιά αναφορά στην επιβολή κυρώσεων. Επειδή δεν υπήρξε κοινή θέση κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της ΚΟΡΕΠΕΡ, το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση αύριο, Δεύτερα, στο Συμβούλιο Υπουργών.
Από την προχθεσινή συζήτηση σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ, δηλαδή μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών, διεφάνη ότι η πλειοψηφία των κρατών, και δη η Βρετανία με τη Σουηδική Προεδρία, δεν αποδέχονται την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία. Θεωρούν ότι τα οκτώ παγωμένα κεφάλαια είναι αρκετά. Από την άλλη, η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθούν «ισχυρά μηνύματα» προς την Τουρκία, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, και ότι τη Δευτέρα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα είναι δυνατή μια πολιτική συζήτηση και αξιολόγηση της τουρκικής στάσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει στην ουσία να επιτύχει τέτοιες φραστικές προσθήκες ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει ότι η Άγκυρα δεν περνά αλώβητη από το ραντεβού των Βρυξελλών της 9ης και 10ης Δεκεμβρίου.
Το Εθνικό και ο Πρόεδρος
Tην Παρασκευή συνεδρίασε το
Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, χωρίς όμως επισήμως να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα της κυπριακής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν δήλωσε ότι παραμένει η προηγούμενη θέση του Σώματος ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περάσει αλώβητη από το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Από τις Βρυξέλλες, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται σε επαφή με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού. Ο τελευταίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δρούτσα, στον οποίο εξήγησε τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβούλιου.
Πληροφορίες του «Παρόν» αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κοινή θέση στο Εθνικό και ότι τους χειρισμούς του θέματος θα τους αναλάβει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού η εκτίμηση είναι ότι ούτε τη Δευτέρα οι υπουργοί των Εξωτερικών θα διατυπώσουν κοινή θέση επί της παραγράφου 14. Συνεπώς το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.


Σχολιάστε εδώ