άλλες τυπολογίες

RΤη μεθεπόμενη Τρίτη θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι αρμόδιοι για τα ΜΜΕ υπουργοί προκειμένου να ερωτηθούν σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον χώρο, τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις και την ψηφιακή τηλεόραση. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, στην οποία παρευρέθηκαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ετέθη ζήτημα για τους χρόνους προώθησης της ψηφιακής τηλεόρασης. Οι βουλευτές, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, έθεσαν το ζήτημα της χορήγησης των συχνοτήτων στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να λάβει το κράτος χρήματα για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Ελάχιστη ωστόσο συζήτηση έγινε για το μεγάλο θέμα του «ψηφιακού μερίσματος», για το οποίο οι βουλευτές προφανώς δεν είναι ενήμεροι.

***

RΕπί κυβέρνησης ΝΔ χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για την επιλογή των τεσσάρων μελών του ΕΣΡ. Το ερώτημα είναι αν και αυτήν τη φορά θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο, καθώς από τις 24 Οκτωβρίου 2009 έχει λήξει η θητεία τριών μελών του Συμβουλίου, του αντιπροέδρου Νέστορα Κουράκη, της Ίριδος Αυδή-Καλκάνη και του Κωνσταντίνου Τσουράκη. Τα υπόλοιπα μέλη (Ιωάννης Λασκαρίδης, Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας και Κωνσταντίνος Αποστολάς) ορίστηκαν, μετά την καθυστέρηση, στις 28 Φεβρουαρίου 2008 για 4 χρόνια, ενώ πλέον υπάρχει και το ζήτημα της εκπροσώπησης του ΛΑΟΣ στο νέο επταμελές Συμβούλιο.
RΣτην ΠΟΣΠΕΡΤ για τους συμβασιούχους τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Μετά το τέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου «γνωριμίας» την περασμένη Τρίτη, σε μια μάλλον συμβολική κίνηση, οι Γιώργος Ελενόπουλος, Ηλίας Μοσχονάς και Στέλιος Στεφάνου επισκέφτηκαν τα γραφεία της ομοσπονδίας και συζήτησαν επί μακρόν για τα ζητήματα της ΕΡΤ, αφού νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν κατέστη δυνατόν να παραδοθεί το υπόμνημα των συμβασιούχων από την ΠΟΣΠΕΡΤ.
RΈκτακτη γενική συνέλευση και για τους μετόχους του «Άργους». Η σύγκλησή της ορίστηκε για τις 28 Δεκεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

***

RΓεύμα με τους παρουσιαστές και τους διευθυντές του Alpha προγραμματίζει ο Κ. Μάινους για τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Λαζόπουλος διεμήνυσε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί σε αυτήν τη γιορτινή συνάντηση. Οι γιορτές επιβάλλουν και αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος στην Κάντζα και έτσι η περσινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση απορρίφθηκε και στη θέση της αναμένεται να τοποθετηθούν έλατα από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
RΞεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης του Ομίλου NetMed NV και της Forthnet. Η θυγατρική Forthnet Media Holding προχωράει στην απορρόφηση της εταιρείας Τηλέδραση Συμμετοχών και προφανώς θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της στήλης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις της συνδρομητικής TV ανέρχονται σε 147.106.307 ευρώ. Ο τζίρος του Ομίλου Forthnet, μετά και την απόκτηση του Ομίλου NetMed NV, αυξήθηκε στα 272.046.149 ευρώ το 9μηνο του 2009, έναντι 119.128.015 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2008. Οι ενοποιημένες ζημίες του Ομίλου Forthnet μειώθηκαν σε 24.142.531 ευρώ, έναντι ενοποιημένων ζημιών ύψους 35.812.118 ευρώ το 9μηνο του 2008.
RΑρχαιρεσίες στην Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής. Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου και αρκετοί ιδιοκτήτες θέλουν να γίνουν πρόεδροι…
RΚέρδη προ φόρων ύψους 539.035 ευρώ εμφανίζει το διάστημα 1.7.2008 – 30.6.2009 η Cut Production, η οποία, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει μεικτές παραγωγές για λογαριασμό της ΕΡΤ. Η εταιρεία το αντίστοιχο διάστημα της χρήσης του 2008 εμφάνιζε κέρδη προ φόρων ύψους 531.352 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στη χρήση του 2009 σε 4.028.714 ευρώ, έναντι 4.216.326 ευρώ το 2008.

