XΡΗΜΑτιστήριο

Με δεδομένη, για να μην πούμε εσκεμμένη, τη χρονοκαθυστέρηση! Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια από τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999, να χαθούν οι περιουσίες πολλών επενδυτών, να βάλουν λουκέτο αρκετές ΑΧΕΠΕΥ, να « τα κονομήσουν» κάποια νομικά γραφεία και να «ανεχτούν» την κατάσταση ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί, προκειμένου να έρθει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να εισηγηθεί το αυτονόητο, την απόδειξη δηλαδή των χρηματιστηριακών συναλλαγών μόνο με τα νομίμως τηρούμενα από τους χρηματιστές βιβλία – στοιχεία και όχι με απλές μαρτυρίες.

>Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα θετικά πρόσημα των δεικτών στην αμερικανική αγορά μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις κατοικίες, τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών μετά την εκτόξευση των τιμών στα εμπορεύματα και η θετική τροχιά των μετοχών Εθνικής – ΟΠΑΠ εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών, μετά πέντε εναλλαγές προσήμου, στις 2.448,40 μονάδες,να κλείσει με κέρδη 1,78% και χαμηλό τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 1,81%, της μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,58% και της μικρής κατέγραψε οριακά κέρδη 0,08%. Την επομένη οι απώλειες της αμερικανικής αγοράς στον απόηχο της χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης, οι αντίστοιχες των κυριώτερων ευρωπαϊκών δεικτών μετά τις φήμες για περαιτέρω αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και οι φοβίες των εγχώριων επενδυτών για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.428,54 μονάδες, με πτώση 0,81% και τζίρο 188 εκατ. ευρώ. Η μετοχή τής EFG Eurobank έχασε 2,35%, του Fourli 2,34%, της Κύπρου 5,28%, της Marfin Popular Bank 3,30%, του ΟΠΑΠ 2,81%, της Forthnet 8,33% και του Βωβού 6,59%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το κακό κλίμα της Wall μετά τη μείωση των εκτιμήσεων της Fed για την πορεία της ανεργίας, η μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ύστερα από την έκθεση του διεθνούς οίκου S&P για την οικονομική κατάσταση των μεγάλων τραπεζών του πλανήτη και οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις εγχώριες δεικτοβαρείς μετοχές στον απόηχο των δηλώσεων Προβόπουλου για το τραπεζικό σύστημα, κατακρήμνισαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.372,61 μονάδες, με πτώση 2,3% και εκτίναξη του τζίρου στα 446,574 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 300 πήγαν στις τράπεζες. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 180 κινήθηκαν πτωτικά έναντι 38 που έκλεισαν με άνοδο. Την επομένη οι φόβοι για τα προβλήματα στα χρέη του Ντουμπάι, η πρόσκαιρη διακοπή λειτουργείας του FTSE, η αμφισβήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, η εκτίμηση της Deutsche Bank για στενή παρακολούθηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, το sell off στις τράπεζες και τα κύματα αλλοδαπής κερδοσκοπίας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων καταβαράθρωσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.225,32 μονάδες με απώλειες 6,21% και τζίρο στα 353 εκατ. από τα οποία τα 6,8 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, που στο σύνολό τους κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι Τράπεζες κατά 9,01%, Τρόφιμα-Ποτά κατά 8,56%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες κατά 8,44% και οι Ασφάλειες κατά 8,11%.

