Το ΠΑΣΟΚ… τρέμει την Ντόρα!

Ποιος δεν θυμάται την αλήστου μνήμης σκηνή –μια σκηνή που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο μνημονικό όσων την είδαν κατάπληκτοι– κατά την οποία η κυρία Μπακογιάννη παραδίδει τη σκυτάλη στον ΚΑΙ υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου; Μια παράδοση–παραλαβή με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, πλατιά χαμόγελα απόλυτης αυτοπεποίθησης εκ μέρους της κυρίας και ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ στα λεχθέντα εκ μέρους του κυρίου. Οι από αναλογίων δημόσιες δηλώσεις έγιναν με καθυστέρηση 40 λεπτών, καθότι είχε προηγηθεί, ημίωρη τουλάχιστον, συζήτηση των δύο στο υπουργικό γραφείο κεκλεισμένων των θυρών…
Χρειάζεται να εικάσει κανείς τι ειπώθηκε σʼ αυτήν τη συζήτηση; Τόσο οι ευφάνταστοι όσο και οι στερούμενοι πλήρως φαντασίας, αλλά όχι και μυαλού, κατάλαβαν ΟΤΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ. Και αυτό ακριβώς είναι το κεφαλαιώδες. Η αμφίπλευρη, δηλαδή, ανοχή και η αλληλοκατανόηση. Αμφίπλευρη ανοχή και αλληλοκατανόηση όχι βέβαια σε θέματα αγροτικής ή ναυτιλιακής πολιτικής…
Εκείνο, όμως, που προκάλεσε τεράστια εντύπωση ήταν η φράση με την οποία ο νυν πρωθυπουργός ξεπροβόδισε την πρώην υπουργό Εξωτερικών: «Σας εύχομαι», της είπε, «να επιτύχετε στα νέα σας καθήκοντα»! Ποια νέα καθήκοντα; Της ΑΠΛΗΣ βουλευτού; Ασφαλώς και γνώριζε –ενδέχεται μάλιστα να του το είχε πει η θυγάτηρ Μητσοτάκη κατά την κατʼ ιδίαν συνομιλία τους– ότι θα είχε να κάνει με τη διάδοχο του Καραμανλή στην αρχηγία της ΝΔ. ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ. Αμφότεροι, γαρ, πατριώτες στο έπακρον!
Κατά τα άλλα, το… ταλαίπωρο «σύστημα ΠΑΣΟΚ» την πολεμάει αμείλικτα και αδυσώπητα! Το αποδεικνύουν, άλλωστε, περίτρανα και τα πλείστα ΜΜΕ, που οργιάζουν… εναντίον της! Ανακαλώ στη μνήμη των αναγνωστών αυτής της στήλης, ανατρέχοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην ύστερη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και στις κυβερνήσεις Σημίτη, τα τηλεοπτικά δίδυμα Ντόρας – Βενιζέλου και Ντόρας – Πάγκαλου. Δίδυμα, έκαστο των οποίων αντάλλασσε μονίμως αβρότητες, εγκάρδιες φιλοφρονήσεις, ακόμα και διαχύσεις ανθυποερωτικού τύπου. Ουδεμία διαφωνία, ακόμα και αν υπήρχε, ουδείς, πλασματικός έστω, διαξιφισμός. Μόνο πνευματώδεις και χαριτωμένες ατάκες κάθε ανδρός, ο οποίος ένωνε το αυθόρμητο χαμόγελό του με το παγίως υφιστάμενο χαμόγελο της συνομιλήτριάς του. Σημειώνω ότι οι ευγενέστατες και ομόθυμες αυτές συμπεριφορές δεν ξενίζουν τόσο αναφορικά με το δίδυμο Ντόρας – Βενιζέλου, διότι ο Βενιζέλος είναι ευπρεπής. Σε
αφήνουν, όμως, άλαλο όταν φέρνεις στον νου σου το έτερο δίδυμο Ντόρας – Πάγκαλου. Κι αυτό διότι ο Πάγκαλος δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί ουδένα συνομιλητή του. Στις πλείστες μάλιστα περιπτώσεις, εκτός από τις ειρωνείες και τους σαρκασμούς, δεν παραλείπει να εκτοξεύει τα δηλητηριώδη βέλη του.
