285 δισ. ευρώ το έλλειμμα των Ασφαλιστικών Ταμείων!

Η μελέτη, που διεξήχθη υπό την εποπτεία του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ κ. Σάββα Ρομπόλη και του επιστημονικού συνεργάτη Γ. Ρωμανιά, θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από τους δύο εμπειρογνώμονες.
Οι οφειλές προς το ασφαλιστικό σύστημα κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όμως ακόμη και αν αυτές καταβληθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα λύσουν οριστικά το θέμα της βιωσιμότητας του συστήματος. Στη μελέτη του ΙΝΕ διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση των εσόδων και την απρόσκοπτη λειτουργία του μέχρι του 2050, λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ σοβαρό γεγονός ότι από το 2020 και μετά η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων προβλέπεται κατακόρυφη.
Φωτιά τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες:
• Οι οφειλές του Δημοσίου προς το ασφαλιστικό σύστημα είναι της τάξεως των 14 δισ. ευρώ.
• Οι οφειλές των εργοδοτών ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ.
• Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν περίπου 370 – 400 εκατ. ευρώ.
• Οι 385.000 από τις 900.000 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
• Περίπου 1.100.000 εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι. Οι 600.000 από τους ανασφάλιστους είναι Έλληνες. Ακόμη:
Μετά τα 30 χρόνια τους μπαίνουν στην αγορά εργασίας οι περισσότεροι νέοι, με μέσον όρο αποδοχών τα 700 ευρώ.
Στις προτάσεις για την ανεύρεση νέων πόρων, το Ινστιτούτο Εργασίας υπενθυμίζει ότι κατοχυρώθηκε με νόμο η απόδοση του 4% του ΦΠΑ στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και η απόδοση του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση του συστήματος με 10% από κοινωνικούς πόρους. Τα ποσά από τις τρεις αυτές πηγές προτείνεται να συγκεντρώνονται σε “κουμπαρά” προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την κάλυψη αναγκών του συστήματος.
Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο αν η μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που ολοκληρώνεται εντός των ημερών, θα είναι και το κείμενο που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, την οποία θα συγκροτήσουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου. Η επιτροπή, όπως είναι γνωστό, προγραμματίζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συντάξει πόρισμα με προτάσεις για λύσεις στο του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.


Σχολιάστε εδώ