Συγκρούεται το χθες με το αύριο

Για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία οι ψηφοφόροι της παράταξης καλούνται να απαντήσουν στο κρίσιμο αυτό δίλημμα, καθώς από το ποιος θα είναι ο νικητής θα εξαρτηθεί η κατεύθυνση που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία. Σημαντικό, αν όχι καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα διαδραματίσει ο συνολικός αριθμός αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες, αλλά και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των ψηφοφόρων δεν μπορεί να γίνουν, αλλά στη Ρηγίλλης θα είναι ικανοποιημένοι αν προσεγγίσουν τις 300.000 και θα… πανηγυρίσουν αν υπερβούν τις 400.000. Αν ο κ. Ψωμιάδης κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό, τότε η εκλογή θα κριθεί σε δεύτερη αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν αναδειχθεί νικητής στις σημερινές εκλογές, αυτός θα είναι έστω και οριακά ο κ. Σαμαράς.

Η αναμέτρηση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών καταγράφουν οριακές διαφορές των βασικών διεκδικητών. Η κ. Μπακογιάννη, έπειτα από ένα «ντεμαράζ» υψηλών τόνων και προσωπικών επικρίσεων πέτυχε να βελτιώσει τη θέση της, ωστόσο το προβάδισμα του κ. Σαμαρά παραμένει σαφές και ξεκάθαρο, ενώ στην περίπτωση που η εκλογή κριθεί στον δεύτερο γύρο όλες οι δημοσκοπήσεις τον θεωρούν βέβαιο νικητή. Τις τελευταίες ημέρες -υπό το φως και των νέων δημοσκοπήσεων- η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατοπέδων έφθασε στο ζενίθ, σε σημείο που οι πλέον ψύχραιμοι στο κόμμα ανησυχούν για την «επόμενη ημέρα» και… εύχονται ο νέος αρχηγός να εκλεγεί σήμερα, να μη χρειασθεί δηλαδή δεύτερος γύρος. Κι αυτό διότι φοβούνται ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν «αγριότητες» που θα φέρουν την παράταξη κοντά στο ενδεχόμενο διάσπασης. Στο πλαίσιο αυτό ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στον κ. Ψωμιάδη να αποσυρθεί προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω πόλωση, ενώ ακόμη πιο ισχυρές είναι οι πιέσεις προς τους υποστηρικτές του έστω και την έσχατη ώρα να… «αυτομολήσουν» και να ψηφίσουν έναν από τους δύο διεκδικητές.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διατυπώνουν υπαινιγμούς για το «παιχνίδι» που έπαιξαν σ’ αυτές τις εκλογές ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, ότι σε κάποιες περιπτώσεις «πείραξαν» τα αποτελέσματα για να ενισχύσουν το προφίλ των υποψηφίων. Υπάρχουν ακόμη καταγγελίες ότι συγκεκριμένη εταιρεία με το πέρας της μέτρησης πουλούσε στο επιτελείο υποψηφίου τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που είχαν απαντήσει στα ερωτήματα. Στη συνέχεια συνεργάτες του υποψηφίου επικοινωνούσαν μαζί τους προκειμένου να τους αλλάξουν άποψη. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι διάχυτη η φημολογία και για εμπλοκή επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων. Η πλευρά της κ. Μπακογιάννη έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση τον μηχανισμό που διαθέτει σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα. Με κάθε τρόπο και μέσο, όπως προκύπτει από πληροφορίες και καταγγελίες κομματικών στελεχών. Αντίθετα ο κ. Σαμαράς στηρίζεται περισσότερο στη δυναμική που αναπτύχθηκε στη βάση της παράταξης για την υποψηφιότητά του, στην οποία επενδύει ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της παράταξης που θέλουν να γυρίσουν σελίδα. Να βάλουν τέλος στην οικογενειοκρατία, να θέσουν στο περιθώριο τα πολιτικά τζάκια.

«Προνομιακή» περιοχή για την κ. Μπακογιάννη θεωρείται το Λεκανοπέδιο Αττικής, λόγω του ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της Β΄ Αθηνών, αλλά και αρκετών δημάρχων, άρα είναι πιο εύκολο να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί.