***

RΣε εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα ο ΔΟΛ, μετά και την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Τ. Γιαννίτση στα ΕΛΠΕ. Στο καινούργιο συμβούλιο, όταν συγκροτηθεί, θα φανούν οι νέες ισορροπίες και το αν θα υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπων του Ομίλου Prisa.
RΚύκλο εργασιών ύψους 2.472.837 ευρώ παρουσιάζει στη χρήση του 2009 η Εκτυπωτική Αττικής, η εταιρεία στην οποία πρόεδρος είναι ο Θανάσης Κυριακόπουλος (Λάλας) και αντιπρόεδρος η Χαρίκλεια Πανοπούλου. Τα κέρδη προ φόρων της εκτυπωτικής ανέρχονται σε 36.752 ευρώ.
RΔύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις στον ορίζοντα. Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Πήγασος και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση της ΙΜΑΚΟ.
RΧωρίς αντιδράσεις έγινε δεκτή η μείωση κατά 10% των στελεχών του Mega. Αυτό είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της κρίσης από τον Τηλέτυπο, ο οποίος, όπως έχει προαναγγείλει, θα μεταφέρει τα κέρδη που είχε κρατήσει στην κυπριακή θυγατρική του από την πώληση του μεριδίου της στη NetMed NV στην τρέχουσα χρήση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημίες.
RΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τη θέση του προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως και για τη θέση του ειδικού επιστήμονα του ίδιου Ταμείου, δημοσιεύτηκε στο κυβερνητικό σάιτ www.opengov.gr. Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου.

***

RΣτην έκδοση συγκεκριμένης φόρμας εντύπου για τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στα ΜΜΕ προχώρησε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το έντυπο περιλαμβάνει έναν συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή για την εξαγοραζόμενη εταιρεία, τις συμμετοχές τους σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και τα μερίδιά τους στη συνολική αγορά. Για τον υπολογισμό του μεριδίου αγοράς των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επικαλούμενη το άρθρο 3 παρ. 4 του ν. 3592/2007, αναφέρει πως ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιείται: για τις αγορές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου το άθροισμα της διαφημιστικής δαπάνης και των εσόδων από πώληση στην ημεδαπή προγράμματος ή άλλων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών σε δωδεκάμηνη βάση, για τις αγορές εφημερίδων και περιοδικών το άθροισμα της διαφημιστικής δαπάνης και των εσόδων από την πώλησή τους στην ημεδαπή σε δωδεκάμηνη βάση.

***

ξΕιδικές γνώσεις για τα ζητήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει ο Παναγιώτης Μπιτσαξής, νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Υπήρξε ο ένας εκ των τεσσάρων εκκαθαριστών που άσκησαν τον έλεγχο στην Alpha Digital Synthesis και στο πλαίσιο της εργασίας τους ήρθε σε επαφή με ιδιοκτήτες ομάδων και εταιρειών συνδρομητικής TV.
RΣε συμφωνία με τον ΟΑΣΑ προχώρησε και φέτος η ΕΣΗΕΑ για την παροχή καρτών απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση 25% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην περίπτωση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών η έκπτωση φτάνει το 50%. Η πληρωμή του ποσού και η παραλαβή των καρτών γίνονται στην ΕΣΗΕΑ.

***

RΤο ντόμινο των απολύσεων στις εφημερίδες της Πάτρας έφτασε και στην «Πελοπόννησο», με την απόλυση της Βασιλικής Στράτη.
Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) βρίσκεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΠΗΝ και στηρίζει κάθε κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη της Βασιλικής Στράτη.
RΣυνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου
Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων είχε την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πεταλωτής, παρουσία και του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας Γ. Πετρουλάκη.
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, τη δανειοδότηση και την ένταξη των περιφερειακών εφημερίδων σε αναπτυξιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν αιτήματα που αφορούν το άμεσο ξεπάγωμα των διαφημιστικών καταχωρίσεων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την άμεση δανειοδότηση των περιφερειακών εφημερίδων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ένταξή τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, τη νομοθετική ρύθμιση για τις μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των
εφημερίδων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις – προκηρύξεις διαγωνισμών αλλά και την ετήσια επιχορήγηση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) που τελεί υπό την αιγίδα του ΣΗΠΕ και που τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Γενάρη στα Χανιά.
Ο κ. Πεταλωτής δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά και να ανακουφιστεί ο κλάδος…
RΈνα μεγάλο αφιέρωμα στον ελληνικό πολιτισμό ετοιμάζει το 2011 ο Οργανισμός του National Geographic. Η συγκεκριμένη δράση θα γίνει μέσω εκτενούς σειράς τηλεοπτικών προγραμμάτων, περιοδεύουσας έκθεσης στα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής και αρθρογραφίας στις διεθνείς εκδόσεις του περιοδικού «National Geographic». Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.
RΕκπομπή θα κάνει στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλεφώς η Ένωση Πυροσβεστών και Αρχιπυροσβεστών Αττικής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.
RΕντός του μήνα αναμένεται να εκπέμψει η DIGEA στη Θεσσαλονίκη από τη θέση Φιλίππειο. Είναι το δεύτερο σημείο που θα ενεργοποιήσει η εταιρεία κάνοντας switch off -διακόπτοντας δηλαδή το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα- και έπεται συνέχεια με την Αίγινα στην Αθήνα.
RΝέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Lynx. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Σπύρος Μαυρογένης, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Κώστας και μέλος ο Χρήστος Κεχαγιόγλου.
Παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Plus Productions του Ομίλου Alpha οι Richard Spinner και Vincent de Dorlodot. Στη θέση τους εξελέγησαν οι Daniel Andreas Menet και Romain Antoine Mannelli, με αποτέλεσμα το νέο συμβούλιο της εταιρείας να διαμορφώνεται ως εξής: Δημήτρης Κοντομηνάς πρόεδρος, Gerhard Zeiler αντιπρόεδρος, Ελένη Ξηνταράκου διευθύνουσα σύμβουλος και μέλη οι Christoph Mainusch, Elmar Heggen, Oliver Herrgesell, Daniel Menet, Romain Mannelli και Έλντα Παυλογιαννοπούλου.