> Ένα ακόμη… colpo grosso; Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που για να καλύψει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας αποφάσισε να κάνει χρήση της «δημιουργικής λογιστικής». Δεν διέθετε όμως την απαραίτητη τεχνογνωσία, για αυτό και στράφηκε στους «ειδικούς διαπραγματευτές», όπου με άλλοθι τη διεθνή τους αξιοπιστία, με δέλεαρ τις υπέρογκες αμοιβές και κάνοντας χρήση τις μεθόδου των πλασματικών ισοτιμιών, των εργαλείων χρηματοοικονομικής μόχλευσης και των σύνθετων πράξεων, «έστησαν» ένα τοξικό προϊόν, επιβαρούμενο με μεγάλα κόστη και τεράστια τοκοχρεολύσια, βάσει του οποίου «εξαφάνισαν ως διά μαγείας» το έλλειμμα. Επειδή όμως τα «παραμύθια» δεν έχουν πάντα «αίσιο τέλος», ρωτάμε ευθέως τον πρωθυπουργό αν στο πρόσφατο ραντεβού του με την Goldman Sachs, απουσία του ΟΔΔΗΧ, συζητήθηκαν τέτοιου είδους ακραίοι χειρισμοί για το «υφιστάμενο» δημόσιο χρέος;

> Από τη στιγμή που οι «γαλάζιοι» αξιωματούχοι της ΑΤΕbank έχουν ήδη παραιτηθεί τόσο από τις διοικητικές όσο και από τις υπαλληλικές τους σχέσεις με τον όμιλο, ρωτάμε ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν, αναθέτουν και υπογράφουν τα spot και τις καταχωρίσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στις τηλεοράσεις και στους διαδικτυακούς τόπους;

> Αυτά βλέπουν οι «κακοπληρωτές» και σου λένε γιατί να «βάλουμε το χέρι στην τσέπη»; Nέα ευκαιρία προκειμένου να επανενταχθούν χωρίς προσαυξήσεις και επανέλεγχο, δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, που δεν έχουν καταβάλει δύο ή περισσότερες δόσεις της περαίωσης.

> Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος! Ζημίες στο εννεάμηνο για τις εισηγμένες επιχειρήσεις Εμπορική, Aspis, Χαλκόρ, Ιπποτούρ, Ελληνικά Καλώδια, Κέκροψ, Μαΐλλης, Νίκας, Χατζηιωάννου, Pasal, ΕΒΖ, ΒΙΟΤΕΡ, ΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛ.

> Να που τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία μόχλευσης… έκαναν και πάλι τη ζημιά τους! Μπορεί τα καθαρά κέρδη της Attica Group έπειτα από φόρους να ανήλθαν στα 2,17 εκατ. ευρώ, όμως οι μη επαναλαμβανόμενες ζημιές από παράγωγα ασφάλισης κινδύνου στο πετρέλαιο άγγιξαν τα 4,38 εκατ. ευρώ.

> Σε ρόλο τοποτηρητή συμφερόντων η κυβέρνηση, στη διαδικασία απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας! Το «άνοιγμα» λοιπόν στο αέριο, συνοδεύτηκε από το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ημικρατικής ΔΕΠΑ και τη δημιουργία ενός πανίσχυρου ιδιωτικού ολιγοπωλίου.

> «Το έργο το έχουμε… ξαναδεί»! Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις αλλαγές στην ιεραρχία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι «γαλάζιοι» κρατικοί της αξιωματούχοι αποφάσισαν την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης, με το αιτιολογικό ότι οι περισσότερες εισηγμένες εφαρμόζουν τους επιμέρους κανόνες κατά το δοκούν.

> «Κροκοδείλια δάκρυα, όταν έχουν βάλει όλοι το χεράκι τους»! Με τον εμφύλιο των εκπροσώπων των εργαζομένων σε εξέλιξη και τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης στο τραπέζι, ο προσχηματικός διάλογος για τις συντάξεις, τα ελλείμματα και τις υγειονομικές δαπάνες, προκαλεί μαζικό «κύμα φυγής» από τους ασφαλισμένους.

