Ανακατατάξεις στη ΔΑΚΕ μετά την εκλογή Σαμαρά

Ο κ. Ταυρής προεξοφλείται ότι θα έχει ρόλο σημαντικό στη Ρηγίλλης, αφού μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ την άνοιξη, είχε δρομολογήσει την αποχώρησή του από τη Συνομοσπονδία, ενώ ο κ. Τσαλικάκης είναι στην πραγματικότητα μεταβατικός γενικός γραμματέας, που ανέλαβε όταν ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης εξελέγη ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Τον κ. Τσαλικάκη επρόκειτο να αντικαταστήσει το στέλεχος της ΔΑΚΕ Φώτης Αλαδάκος, που θεωρείται από όλους ως πιο ικανός και κατάλληλος. Ο κ. Αλαδάκος παραμονές των κομματικών εκλογών και έπειτα από δήλωση του κ. Πουπάκη, υπέγραψε μαζί με αρκετούς άλλους συνδικαλιστές κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη. Η προσχώρηση του κ. Αλαδάκου στο «αντίπαλο» στρατόπεδο φαίνεται να καθιστά τώρα προβληματική την προώθησή του στη γενική γραμματεία της ΓΣΕΕ – παρότι είναι δύσκολο να ανευρεθεί μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών του ιδιωτικού τομέα πρόσωπο πιο κατάλληλο, το οποίο να διαθέτει θητεία και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.
Και για τον κ. Πουπάκη, όμως, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ο ίδιος, σε ανύποπτο χρόνο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέμενε στην προεδρία της ΔΑΚΕ μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ οπότε η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ θα πραγματοποιήσει και το δικό της συνέδριο. Ο κ. Πουπάκης, μόλις τρεις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση Σαμαρά – Ντόρας – Ψωμιάδη, παρά την αρχική απόφαση για ουδετερότητα της ΔΑΚΕ στις κομματικές διαδικασίες, με δημόσια δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της Ντόρας για να ακολουθήσει η συλλογή υπογραφών υποστήριξης και από άλλους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.
Η παραβίαση της συμφωνίας αποδίδεται σε άσκηση «υψηλών» πιέσεων της τελευταίας στιγμής, όταν προφανώς φάνηκε ότι υπερίσχυε ο κ. Σαμαράς και κρίθηκε πως «τονωτικές ενέσεις ενδεχομένως ανατρέπουν το διαφαινόμενο αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως τη μέρα που ο κ. Πουπάκης ανακοίνωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Ταυρής δήλωνε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι «ο κ. Σαμαράς θα έβγαινε εκτός απρόοπτου από τον πρώτο γύρο» – όπως και έγινε.
Όλα είναι ανοικτά τώρα και για τον κ. Πουπάκη. Αν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη ενδιαμέσως, στο συνέδριο της ΔΑΚΕ είναι δύσκολο να επανεκλεγεί πρόεδρος, παρά τα αναμφισβήτητα ηγετικά του προσόντα. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσωπα πολύ κοντά στον κ. Σαμαρά, όταν αναφερθήκαμε στο μέλλον του κ. Πουπάκη, υπενθύμιζαν πως ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μόλις ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα της ΟΝΝΕΔ λέγοντας πως επί Καραμανλή ανέλαβε, τώρα σειρά έχει άλλος… Η αναφορά αυτή είναι εύγλωττη, όμως ο κ. Πουπάκης διαθέτει ισχυρή επιρροή στη ΔΑΚΕ, οπότε οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες…


Σχολιάστε εδώ