ψιθυριστά

Τα δύο κόμματα εξουσίας σε πλήρη σύμπλευση: Μόλις το ένα καταλαμβάνει την εξουσία, αυτομάτως διασύρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το άλλο, επισημαίνοντας την αναξιοπιστία των στοιχείων που παρέλαβε και έδινε το προηγούμενο στους διεθνείς οργανισμούς. Αποτέλεσμα: Ναι μεν διασύρεται η χώρα, αλλά η κυβέρνηση –η εκάστοτε κυβέρνηση– έχει το δικαίωμα να βάλει φόρους, να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα, να γονατίσει τους πολίτες στα πρόσθετα βάρη, διότι άλλα πίστευε ότι θα παραλάβει και άλλα παρέλαβε… Το πιάσατε το υπονοούμενο;
Eκείνο που θα πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να πάρουν μια κρατική υψηλόβαθμη θέση επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι ότι, πρώτον, θα λάβουν ελαχιστότατα χρήματα, γιατί θα γίνουν περικοπές μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, και δεύτερον ότι θα… κυνηγηθούν –αργότερα– μέχρις εσχάτων για να φύγουν χωρίς αποζημίωση. Ας το έχουν υπʼ όψιν τους όσοι επιδιώκουν κρατική καρέκλα, αφού στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας κυριαρχεί ο λαϊκισμός και δεν παίζουν ρόλο οι νόμοι και τα συμβόλαια, ακόμη κι αν τα έχει υπογράψει το Δημόσιο. Σε διώχνουν αφού σε εκβιάσουν κι έπειτα σε κτυπούν φιλικά στην πλάτη… Κύκλος όμως είναι όλα…
Έτσι για την ιστορία, σημαία δεν είχε κάνει η κυβέρνηση ότι το Ασφαλιστικό δεν θα το αγγίξει; Αλλά περίμενε, λέει, ότι θα βρει σε τέτοια χάλια την οικονομία; (Είδατε που πες πες το πιστέψαμε κι εμείς;)…
Περισσότερες από 110.000 γυναίκες θα φύγουν από το Δημόσιο για να μην τους πιάσει η συζητούμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας… Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, όταν σήμερα δεν διαθέτει χρήματα ούτε για συντάξεις έως το τέλος του επόμενου έτους…
Και το πιο ωραίο… Έγιναν δύο δημοσκοπήσεις. Η μια αναφέρεται στο γεγονός –γιατί περί γεγονότος πρόκειται– ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει άλλες δέκα μονάδες, δηλαδή έχει διαφορά είκοσι μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό κάθε άλλο παρά περίεργο είναι, παρά τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση τα οποία φεύγουν έτσι σαν φτερό στον άνεμο… Άλλη όμως δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι απογοητευμένη από τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήδη από τον πρώτο μήνα και κάτι. Αυτό βέβαια δεν προβλήθηκε από κανέναν…
Το τι βλακεία έχουμε να ακούσουμε για τις «επιχειρήσεις» που στήνει η κυβέρνηση εναντίον των φοροφυγάδων, των… τρομοκρατών, των… μεγαλοκαρχαριών επιχειρηματιών κ.λπ. κ.λπ. δεν λέγεται. Σαν μοντέρνοι Ρομπέν των Δασών αναζητούν οι κυβερνητικοί πρωτότυπους τρόπους παρέμβασης. Και αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν από διοίκηση. Είναι ένα πράγμα που ή το ξέρεις ή δεν το ξέρεις. Και φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν πολύ να το μάθουν δυστυχώς πάνω στα κεφάλια μας.
Κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια καλύπτουν το 41% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Το μόνον σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα ήθελε σήμερα να αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας χώρας υπό πτώχευση. Τελικά κάτι ήξερε ο Καραμανλής και την έκανε…

***

Πλάνη…

Είχε προεκλογικά διαβεβαιώσει ο Γιώργος, απαντώντας στο μόνιμο ερώτημα του Καραμανλή πού θα βρει τα λεφτά για τις παροχές που υποσχόταν, ότι 3 με 4 ΔΙΣ. θα τα μαζέψει από τα ανείσπρακτα έσοδα. Μόνο που οι υπολογισμοί ήταν εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστική η επισήμανση του γνωστού οικονομικού συντάκτη Μπάμπη Παπαδημητρίου, την περασμένη Κυριακή στο άρθρο του στην «Καθημερινή»:
«Μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές πλάνες, τα ανείσπρακτα έσοδα του κράτους, που από 30 δισ. έπεσαν στα 8 δισ., δεν πρόκειται να αποδώσουν το 2010 ούτε καν 1 ψωρο-δισ. ευρώ».

***

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στη ΝΔ για την εκλογή προέδρου, χρήσιμη είναι για το παρόν και το μέλλον μια αναδρομή στο παρελθόν.
Με την παραίτηση του κ. Μιλτ. Έβερτ από την ηγεσία του κόμματος, μετά την εκλογική ήττα του 1996, φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας ήταν –καλή ώρα– η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που τελικά δεν εκλέχθηκε λόγω της αιφνίδιας εμφανίσεως του κ. Κώστα Καραμανλή.
Σαν υπόθεση εργασίας, ας πούμε ότι επικρατούσε στις τότε αρχαιρεσίες και πρωθυπουργός πλέον της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2004, ετάσσετο υπέρ του Σχεδίου Ανάν, όπως και έπραξε, μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Α. Παπανδρέου.
Με τι αντοχές θα το απέρριπτε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, πανταχόθεν βαλλόμενος, με επικεφαλής συγγενικό πρόσωπο της σημερινής υποψήφιας, που εδήλωνε από ραδιοφώνου «Μαζεύτε τον», λόγω της στάσης του στο δημοψήφισμα και το μεγαλειώδες ΟΧΙ;
Δυστυχώς δεν ενθυμούμαι να απεκήρυξε ποτέ εκείνες τις θέσεις της που εάν ήτο πρωθυπουργός και ευοδούντο, η μεν Κύπρος θα ήταν σήμερα κάτι χειρότερο από την Ίμβρο, η δε Τουρκία θα εισήρχετο από το κυπριακό παράθυρο στην ΕΕ ως πλήρες και ισότιμο μέλος, να ρυθμίζει με τα διάφορα βέτο την τύχη ολόκληρης της Ευρώπης.
Μπορεί η κυρία υποψήφια να είναι γοητευτική, να συγκεντρώνει στο πρόσωπό της ομορφιά, εξυπνάδα και χίλιες ακόμη χάριτες, αλλά για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό απεδείχθη επικίνδυνη.
Μετά τιμής
Μνήμων


Σχολιάστε εδώ