…976 άτομα κατέγραψαν ημερήσια τηλεθέαση μεγαλύτερη των 16 ωρών!
Πρόκειται για το κεφάλαιο 9,2 με τίτλο «Υψηλή τηλεθέαση ατόμων του δείγματος» και αναφέρεται στην έρευνα που έγινε για τη συχνότητα «με την οποία τα άτομα του δείγματος κατέγραψαν ημερήσια τηλεθέαση μεγαλύτερη των 16 ωρών».
Είναι απόσπασμα από τον «Έλεγχο της έρευνας μέτρησης τηλεθέασης της AGΒ Nielsen Media Research» για την περίοδο Σεπτέμβριος 2007 – Αύγουστος 2008, που υπογράφουν οι ελεγκτές Μ. Χαιρετάκης, Κ. Γιαζιτζόγλου και Γ. Κάρουλας και εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2009. Από την έρευνα που έκαναν οι ελεγκτές προκύπτει ότι υπάρχουν 18 άτομα που σε 58 περιπτώσεις είδαν τηλεόραση για περισσότερες από 16 ώρες, σε διάστημα από 1 ως και 9 μήνες.
Τα άτομα αυτά δεν είχαν εξωτερική εργασία και εξ αυτών 8 ήταν ηλικίας 55 ετών και άνω. Η έρευνα των ελεγκτών που σήμερα αποκαλύπτει το «Π» δεν περιλαμβάνει χρονικά την περίοδο της αποκάλυψης από τον Κ. Βαξεβάνη 500 νοικοκυριών που συμμετείχαν στο δείγμα, καθώς το πόρισμα γι’ αυτήν την περίοδο λογικά θα εκδοθεί το καλοκαίρι του… 2010.
Σημειώνεται πως η έρευνα ελέγχου της τηλεθέασης γίνεται από ιδιώτες ερευνητές επιστήμονες και δεν υπάρχει παρουσία του κράτους μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή του ΙΟΜ. Η μέτρηση τηλεθέασης όμως χρησιμοποιείται για τη διάθεση της κρατικής διαφήμισης, ενώ από το ύψος των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών εξαρτώνται και τα έσοδα του κράτους από την ενοικίαση των συχνοτήτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τηλεθέαση άνω των 16 ωρών από συνταξιούχους, μη εργαζόμενες νοικοκυρές κ.ά.
Οι ελεγκτές στο 71 σελίδων πόρισμά τους κάνουν λόγο για «ιδιαίτερα υψηλή τηλεθέαση μελών του δείγματος», η οποία και «παρακολουθείται από το τμήμα τηλεφωνικής διαχείρισης της AGB NMR, ενώ «διενεργούνται έλεγχοι διαφόρων τύπων και γίνονται τηλεφωνικές επικοινωνίες για την επιβεβαίωσή της σε καθημερινή και μηνιαία βάση».
Οι ελεγκτές προχώρησαν στην εξέταση του συνόλου «των παραγόμενων στοιχείων για όλη την περίοδο ελέγχου και εντοπίστηκαν τα άτομα που κατέγραψαν μέση ημερήσια τηλεθέαση μεγαλύτερη των 16 ωρών, για έναν ή περισσότερους μήνες».
Συνολικά, αναφέρουν οι ελεγκτές, προέκυψαν για την εξεταζόμενη περίοδο «59 περιπτώσεις όπου άτομα κατέγραψαν μέση ημερήσια τηλεθέαση μεγαλύτερη των 16 ωρών». Εξ αυτών μόνο σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε κακή χρήση των μηχανημάτων. Τα άτομα που επιβεβαίωσαν στις 58 περιπτώσεις υψηλή τηλεθέαση άνω των 16 ωρών ανήκαν σε 18 διαφορετικές οικογένειες. Από αυτά, σύμφωνα με τους ελεγκτές:
«- Τα 7 κατέγραψαν μέση ημερήσια τηλεθέαση μεγαλύτερη των 16 ωρών σε 1 μήνα.
– Τα 2 σε 2 μήνες.
– Το 1 σε 3 μήνες.
– Τα 4 σε 4 μήνες.
– Τα 2 σε 5 και 6 μήνες αντίστοιχα.
– Τα 2 σε 8 και 9 μήνες αντίστοιχα».
Κατά τους ελεγκτές, «επρόκειτο για 7 άνδρες και 11 γυναίκες», ενώ οι 6 διαμένουν στην Αττική, οι 3 στη Θεσσαλονίκη και οι 9 στην επαρχία. «Ως προς την απασχόλησή τους», αναφέρουν, «πρόκειται για 7 συνταξιούχους ηλικίας 55+, 7 μη εργαζόμενες γυναίκες νοικοκυρές, 3 αυτοαπασχολούμενους άνδρες που εργάζονται στο σπίτι και μία γυναίκα ηλικίας 55+». Οι ελεγκτές αναφέρουν πως «μετά τη διασταύρωση των στοιχείων επιβεβαιώνονται τα
περιεχόμενα για την υψηλή τηλεθέαση που αναφέρονται στα μηνιαία quality report της AGB NMR στο κεφάλαιο ”Έλεγχοι ποιότητας”».