Εξίσου «προνομιακή» περιοχή είναι και η Κρήτη, λόγω καταγωγής, αλλά και της επιρροής που ασκεί δεκαετίες τώρα ο Κ. Μητσοτάκης. Από τη πλευρά του ο κ. Σαμαράς έχει «ρεύμα πλειοψηφίας» στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία (όπου έχει τη στήριξη βουλευτών και αγροτοσυνδικαλιστών), αλλά και στη βόρεια Ελλάδα (λόγω των θέσεών του στα εθνικά θέματα). Εν κατακλείδι, όπως υπογραμμίζουν κομματικοί παράγοντες, θα έχουμε μια αναμέτρηση Λεκανοπεδίου – Περιφέρειας. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις συγκεκριμένες εκλογές δεν θα είναι τόσο ισχυρή η επιρροή των βουλευτών, ότι ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων θα αγνοήσει τις επιθυμίες των τοπικών παραγόντων και με την ψήφο του θα εκφράσει τη διαφωνία του, τη διαμαρτυρία του για μια σειρά θεμάτων και αποφάσεων. Όπως π.χ. οι πρόωρες εκλογές που έστειλαν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση έπειτα από μια βαριά ήττα, αλλά και ορισμένα σκάνδαλα όπως το Βατοπέδι και η Ζήμενς, που στέρησαν από την παράταξη το ηθικό πλεονέκτημα που είχε τα προηγούμενα χρόνια έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αν δε ο αριθμός των συγκεκριμένων ψηφοφόρων υπερβεί ένα όριο, είναι πιθανόν να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Αντικείμενο ανάλυσης και στις δύο πλευρές αποτελεί το εύρημα των δημοσκοπήσεων, όπου σε όλες ο κ. Σαμαράς έχει εντυπωσιακό προβάδισμα στο σύνολο των ψηφοφόρων (ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης), κάτι που δείχνει ότι έχει σημαντική απήχηση και σε πολιτικούς χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

Την εβδομάδα που πέρασε, πέρα από την ανταλλαγή κατηγοριών και χαρακτηρισμών, τα δύο στρατόπεδα ανταγωνίσθηκαν στη δημοσιοποίηση καταλόγων με στελέχη (τέως βουλευτές, πρώην δήμαρχοι και νομάρχες…) που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά τους. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η πλευρά της κ. Μπακογιάννη ανέσυρε από τη… ναφθαλίνη πρόσωπα που διετέλεσαν βουλευτές τη δεκαετία του ’90, όπως ο Ν. Γκελεστάθης, ο Αρ. Τσιπλάκος, ο Π. Σαρλής κ.ά.

Την υποψηφιότητά της στηρίζει τελικά και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο κ. Κοτταράς. Όπως διευκρίνισε, μπορεί να διαφωνεί με την επιλογή του κ. Σπηλιωτόπουλου, ωστόσο είναι υποχρεωμένος εκ του ρόλου του να συμπορευτεί μαζί του.

Κορυφαία στελέχη της παράταξης εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα και για το πόσο εφικτή μπορεί να είναι η συμβίωση, μετά τη σφοδρή σύγκρουση που προηγήθηκε και τις προσωπικές επιθέσεις που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές.

Περίπτωση διάσπασης πρέπει να αποκλεισθεί, καθώς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ούτε η κ. Μπακογιάννη, ούτε ο κ. Σαμαράς θα σκεφτούν να αποχωρήσουν και να ιδρύσουν δικό τους κόμμα. Μένει να αποδειχθεί αν θα συμβεί ό,τι και στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου έσπευσαν την επομένη της εκλογής να ενταχθούν στο στρατόπεδο του νικητή Γ. Παπανδρέου. Χωρίς να αποκλείεται ορισμένοι να κάνουν στη συνέχεια «λευκή απεργία», απέχοντας από τις δραστηριότητες του κόμματος εντός και εκτός Κοινοβουλίου.


Σχολιάστε εδώ