Αλήθειες και ψέματα για τους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ στη Βουλή

Μεγαλοστομίες.
Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει.
1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 65, παρ. 1:
«Η Βουλή ορίζει τον τρόπο της ελεύθερης και δημοκρατικής λειτουργίας της με Κανονισμό, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια κατά το άρθρο 76 και δημοσιεύεται με παραγγελία του προέδρου της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Άρθρο 65, παρ. 6:
«Ο Κανονισμός καθορίζει την οργάνωση των υπηρεσιών της Βουλής υπό την εποπτεία του προέδρου, καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό της».
Από τις παραπάνω διατάξεις συνάγεται, με σαφήνεια, ότι ο Κανονισμός της Βουλής ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με παραγγελία του προέδρου της Βουλής, χωρίς τη σύμπραξη είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως απαιτείται για τους νόμους, είτε οποιουδήποτε άλλου κρατικού οργάνου, π.χ. υπουργού.
Επομένως, ο κοινός νομοθέτης, εδώ ο υπουργός Εσωτερικών, δεν μπορεί να θεσπίζει, να τροποποιεί ή να προσθέτει διατάξεις που αφορούν το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής, τον τρόπο πρόσληψης του προσωπικού της, γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα.
Δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, μολονότι και ο ίδιος είναι βουλευτής, φαίνεται να αγνοεί και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Προφανώς δεν συμβουλεύτηκε τον νέο μέντορά του, γνωστό συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο.
2. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Βʼ) που αφορά την οργάνωση των υπηρεσιών της Βουλής, την κατάσταση του προσωπικού της και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 51/Α΄/1997) άρθρο 74, παρ. 1 εδ. 1: «Οι διατάξεις του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28/Α΄) εφαρμόζονται και για τις προσλήψεις προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων με επιφύλαξη των ειδικών ρυθμίσεων του παρόντος Κανονισμού».
Με τη διάταξη αυτή του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι οι προσλήψεις του τακτικού προσωπικού της Βουλής υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ –ο ν. 2190/94 είναι ο νόμος που προβλέπει τη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ– από την εποχή που πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Εκτός αυτού και με τη φετινή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα, η παραπάνω συγκεκριμένη διάταξη δεν τροποποιήθηκε (απόφαση Ολομέλειας της Βουλής 22/4/2009, ΦΕΚ 66/Α/2009).
Εδώ πλέον είναι να απορεί κανείς. Ο υπουργός Εσωτερικών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αγνοεί και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ο πρόεδρος όμως της Βουλής γνωρίζει τον Κανονισμό της Βουλής για το προσωπικό της. Τότε προς τι οι δηλώσεις για προσλήψεις προσωπικού στη Βουλή μέσω ΑΣΕΠ; Αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Μήπως τελικά όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους;
Και εν πάση περιπτώσει, κύριε πρόεδρε της Βουλής και κύριε υπουργέ Εσωτερικών, πόσοι υπάλληλοι στη Βουλή προσλήφθηκαν από το 1997 μέχρι σήμερα με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ;


Σχολιάστε εδώ