***

ξΟι συνεχιζόμενες απολύσεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Antenna Radio 97,2, City 99,5 και Θέμα 98,9, οι επιχειρούμενες αλλαγές στον ενημερωτικό χαρακτήρα τους και η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας επιβάλλουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ και καλεί σε συγκέντρωση όλους τους συντάκτες-μέλη της Ένωσης που εργάζονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Antenna Radio 97,2, City 99,5 και Θέμα 98,9, αύριο, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ένωσης για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργείται.

***

RΕπί μία και πλέον ώρα, την περασμένη Πέμπτη, η ΕΡΤ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) μετέδιδε «ζωντανά» τη συνεδρίαση του
Υπουργικού Συμβουλίου. Όπου το πανελλήνιο είχε την… ευκαιρία να ακούσει για 100ή φορά τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου περί διαφάνειας. Τον Γ. Ραγκούση να τις επαναλαμβάνει και την Τ. Μπιρμπίλη να αναλύει τα… μεγαλόπνοα σχέδιά της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Διαδικασία που είχε τα στοιχεία ενός τηλεοπτικού σόου, καθότι στο Μαξίμου πιστεύουν ότι έτσι θα ενισχύσουν το κύρος της κυβέρνησης.
Η πλάκα είναι ότι την προηγούμενη πενταετία κατηγορούσαν την κυβέρνηση για «κομματικοποίηση» της κρατικής τηλεόρασης.

***

600 για πρόεδροι της ΕΡΤ!
Ξεπερνούν τις 600 οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση πάντως
ήδη εξετάζει τον διαχωρισμό των θέσεων.
•Και Σάκης Ρουβάς Κινηματογράφος ΕΠΕ. Ο τραγουδιστής -εσχάτως και ηθοποιός- και ο αδελφός του Βασίλης Ρουβάς δημιούργησαν τη συγκεκριμένη εταιρεία με κεφάλαιο 10.500 ευρώ, σκοπός της οποίας είναι «η παροχή υπηρεσιών παραγωγής, συμπαραγωγής, εκμετάλλευσης, εισαγωγής, εξαγωγής, εμπορίας, μεσιτείας και επεξεργασίας τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, μικρού ή μεγάλου μήκους», η διανομή τους κ.ά.
•Πλεονασματικός θα είναι για 5η συνεχή χρονιά ο ισολογισμός του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο τζίρος του 2009 από συνδρομές, διαφημίσεις και εκδόσεις θα κλείσει στα 3.200.000 ευρώ περίπου, αύξηση δηλαδή κατά 38,46% (δεν συμπεριλαμβάνονται οι έκτακτες επιχορηγήσεις) σε σύγκριση με το 2004 (2.317.713 ευρώ). Τα μη εισπρακτέα έσοδα έως και σήμερα είναι 1.745.000 ευρώ.
•Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους κατά 169.980 ευρώ προχώρησαν οι Παναθηναϊκές Εκδόσεις, που εκδίδουν την «Πράσινη». Έτσι, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 1.825.920 ευρώ
•Το ποσόν των 10 ευρώ ανά «συνδρομητή» λαμβάνουν οι υποκλοπείς του σήματος της Nova, με αποτέλεσμα οι απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο και τη NetMed NV να είναι μεγάλες. Οι πειρατικοί χρήστες του τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100.000!
•Σε συγκρότηση του αχανούς ομίλου τους στα ΜΜΕ προχωρούν οι Λαυρεντιάδης – Κυριακίδης αυτό το διάστημα. Η πρόσληψη του Γιώργου Σουβατζή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ δεν αποκλείεται εκτός από τις συμμετοχές σε ΔΕΚΑ, Sport TV και Όμιλο ΣΚΑΪ (10%) να αποκτηθεί μερίδιο και σε άλλον σταθμό!
•Ο Θανάσης Λάλας αναλαμβάνει τη διεύθυνση προγράμματος του Flash.
•Στα δικαστήρια σκέφτονται να προσφύγουν διαφημιστικές εταιρείες που έχουν κερδίσει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για εκπόνηση επικοινωνιακών προγραμμάτων, αλλά το Δημόσιο δεν υπογράφει τις συμβάσεις ή αρνείται να πληρώσει. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το πρόγραμμα 23 εκατομμυρίων ευρώ που δεν απέδωσε ο ΕΟΤ. Για το ζήτημα έχει σταλεί ήδη επιστολή της ΕΔΕΕ στους αρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητείται άμεση παρέμβαση, αφού η διαφημιστική καμπάνια έχει ήδη γίνει.

***


Σχολιάστε εδώ