Αιφνιδιάστηκε μέχρι και το σύστημα…

Η αθρόα προσέλευση πολιτών την περασμένη Κυριακή στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Ρηγίλλης, αλλά και κάθε πρόβλεψη της εταιρείας πληροφορικής που είχε αναλάβει το έργο. Έτσι, το σύστημα με τα κομπιούτερ δεν άντεξε τον φόρτο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαδοχικά «μπλακ-άουτ» και να τεθούν σε κίνδυνο αυτές καθαυτές οι εκλογές. Χιλιάδες ψηφοφόροι ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες στις «ουρές», ενώ την ίδια ώρα «οργίαζαν» οι φήμες για «σκοτεινές συνωμοσίες»!

Τα πρώτα προβλήματα εμφανίσθηκαν το πρωί, όπου είχαμε το πρώτο «μεγάλο κύμα» ψηφοφόρων και το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας. Στη Ρηγίλλης προκλήθηκε αναστάτωση, ενώ από την Εφορευτική επικοινώνησαν με τους υπεύθυνους της εταιρείας, οι οποίοι επέρριψαν τις ευθύνες στον ΟΤΕ. Χωρίς… δεύτερη σκέψη ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσε να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη εκδοχή. Οι αρμόδιοι του ΟΤΕ αντέδρασαν αμέσως, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τις υπηρεσίες του. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρης Σιούφας βρισκόταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τους τρεις υποψηφίους, προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μην τεθούν ζητήματα επί της διαδικασίας. Ειδικοί σε ζητήματα πληροφορικής αποδίδουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε «αβλεψία» των υπευθύνων της εταιρείας, εκτιμώντας ότι το σύστημα που εγκατέστησαν μπορούσε να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό μηνυμάτων ανά λεπτό. Πιθανότατα κινήθηκαν με βάση τις… απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Ρηγίλλης ότι οι ψηφοφόροι δεν θα ξεπερνούσαν τις 350.000 με 400.000. Ο αριθμός ήταν διπλάσιος, το σύστημα δεν «άντεξε» και συνέβη ό,τι συνέβη.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα ξεκίνησαν στραβά. Η Εφορευτική Επιτροπή άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση τις διαδικασίες για την επιλογή εταιρείας, ενώ οι πρόχειροι χειρισμοί, η γραφειοκρατία και οι ατέλειωτες συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα… τρόμαξαν ορισμένους από τους σοβαρούς υποψήφιους. Μάλιστα μια εταιρεία με εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες (Singular Logic) αποχώρησε διαβλέποντας ενδεχομένως τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθυστέρηση και τον περιορισμένο χρόνο που θα είχε στη διάθεσή της προκειμένου να στήσει το σύστημα με τους χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι πλέον… καχύποπτοι μάλιστα έφθασαν στο σημείο να μιλούν για «σκόπιμη καθυστέρηση» ώστε το έργο να ανατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία (θυγατρική) που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρηγίλλης. Από την Εφορευτική Επιτροπή το διαψεύδουν κατηγορηματικά, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα.


Σχολιάστε εδώ