> Δεν είναι η πρώτη φορά που το εγχώριο real estate «πληρώνει τα σπασμένα»! Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το ενδεχόμενο επιβολής πόθεν έσχες, η νέα έκτακτη εισφορά και το ασαφές φορολογικό καθεστώς αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

> «Ανένδοτος»… κατά των υπεράκτιων επιχειρήσεων; Ας γελάσουμε, καθώς για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει οι τράπεζες να «σπάσουν» το απόρρητο με εισαγγελικές παραγγελιές, ενεργοποιώντας τις διατάξεις περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, άρα…

> Δεν μπορεί η ευημερία των πολλών να «θυσιάζεται για χάρη» των λίγων! Δεν φτάνει που τα επαγγέλματά τους είναι κλειστά, δεν αρκεί που οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους εξαιρούνται του ΦΠΑ, «απειλούν» κιόλας, ότι κάθε σκέψη για κατάργηση των προνομίων τους,θα τους βρει αντίθετους. Περί δικηγόρων και συμβολαιογράφων ο λόγος.

> Η χρηματοπιστωτική κρίση «χτυπά» και τους εφοπλιστές! Τι και αν η ελληνική ναυτιλία έχει επιδείξει στο παρελθόν σπάνιες αντοχές, τι και αν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιπαρέρχεται τις εκάστοτε δυσκολίες, η ομοβροντία ακυρώσεων νέων παραγγελιών θα έπρεπε να προβληματίσουν.

> «Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι»! Τι και αν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, τι και αν είχε εκδιωχθεί από τη θέση που κατείχε σε τραπεζικό όμιλο, εν τούτοις επιστρέφει δριμύτερος, «δραστηριοποιούμενος» μάλιστα στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών. Για ποιόν πρώην χρηματιστή «χτυπά η καμπάνα»;

> Με τους Αμερικανούς να πωλούν, τους Κινέζους να σκέφτονται τις τοποθετήσεις και τις ελληνικές τράπεζες να μη στηρίζουν τα φορτωμένα με ομόλογα χαρτοφυλάκιά τους, «ασανσέρ» έχουν γίνει τα spreads των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

> «Γράφουν το κράτος στα παλαιότερα των υποδημάτων τους»! Από την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη διορίσει τους εκπροσώπους του, στο διοικητικό συμβούλιο των «ημικρατικών» Ελληνικών Πετρελαίων, ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν τις αναθεωρήσεις στους όρους συμφωνίας εξαγοράς της BP Hellas;

> Ραγδαίες ανακατατάξεις και ηχηρά επιχειρηματικά deals έρχονται το 2010, καθώς αρκετοί κλάδοι προεξοφλούν τη διάρκεια της κρίσης, συμβουλεύοντας τα μέλη τους να προχωρήσουν σε αλλαγές επενδυτικών σχεδίων και επαναχάραξη της στρατηγικής τους, με την αποχώρηση από τις μη επικερδείς δραστηριότητες και τις εξαγορές-συγχωνεύσεις να αποτελούν μονόδρομο.

> Αποχώρηση του πιστωτικού ιδρύματος από την Ελλάδα, αναδιάρθρωση προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση ή μήνυμα προς την κυβέρνηση για την πολιτική σκοπιμότητα των πρόσφατων προστίμων από ΕΚ και ΤτΕ; Περί του κλεισίματος των 10 καταστημάτων της Citibank στον νομό Αττικής, η αναφορά μας.

> «Σταγόνα στον ωκεανό» οι επικείμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ! Δεν είναι λίγες οι εταιρείες του κλάδου που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους κανόνες Solvency II και τις απαιτήσεις φερεγγυότητας της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Δεδομένου του μεγέθους τους και της αλληλεπίδρασης εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελούν «ανοιχτές πηγές» συστημικού κινδύνου, γι’ αυτό και θα πρέπει να «βγουν» σύντομα από τον χώρο, είτε με εξαγορές είτε με «λουκέτα».

> Ο κόσμος το έχει «τούμπανο και κάποιοι κρυφό καμάρι»! Οι ανεπίσημες διαρροές και οι αόριστοι τηλεσχολιασμοί, σχετικά με την καταγραφή των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις και τη διεύρυνση του πόθεν έσχες, οδηγούν στην «εξαγωγή» καταθέσεων στις αλλοδαπές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου οι «προνομιούχοι» να αποκρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια.

