υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
-Μα έπρεπε να φθάσουμε παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να θυμηθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου ότι οι συνομιλίες δεν προχωράνε και ότι ο κ. Ταλάτ παίζει το παιγνίδι της Τουρκίας; Δεν ξέρω αν μπορεί τώρα πια να πεισθεί οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης στην ΕΕ, αλλά πάντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε Λευκωσία και Αθήνα.
8Η Λευκωσία άφησε να σέρνεται η υπόθεση επί μήνες τώρα και αντί να κάνει συμμαχίες και να αποκαλύψει το παιγνίδι που παίζεται στις συνομιλίες, σπαταλούσε τον δυναμισμό της σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις και σε παράπονα και γκρίνιες στα αυτιά του κ. Ταλάτ, που ήταν όμως από καιρό βουλωμένα.
DΤώρα ο κ. Χριστόφιας, έχοντας την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και των κομμάτων του Συνασπισμού, με το ίδιο του το κόμμα να δείχνει αμηχανία και να αγωνιά για την πολιορκία που υφίσταται η βάση της πατριωτικής Αριστεράς (που στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ισχυρή), αναζητά τώρα διέξοδο στη «σκληρή γραμμή» στο ευρωπαϊκό πεδίο.
-Τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς κανείς Ευρωπαίος δεν είναι σε φάση να τα σπάσει με την Τουρκία. Το αντίθετο μάλιστα. Όσο για τον κ. Παπανδρέου, μάλλον όταν έρθει η ώρα της συζήτησης για τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θέλει να επιβάλει στην Τουρκία η κυπριακή πλευρά, θα αρχίσει να συζητά για την κλιματική αλλαγή και τους πάγους της Παταγονίας…
8Εάν μάλιστα προσπαθούν να μαντέψουν ποιοι θα βρεθούν ίσως απέναντι, ας κοιτάξουν ποιοι ήταν οι πρεσβευτές διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία που έτρεξαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Ταλάτ να τους τραπεζώσει στο «Προεδρικό», στην Κατεχόμενη Λευκωσία. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Βρετανός, Φινλανδός, Ολλανδός, Ιταλός, Τσέχος, Σουηδός, Πολωνός, Δανός και ο Αυστριακός…
DΜα, καλά, δεν τον φθάνει το δικό του επιβαρημένο παρελθόν με το Σχέδιο Ανάν, πάει γυρεύοντας; Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χαζηδημητρίου. Ο κ. Χατζηδημήτριου το 2004 ήταν διευθυντής του ΑΣΤΡΑ, του ραδιοφώνου του ΑΚΕΛ, από όπου έδινε πραγματική μάχη για να περάσει το Σχέδιο Ανάν. Εχθρός του Τάσσου Παπαδόπουλου ο κ. Χατζημητρίου, προφανώς θα είχε πολλά να θυμηθεί και ακόμη πολύ περισσότερα να σχεδιάσει με τον κ. Δρούτσα…
-Πάντως εάν έναντι του… βεβαρημένου προγράμματος της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αντιπαραβάλλουμε μέρος του προγράμματος του κ. Νταβούτγολου, ο οποίος την Πέμπτη συνομιλεί διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών των
ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, συμμετείχε στη συνάντηση με την τρόικα της ΕΕ κ.λπ., κατανοούμε τη διαφορά των μεγεθών και το
εκτόπισμα της διπλωματίας που ασκεί η γείτων έναντι ημών.
8Τώρα αποδεικνύονται πόσο έξυπνοι και έμπειροι είναι κάποιοι διπλωμάτες. Εκμεταλλευόμενοι τη μυστικοπάθεια, που για τους γνωστούς λόγους κατέτρυχε την προηγούμενη ηγεσία, οι συγκεκριμένοι πρέσβεις είχαν να γράψουν τηλεγράφημα εδώ και μερικούς μήνες. Έτσι δεν κινδυνεύουν να πέσουν οι θέσεις και οι εισηγήσεις τους σε αδιάκριτα βλέμματα.
