ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σοφή η απόφαση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) να μην προβεί σε exit poll για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον θα ήταν από παρακινδυνευμένο έως ανεύθυνο να αποπειραθεί κανείς την ανίχνευση των αποφάσεων ενός ιδιότυπου εκλογικού σώματος. Σήμερα Κυριακή που διαβάζετε το κείμενο (το οποίο έχει γραφεί αρκετά νωρίτερα) τα μέλη της ΝΔ αποφασίζουν ποιον θέλουν για αρχηγό τους.
Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι παρακινδυνευμένες ήταν και οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, στον βαθμό που δεν πρόκειται για σαφές, καταγεγραμμένο και «δουλεμένο» εκλογικό σώμα, αλλά για σχήμα πλήρως άγνωστο και διαμορφούμενο έως και σήμερα, έως και τη στιγμή που διεξάγεται η ψηφοφορία! Και τούτο διότι, όπως αποφάσισαν στη Ρηγίλλης, ο καθένας μπορεί να εγγράφεται μέλος του κόμματος καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο εγγραφής και δικαιώματος ψήφου, άρα είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί η πράξη (ψήφος) ανθρώπων που σχημάτισαν εκλογικό σώμα τη μέρα της ψηφοφορίας!
Τα ίδια φυσικά ίσχυαν και ισχύουν για τον τρόπο εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, όπου ψήφιζαν τα μέλη και οι φίλοι, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η επιχειρηματολογία ότι το αποτέλεσμα (θα) είναι διαβλητό επειδή μπορούν να ψηφίσουν και εχθροί του
ΠΑΣΟΚ, άρα να εκλέξουν τον λιγότερο καλό για το κόμμα και τον πιο καλό ως αντίπαλο για τα άλλα κόμματα και κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία. Η ζωή βέβαια έδειξε πως κανείς ή ελάχιστοι θα αποπειραθούν να μπουν σε τέτοια διαδικασία μόνο και μόνο για να βλάψουν ένα κόμμα και να ωφελήσουν αυτό που συμπαθούν, μια και τούτο προϋποθέτει ευθεία έκθεσή τους αφού θα εγγράφονται και θα καταγράφονται ως μέλη και φίλοι κόμματος που τους είναι αντιπαθές. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην ψυχική τους κατάσταση και ισορροπία αλλά και στους προσωπικούς τους φόβους ότι αυτά τα στοιχεία «αν περάσουν σε λάθος χέρια», μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.
Έτσι, αργά το απόγευμα θα πληροφορηθούμε τον νικητή της αναμέτρησης και αν αυτός εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ή θα χρειαστεί και δεύτερος. Το πρωτόγνωρο και επικίνδυνο του όλου εγχειρήματος αποτυπώνεται στους δύο λόγους που αναφέρει ο ΣΕΔΕΑ για την απόφαση να μη διεξαχθεί exit poll αλλά και η σύσταση να μη δημοσιευτεί και μέτρηση τις δύο τελευταίες μέρες, 28 και 29 Νοεμβρίου. Οι δύο λόγοι λοιπόν είναι οι εξής:
= «Δεν έχει γίνει γνωστό εγκαίρως το ακριβές πλαίσιο των εκλογικών κέντρων ώστε να είναι δυνατή η χαρτογράφησή τους και η επιλογή δείγματος εκλογικών κέντρων διεξαγωγής της έρευνας, ώστε να διασφαλίζεται η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος που θα προκύψει εκείνη την ημέρα της εκλογής.»
= «Δεν είναι καθορισμένο το μέγεθος και η γεωγραφική κατανομή του εκλογικού σώματος και δεν υπάρχει στη διάθεση των εταιρειών αρχείο ψηφοφόρων».
Είναι προφανές ότι αν ακόμα και οι τόποι όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία δεν είναι χαρτογραφημένοι και παγιωμένοι ώστε να έχει «προπονηθεί» η κάθε εταιρεία στην ανάδειξη ορισμένων κέντρων σε εκλογικά δείγματα, η δυνατότητα του exit poll καταργείται αφ’ εαυτής.
Ο δεύτερος λόγος θέτει ακόμα περισσότερο εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία: Δεν υπάρχει αρχείο ψηφοφόρων! Ούτε στη διάθεση των εταιρειών, αλλά στην πραγματικότητα ούτε στη διάθεση του κόμματος που διεξάγει την ψηφοφορία. Και τούτο διότι το αρχείο ψηφοφόρων διαμορφώνεται (ακόμα και) την ώρα της ψηφοφορίας, οπότε αν ψηφίσουν 50.000 από τα εγγεγραμμένα μέλη και άλλες 70.000 που θα γίνουν μέλη της ΝΔ ανήμερα (και διαρκούσης της ψηφοφορίας), θα έχουμε ένα νέο αρχείο-χάρτη των παλαιών εγγεγραμμένων από τους οποίους ψήφισαν οι 50 χιλιάδες και άλλες 70.000 νέους εγγεγραμμένους που ψήφισαν σήμερα!
Άρα στην επόμενη εκλογική διαδικασία για εκλογή αρχηγού (αν επιλεγεί και τότε αυτή η μέθοδος) οι εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους μια βάση δεδομένων πάνω στην οποία θα μπορούν να υπολογίσουν, να βγάλουν δείγματα κ.λπ. Σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν.
Είναι μια διαδικασία αίνιγμα για όλους. Κυρίως γι’ αυτούς που αναμετρώνται και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα έχουν από αύριο ένα μεγάλο κέρδος: Να μελετήσουν τα στοιχεία των ψηφοφόρων τους και να καταλάβουν ποιοι (σε επίπεδο κοινωνικής δυναμικής, μόρφωσης, εισοδήματος, οικογενειακής κατάστασης) κινητοποιήθηκαν για τη διαδικασία. Μπορεί το κέρδος αυτό να είναι πιο χρήσιμο ακόμα κι από την ίδια την απόφαση…


Σχολιάστε εδώ