Οι περιγραφείσες τηλεοπτικές εικόνες μιλάνε από μόνες τους και εκθέτουν τη συνεχώς και ασυστόλως ψευδόμενη κ. Μπακογιάννη, η οποία τολμάει να ισχυρίζεται ότι την… πολεμάει (επειδή την… τρέμει) το «σύστημα ΠΑΣΟΚ»! Η εν λόγω κυρία έχει υιοθετήσει σιωπηρώς τη γνωστή εντολή Γκέμπελς προς τους υποτελείς του: «Να ψεύδεσθε ακατάπαυστα, και κάτι θα μείνει!». Παρά ταύτα, της πασίγνωστης πολιτείας της ως υπουργού Εξωτερικών ένεκεν, δεν πείθει η ίδια ούτε η μεγάλη σαβούρα των υποτελών της. (Την Τετάρτη στην Καβάλα εξεστόμισε τη μέχρι δακρύων συγκινητικότατη φράση ότι «βάζουμε πάνω απʼ όλα, και πάνω από τις προσωπικές μας στρατηγικές, τα συμφέροντα της πατρίδας». Ποιος άραγε εξεστόμισε το τοιούτον; Θα σας το θυμίσω ενδεικτικά: Η θιασώτις του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, η δημοφιλέστερη πολιτικός στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, η λατρεμένη από τους μη χριστιανούς πολίτες της Θράκης, η διατρανώσασα ότι το «κάνω» στον τίτλο «Δημοκρατία της άνω Μακεδονίας» είναι… γεωγραφικός προσδιορισμός!)
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ένα μέγιστο προσόν: ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, ξεγλιστρώντας απʼ τις κακοτοπιές σαν το χέλι. Σιγή ιχθύος επικρατεί –και στα δύο ευτυχώς στρατόπεδα– για το μέγα σκάνδαλο της Ζήμενς. Όμως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Έτσι, δημοσιεύεται την Πέμπτη στην «Ελευθεροτυπία» ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου με υπέρτιτλο «Τι αποκαλύπτουν τα ημερολόγια του “κυρίου Siemens” για δώρα, δείπνα, προσκλήσεις, υποχρεώσεις, ρουσφέτια» και τίτλο «Στενές επαφές Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη».
Ποιοι είναι, όμως, οι υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη, για να μην επαναλαμβάνω τα μεγάλα συμφέροντα, από το υψηλόβαθμο και μη πολιτικό προσωπικό της ΝΔ; Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι παρωχημένοι, όλοι οι αποτυχημένοι και όλοι οι ετεροκατευθυνόμενοι. Κι ας μην ξεχνάμε τους Βατοπεδινούς, τους Βουλγαράκηδες, τους Κιλτίδηδες, αλλά και τους άλλου είδους αμαρτήσαντες, όπως ο Παυλίδης με τις άγονες (και στην ουσία πολύ… γόνιμες) γραμμές. (Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλαισιωθεί από ό,τι το αξιολογότερο διαθέτει ο ευρύτερος χώρος της κοινωνικά φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς.)
Όσοι εξακολουθούν να αναμασούν το 1993, ταμπουρωνόμενοι πίσω από αυτό, ξεχνούν ηθελημένα ότι ο Σαμαράς ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΒΕΡΤ, με αποτέλεσμα η ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ. Τι έπρεπε να κάνει δηλαδή; Να υφίσταται μια άδικη ταπείνωση και να παραμείνει στο μητσοτακικό «μαντρί»; Αλλά εκείνοι που σιγοντάρουν την κ. Μπακογιάννη και αναμασούν το 1993, όπως π.χ. ο Θόδωρος Κασίμης, ξεχνούν και κάτι άλλο, επίσης ηθελημένα: Ότι η Ντόρα έμεινε ΚΑΙ ΕΒΛΑΨΕ τη ΝΔ, όπως ανέφερε στη μνημειώδη συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο κατʼ εξοχήν καραμανλικός Μιχάλης Λιάπης.
Θα τελειώσω με την περιγραφή μιας γελοιογραφίας που δημοσίευσε το «Ποντίκι». Η Ντόρα ρωτάει έναν ανθρωπάκο που στέκεται δίπλα της: «Ο προηγούμενος πρωθυπουργός ήταν
ανιψιός Καραμανλή και ο τωρινός γιος Παπανδρέου. Γιατί είναι πρόβλημα που εγώ είμαι κόρη Μητσοτάκη;». Και ο ανθρωπάκος τής απαντάει: «Γιατί κανένας δεν θέλει να θυμάται αυτό το όνομα…».

ΥΓ.: Νέα κάλπικη –και προφανώς αδρά πληρωμένη– δημοσκόπηση της ίδιας περιλάλητης Focus φέρνει αρκετά μπροστά την… Ντόρα! Η… αγία Οικογένεια είναι αδίστακτη.


Σχολιάστε εδώ