ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ!

Στη… μάχη για τη δημιουργία αυτού του τείχους διατίθενται 2.544.000 στελέχη εμβολίων και όλο το δυναμικό των νοσοκομείων και των υγειονομικών σταθμών της χώρας που έχει ενισχυθεί με 200 νέους νοσηλευτές που προσλήφθηκαν για τις ΜΕΘ τις τελευταίες μέρες και με επίκουρους γιατρούς για την πρόσληψη των οποίων από κυλιόμενους πίνακες έχει δοθεί εντολή από την υπουργό Υγείας να διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 60.000 άτομα (νοσηλευτές και άτομα ανήκοντα σε ευπαθείς ομάδες) και αναμένεται ο αριθμός αυτός να πολλαπλασιαστεί γρήγορα μια και εμφανίζεται αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό, ενώ πληθαίνουν και τα σημεία όπου γίνεται.

Στόχος των υγειονομικών αρχών είναι να έχει προλάβει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μέχρι τις γιορτές, γιατί το διάστημα από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά αναμένεται να κορυφωθεί η πανδημία τόσο επειδή το κρύο θα έχει… κλείσει τον κόσμο μέσα όσο και επειδή οι μέρες αυτές ενδείκνυνται για οικογενειακές συγκεντρώσεις και για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν νοσήσει γύρω στις 800.000 άτομα, το 6-7% του πληθυσμού δηλαδή, ενώ 16 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν εξαιτίας της νέας γρίπης. Από εδώ και πέρα, με την προοδευτική έξαρση που θα παρουσιάζει η πανδημία, θεωρείται ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 2 καθημερινά. Το πόσο επηρεάζουν την εξάπλωση της νέας γρίπης οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους φάνηκε από τον… φρενήρη ρυθμό που πήρε η αύξηση των κρουσμάτων από την έναρξη του σχολικού έτους. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη υγειονομικών αρχών, «το άνοιγμα των σχολείων τροφοδοτεί το… ρεζερβουάρ του ιού!».

Ουσιαστικά, όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, σήμερα στη χώρα μας μία γρίπη υπάρχει: αυτή του ιού H1N1. Και αυτήν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τις επόμενες μέρες με την αλλαγή του καιρού που προβλέπει η ΕΜΥ τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα.

Γι’ αυτό επιδιώκεται να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα ώστε η κορύφωση της πανδημίας την περίοδο των γιορτών να… βρει τείχος και να μην έχει τρόπους να επεκταθεί.

Μέχρι τότε όμως θα έχει δοκιμαστεί η αντοχή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πίεση και δεν θα πρέπει να «μπλοκάρουν» με τίποτα!

Στο μεταξύ η ανησυχία του κόσμου για τον ιό H1N1 μεγαλώνει καθώς οι ειδήσεις για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνονται. Έτσι, στο Ινστιτούτο Παστέρ και στα δύο πανεπιστημιακά κέντρα σχηματίζονται ουρές πολιτών οι οποίοι θέλουν να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για διευκόλυνση των πολιτών αποφασίστηκε να δέχονται πλέον άτομα για εξετάσεις και τα μικροβιολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Επίσης, για να γίνεται γρήγορα και εύκολα ο εμβολιασμός του πληθυσμού, πέρα από τα πολλά σημεία στα οποία γίνονται εμβόλια, λειτουργεί ήδη και αυτόματο σύστημα που απαντάει αμέσως σε κάθε κλήση και ενημερώνει για το πού μπορεί να πάει να εμβολιαστεί ο καθένας.

Τέλος, οι λοιμωξιολόγοι γιατροί και τα ερευνητικά κέντρα των ειδικών λοιμώξεων παρακολουθούν καθημερινά τον ιό H1N1 προκειμένου να εντοπίσουν οποιαδήποτε μετάλλαξή του, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στη νόσο και θα έχει ενδεχομένως διαφορετικές επιπτώσεις στον πληθυσμό.


Σχολιάστε εδώ