DΧρειάσθηκε η τωρινή κινητικότητα στο Σκοπιανό για να μας θυμίσει ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφσκι από πού γλιτώσαμε και πού μας οδηγούσε κατά περιόδους η αδυναμία άσκησης ενεργούς και επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε ο κ. Μπουτσκόφσκι, τον Οκτώβριο του 2005 είχε υποβληθεί η πιο καλή πρόταση για τα Σκόπια που προέβλεπε τρία ονόματα: Η Ελλάδα θα χρησιμοποιούσε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια», στο εσωτερικό θα χρησιμοποιούσε η χώρα το συνταγματικό όνομά της και διεθνώς θα χρησιμοποιούσε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην κυριλλική, γραμμένο με αγγλικούς χαρακτήρες (Republika Makedonija).
-Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση αυτή, που θεωρήθηκε ως μη υπάρχουσα από την Ελλάδα, ήρθε ακριβώς μερικούς μήνες ύστερα από την προηγούμενη πρόταση του κ. Νίμτις την οποία ο κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να αποδεχθεί ως βάση συζήτησης, παρά το γεγονός ότι ήταν επιεικώς απαράδεκτη και προέβλεπε μορφή της διπλής ονομασίας.
8Επειδή βλέπουμε κινητικότητα, προς γνώση και συμμόρφωση…
DΤη στιγμή που στην Ελλάδα προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν ο κ. Παπανδρέου θέλει ή όχι τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και εάν και πως η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί τη γεωγραφική θέση της στον νέο ενεργειακό χάρτη, η Τουρκία δείχνει ότι είναι έτη μπροστά. Η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι σύστησε Διεύθυνση Ενέργειας που παρακολουθεί τις κινήσεις στον χώρο της ενέργειας και… εκπαιδεύει μάλιστα στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών…
-Η προεδρία του ΟΑΣΕ ξεκίνησε φιλόδοξα τότε που η κ. Μπακογιάννη νόμιζε ότι θα καταφέρει τους Ρώσους να δεχθούν τις απαιτήσεις της Γεωργίας (και συνεπώς και των Αμερικανών) για να συνεχισθεί με την γκλαμουράτη εκδήλωση στην Κέρκυρα (άραγε πόσο να στοίχισε τελικά; Δεν ρωτάμε πού πήγαν τα λεφτά και παρεξηγηθούμε, γιατί είχε γραφτεί τότε ότι η «Οικογένεια» κουμαντάριζε το ταμείο της διοργάνωσης), αλλά μάλλον η επιτυχία είχε εξασφαλισθεί επειδή η άτυπη σύνοδος έγινε στην Κέρκυρα. Τώρα που έχουμε σύνοδο στην Αθήνα και είναι και χειμώνας, άρχισαν να αραιώνουν οι υπουργοί που θα μας κάνουν την τιμή. Εκτός της κ. Κλίντον ούτε Βρετανός, ούτε Γερμανός, ούτε Καναδός θα φανεί και μαζί με αυτούς ούτε μερικοί ακόμη από μικρές χώρες. Δεν μιλάμε για τις κεντροασιατικές. Αυτές έχουν κάθε λόγο να έρθουν στην Αθήνα, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές…
8Άφαντος από τη διοργάνωση ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Χ. Ζαχαράκις. Δικαιολογημένα, αφού αμέσως μετά τις εκλογές είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, καθώς ήταν επιλογή της προηγούμενης υπουργού. Τόσοι άλλοι που πήραν χαριστική παράταση στρογγυλοκάθισαν στα καλά πόστα και επιμένουν να μένουν χωρίς να υποβάλλουν για λόγους στοιχειώδους αυτοσεβασμού παραίτηση. Τι να πεις;
DΜετά την τριμερή στις Πρέσπες, λέτε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τριμερή με Μπιρμπίλη και Ψωμιάδη στην Κορώνεια;
3Παρεξηγήθηκε ο κ. Νταβούτογλου γιατί του απέδωσαν τη φράση: «Είμαστε νεοοθωμανοί». Αυτό πάντως που δεν διέψευσε είναι ότι, θέλοντας να εκφράσει το «μεγαλείο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είπε πως έχει δώσει εντολή όπου κι αν πάει
ο κ. Σαρκοζί να σηκώνει το κεφάλι και να βλέπει τουρκικές σημαίες…
Αυτό που δεν κατάλαβε ο νεοοθωμανός είναι ότι ο κ. Σαρκοζί ενδιαφέρεται κυρίως να μη δει την τουρκική σημαία στις… Βρυξέλλες.