> «Το μπαλάκι» σε τρίτους, έτσι ώστε να αρχειοθετηθεί όσο πιο «αναίμακτα» γίνεται μια εκ των σοβαρότερων υποθέσεων που έστειλε το ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη! Αληθεύει ότι οι «ειδικοί» σύμβουλοι που ανέλαβαν την πραγματογνωμοσύνη, σχετικά με το εύλογο του τιμήματος εξαγοράς της Γερμανός από τον ΟΤΕ, έχουν ήδη καταλήξει στα συμπεράσματά τους; Είναι γεγονός ότι δεν ζήτησαν διευκρινίσεις από τον κ. Παπακωνταντίνου, που ήταν μέλος σε κάποια από τα «μερικώς λαδωμένα» διοικητικά συμβούλια του οργανισμού;

> «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»! Μπορεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να εμφανίζεται αυξημένο, το ΕΣΠΑ όμως είναι αυτό που θα αναλάβει τον κύριο αναπτυξιακό ρόλο, καθώς αποτελείται περισσότερο από κοινοτικά κονδύλια και λιγότερο από κρατική συμμετοχή, με μεγάλο πάντως μέρος των χρημάτων να αναμένεται να κατευθυνθεί για την πληρωμή χρεών προηγούμενων ετών.

> «Επιπλοκές» πιθανολογούνται στο ευρώ, κατά τη διάρκεια μετάβασης από τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ΕΚΤ στους όρους ελεύθερης αγοράς, καθώς το άνοιγμα στα spread των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, σε συνδυασμό με την απουσία μιας κεντρικής δημοσιονομικής αρχής, θα αναδείξει τις αποκλίσεις εντός της Ευρωζώνης.

> Μας δουλεύουν κανονικά! Η οικονομική κρίση, το φορομπηχτικό μπάχαλο, η διστακτικότητα των νοικοκυριών και οι ωμοί εκβιασμοί των τραπεζιτών για τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών, έχουν οδηγήσει τις χορηγήσεις δανείων σε «κάθετη πτώση». Για του λόγου το αληθές περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Οκτώβριο, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

> Ποια η άποψη τοι οικονομικού επιτελείου σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικά εποπτευόμενης ΟΛΘ ΑΕ ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους και εκπροσώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης;

> Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της «τράπεζας Αράπογλου» και τους «διθυράμβους» που συνόδευσαν την πορεία των μεγεθών της Finansbank, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν η απότομη κάμψη της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και η επικείμενη αλλαγή του τρόπου αποδοχής των ομολόγων ως εγγύηση, επηρεάσει τις επενδύσεις της τράπεζας στην ευαίσθητη αγορά της Τουρκίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να επιδράσει ως ντόμινο και στον ισολογισμό της.

> Το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» των καθαρών, ανοιχτών και διάφανων διαδικασιών της κυβέρνησης έχει καταντήσει ανέκδοτο! Αλήθεια, κύριε Ρέππα, για ποιες ανεξάρτητες αρχές, που υποτίθεται ότι θα εποπτεύουν τη δημοπράτηση- ανάθεση – ολοκλήρωση των έργων, κάνετε λόγο; Μήπως για αυτές που τα μέλη τους θα επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση; Πιθανόν για εκείνες των οποίων ο συντονισμός θα γίνεται από τα διορισμένα κομματικά σας στελέχη;

> «Μονά ζυγά» δικά τους! Η αναφορά μας στους insiders της Alpha Bank που θα ωφεληθούν διπλά από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς από τη μια πούλησαν τις «μαμάδες» μετοχές σε «μεσάζοντες» πετυχαίνοντας υψηλό τίμημα και από την άλλη θα λάβουν ικανοποιητικό μέρισμα, μετά την αποπληρωμή της κρατικής χρηματοδότησης.

> Τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ του γνωστού «παπαγάλου εκτροφείου» είναι είτε προπαγανδιστικά είτε προβοκατόρικα! Αλήθεια ποιοι είναι οι «αόριστοι κύκλοι» που θέλουν τον κ. Σπυρόπουλο στη διοίκηση της ΑΤΕbank; Εμείς πάντως γνωρίζουμε κάποιους «γαλάζιους» που θα αναζητήσουν στο πρόσωπό του την σωτηρία τους και ορισμένους «πράσινους» που θα έβλεπαν με την παρουσία του ελεύθερο πεδίο δράσης.

