ΣΥΡΙΖΑ: Μια από τα ίδια…

Ωστόσο η καταγραφή των όσων προηγήθηκαν της διαδικασίας αυτής δείχνει ότι τα φιλόδοξα σχέδια κάποιων –μεταξύ τους και ο Α. Αλαβάνος– για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μια ή την άλλη μορφή, σε ενιαίο πολιτικό φορέα παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον, ενώ θα συνεχιστεί εκ των πραγμάτων η σημερινή μορφή λειτουργίας του.
Αυτό σημαίνει ότι η ηγεμονία του ΣΥΝ στη συμμαχία θα συνεχιστεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, παρά τις διαμαρτυρίες διάφορων «συνιστωσών» για καπέλωμα του «σχήματος» από την Κουμουνδούρου.
Την εβδομάδα που προηγήθηκε της Σύσκεψης έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες να υπάρξει μια ενιαία εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προς το Σώμα, αλλά απέβησαν άκαρπες, αφού οι διαφορές ανάμεσα στα «αντιτιθέμενα στρατόπεδα» ήταν μεγάλες.
Έτσι τελικά, για να σωθούν τα προσχήματα, στη Σύσκεψη θα τεθεί απλώς προς συζήτηση η πρόταση του ΣΥΝ και η πρόταση των άλλων συνιστωσών σχετικά με το οργανωτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά σε προηγούμενα ρεπορτάζ του «ΠΑΡΟΝ»). Το μόνο που απέμενε σε όσους πήραν μέρος –όπως εκτιμούσαν στελέχη όλων των πλευρών– ήταν να εκτονωθούν καταθέτοντας τις προτάσεις τους, οι οποίες όμως δεν θα έμπαιναν σε ψηφοφορία. Όλες οι πλευρές, μπροστά στο αδιέξοδο της μη κοινής εισήγησης, συμφώνησαν ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει και να αποφασίσει ποια από τις δύο προτάσεις (ΣΥΝ – υπόλοιπων συνιστωσών) θα προωθηθεί για υλοποίηση και έτσι η Σύσκεψη προοριζόταν στην ουσία για φόρουμ ανταλλαγής μη δεσμευτικών απόψεων. Είναι χαρακτηριστικό της υποβάθμισης της συγκεκριμένης διαδικασίας ότι περιορίστηκαν οι εργασίες της σε δύο μέρες, αντί για τρεις που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Αυτό σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από όσους ήθελαν ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις παρεμβάσεις του Α. Τσίπρα και του Α. Αλαβάνου οι οποίοι είχαν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές θα έρχονταν σε αντιπαράθεση διά ζώσης, αφού, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο Α. Αλαβάνος δεν επικοινώνησε μαζί του όλο αυτό το διάστημα.
Η δρομολόγηση των ασφυκτικών διαδικασιών της Σύσκεψης και ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας των αποφάσεών της έχουν προκαλέσει στην κυριολεξία την οργή όσων –αφελώς όπως αποδεικνύεται– πίστευαν ότι θα γινόταν το αποφασιστικό βήμα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «οιονεί» ενιαίο πολιτικό φορέα. Η κίνηση Ένωση Οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις, δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την τελική κατάληξη των διαδικασιών της Σύσκεψης, καθώς ευελπιστούσε σε μια «λυτρωτική» παρέμβαση του Α. Αλαβάνου που θα σηματοδοτούσε την πορεία προς έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του ΣΥΝ. Μάλιστα είχαν αποφασίσει να προτείνουν στη Σύσκεψη την ερχόμενη άνοιξη να γίνει συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού φορέα.
Τα πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με απροσδιόριστο ακόμα το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ (Κουβέλης, Παπαδημούλης κ.ά.) δεν θέλει ούτε καν να ανοίξει συζήτηση για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό με οποιαδήποτε μορφή.


Σχολιάστε εδώ