MUSIC+ MEDIA

// Μπορεί οι μεγάλες εφημερίδες να αποσύρθηκαν από την πλειοδοσία για δίσκους μεγάλων ονομάτων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι για τις δισκογραφικές το… πάρτι δεν συνεχίζεται!
// Διότι θύματα συνεχίζουν να υπάρχουν και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο είναι ο Λαυρεντιάδης και τα έντυπά του, τα οποία αγοράζουν και διαφημίζουν ό,τι τους προσφερθεί, ακόμα και αν αυτό προέρχεται από αμφιβόλου νομιμότητος πηγές.
// Τελευταίο χαρτί που φαίνεται να παίζουν όλες οι εταιρείες είναι οι δίσκοι καλλιτεχνών που τους θεωρούν «τελειωμένους» δισκογραφικά, αλλά προσπαθούν με τη βοήθεια εφημερίδων να κάνουν μια τελευταία αρπαχτή.
// Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις «δίσκων» του Νίνο και του Μαρτάκη, οι οποίοι με τις κινήσεις τους αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να επισπεύσουν όχι μόνο τον δισκογραφικό θάνατό τους, αλλά και την ευρύτερη παρουσία τους στον «χώρο» της μουσικής.
// Ποιος επιχειρηματίας θα δεχθεί να δώσει το κασέ που ζητούν οι καλλιτέχνες αυτοί, όταν με τις κινήσεις τους αυτές οι ίδιοι δείχνουν να παρουσιάζουν τα τραγούδια τους να είναι τόσο στα αζήτητα ώστε να πρέπει να μοιραστούν με τέτοιο τρόπο;
// Ο περίφημος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», στον οποίο είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο φύλλο με αφορμή τη σπουδή της ΕΡΤ να υπογράψει σύμβαση, κάνει ξανά την εμφάνισή του.
// Αυτήν τη φορά σε έγγραφα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία για να εκδώσει άδεια λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ζητά από τον ενδιαφερόμενο να υπογράψει σύμβαση με την ΑΕΠΙ, αλλά πλέον και με την «Αυτοδιαχείριση»!
// Όταν ενδιαφερόμενοι απευθύνθηκαν στον νέο αυτό οργανισμό, ζητώντας του τη λίστα με τους καλλιτέχνες που εκπροσωπεί, οι αρμόδιοι παρανόμως αρνήθηκαν να τη δώσουν.
// Η κατάσταση η οποία τελικά προκύπτει είναι αρκετά γνώριμη για τα ελληνικά δεδομένα. Όσοι δεν έχουν μέσο να πιέσουν καταστάσεις, βρίσκονται να εκβιάζονται από τυχοδιώκτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα κενά του νόμου απαιτούν χρήματα χωρίς να παρέχουν οποιαδήποτε απαραίτητη υπηρεσία.
// Ενδιαφέρουσα σύμπτωση είναι ότι αύριο όλοι αυτοί οι οργανισμοί διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Πνευματική δημιουργία στο διαδίκτυο, πρόκληση ή απειλή;». Θα πει κανείς ότι μεταξύ των 14 οργανισμών που συμμετέχουν κάποιοι κάνουν και ουσιαστικό έργο. Όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και θα έπρεπε να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή με ποιους συστρατεύονται, διότι είναι απολύτως προφανές ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ατζέντα.
// Κάποιοι όντως επιθυμούν να προστατεύσουν δικαιώματα των μελών τους και έχοντας πίστη στην ποιότητα του έργου που εκπροσωπούν φροντίζουν να είναι τυπικοί, ξεκάθαροι, επαγγελματίες και να σέβονται εκείνους με τους οποίους συνδιαλέγονται.
// Κάποιοι άλλοι όμως είναι το ακριβώς αντίθετο και δεν εκπροσωπούν κανέναν πέραν αυτών που εμφανίζονται να διοικούν τον «οργανισμό».
// Όσο υπάρχουν τέτοιες νοσηρές καταστάσεις, τόσο κανένας δεν θα παίρνει στα σοβαρά και το έργο των υπολοίπων.
// Τώρα που ολόκληρη η αγορά του λιανεμπορίου «χώνεψε» ότι θα πρέπει να πληρώνει για δημόσια εκτέλεση, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό έσοδο για τους καλλιτέχνες ώστε να αναπληρώσουν αυτά που χάνουν, όμως με την εμφάνιση φαινομένων σαν αυτά που αναφέρουμε είναι δεδομένο ότι όλοι θα αρχίσουν να αναζητούν γκρίζα εδάφη ώστε να μην πληρώνουν σε κανέναν τίποτα.


Σχολιάστε εδώ