Ψήφισμα της Ευρωβουλής χωρίς κυρώσεις!

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα το βράδυ και την Πέμπτη το μεσημέρι από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό αρχικά σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών γινόταν μεν αναφορά στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν υπήρχε καμιά πρόνοια για την επιβολή κυρώσεων ή επιπτώσεων επί της Άγκυρας εάν δεν εκπλήρωνε αυτές τις υποχρεώσεις. Επιπροσθέτως, στο ψήφισμα γινόταν αναφορά για άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια. Στην ουσία το ψήφισμα καλεί την Κύπρο να άρει το βέτο της επί του κεφαλαίου της ενέργειας, που ασκείται από την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν πολιτικά σκάφη που ενεργούν έρευνες για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία τέθηκε από τους Πράσινους, καταλογίζονται ίσες ευθύνες της Τουρκίας και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών για τη λύση του Κυπριακού.
Τουρκική προπαγάνδα
Η διατύπωση αυτών των πολιτικών θέσεων είναι αποτέλεσμα της τουρκικής προπαγάνδας από τη μια και από την άλλη της πολιτικής στάσης των Αθηνών και της Λευκωσίας, που την αποδέχονται. Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι; Ότι το Κυπριακό είναι κοντά σε λύση και ότι η ΕΕ πρέπει να αποφεύγει τη λήψη αποφάσεων που θα προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες σε μια κρίσιμη περίοδο.
Αυτονόητα
Στο ψήφισμα υπάρχουν και αυτονόητες αναφορές, που μπορούν υπό τις υφιστάμενες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως θετικές για την κυπριακή κυβέρνηση. Πρόκειται για τη φράση που καλεί την Τουρκία να ενεργήσει στο Κυπριακό για την εξεύρεση τελικής λύσης η οποία θα στηρίζεται στις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Ταυτοχρόνως, επιρρίπτονται ευθύνες στην Τουρκία για τα εμπόδια που υπάρχουν στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ.


Σχολιάστε εδώ