> Αν δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε, γιατί δεν κάνουμε κάτι σχετικά με το κερδοσκοπικό όργιο που έχει στηθεί πάνω στο σπεκουλάρισμα και την ομοβροντία των αλλοδαπών εκθέσεων; Επειδή λοιπόν Deutsche Bank και Citi επέλεξαν να χτυπήσουν ταυτόχρονα τη χώρα μας, η πρώτη εκτιμώντας την «κηδεμονία» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η δεύτερη αμφιβάλλοντας για τον στόχο του προϋπολογισμού, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για το δανεισμό μας από τις διεθνείς αγορές και τις μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων από ξένους οίκους, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην ελληνική πολιτεία ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ετοιμάζονται να υποβάλλουν μηνύσεις στους «αξιολογητές» τους, για αμέλεια, ανευθυνότητα και ανικανότητα…

δΆλλο ο πατέρας… αγωνιστής του σοσιαλισμού, και άλλο ο υιός… τεχνοκράτης φιλελεύθερων απόψεων! Είναι δυνατόν να θέλουν να τοποθετήσουν ως Νο3 στην ιεραρχία της ATEbank, τον «εμπνευστή» του παιχνιδιού των δομημένων ομολόγων; Εκτός και αν κάποιοι, «πράσινοι και γαλάζιοι», θέλουν να του «φορτώσουν» τη λύση….

δ«Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο» τα μέλη των συμβουλίων χορηγήσεων κάποιων ημικρατικών τραπεζών! Την ύστατη στιγμή, λίγο πριν από την οριστική αποχώρηση και παρά τις ξαφνικές ασθένειες των δικών τους εισηγητών, προσπάθησαν να περάσουν δάνειο σε καναλάρχη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

δΠρομήθεια ακόμα
και για τον αέρα που αναπνέουμε! Δεν φτάνει που «εκμεταλλεύονται» τα χρήματα, πρέπει να τους καταβάλουμε και αμοιβή 1,50 ευρώ ανά «κομμάτι». Περί των τραπεζών που ανέλαβαν με το αζημίωτο να διαθέσουν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας έτους 2010, ο λόγος.

δΑς «ευλογήσουμε
και λίγο τα γένια μας»… Καθώς το «ΠΑΡΟΝ» ήταν αυτό που είχε αναδείξει το θέμα! Τι και αν η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε έγκαιρα ενημερώσει την «τότε» Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σχετικά με τις ύποπτες κινήσεις στον λογαριασμό του κ. Καραβέλα της SIEMENS, εν τούτοις ο «νυν» εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της Ειδικής Νομοπαρα-σκευαστικής Επιτροπής Συγκρότησης Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κ. Γ. Ζορμπάς, δεν είχε προβεί σε ελέγχους. Γιατί άραγε;

δ«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται»! Από ό,τι φαίνεται, η «κολεγιά» που έκανε γνωστός δικηγόρος, με επιχειρηματία του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, κατά των συμφερόντων ομάδας πελατών του, του κόστισε μια κλήση από το Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αυτό που μένει, μετά τις καταγγελίες για αθεώρητες αποδείξεις αξίας 48.000 ευρώ είναι να αναλάβει δράση η ΥΠΕΕ.

δ«Ελλάς το μεγαλείο σου»! Ποιος από τους συνδαιτυμόνες του περίφημου «πράσινου μυστικού δείπνου», μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, στην οικία διευθύνοντος συμβούλου ιδιωτικής τράπεζας, φέρεται βάσει ειδικής ρήτρας συμβολαίου που έχει υπογράψει με ημικρατική επιχείρηση, να λαμβάνει χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο για κάθε ημέρα καθυστέρησης ενός έργου;


Σχολιάστε εδώ