Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Ερώτηση: Τι ακριβώς «μετράει»; Η εικόνα που έχουμε όλοι εμείς για την κατάσταση που βιώνουμε, ήτοι για την κατάσταση της
αγοράς, για την πραγματικότητα της οικονομίας μας, για τις προοπτικές μας, ή μήπως η εικόνα της διεθνούς κοινότητας για εμάς;
δ Όσοι απαντήσατε το δεύτερο φυσικά κι έχετε απόλυτο δίκιο. Τι να το κάνετε όμως;
δ Παραδείγματος χάριν, ακόμα κι αν ήσασταν μεταξύ εκείνων που «έβλεπαν» την… καταιγίδα να πλησιάζει (θυμίζω, απώλειες σχεδόν τρεισίμισι μονάδων μέσα σε μία και μόνη συνεδρίαση, την Τετάρτη), αναρωτιέμαι τι θα μπορούσατε να κάνετε εν μέσω ενός γενικευμένου sell – off, όπως αυτό που είδαμε, ανεξαρτήτως τίτλων, κλάδων, ειδήσεων και σεναρίων…
δ Κάπως έτσι λοιπόν πρέπει να κρίνουμε τις επιδόσεις της αγοράς μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι προς το παρόν το ΧΑ παραμένει μια αγορά εξαιρετικά ευάλωτη σε δυσοίωνες ειδήσεις, μια «ρηχή» αγορά, μια αγορά όπου φτάνει η δημόσια παραδοχή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας περί της άθλιας εικόνας της οικονομίας της για να κατακρημνίσει τον Γενικό Δείκτη.
δ Σκεφτείτε τώρα για μια στιγμή πώς μπορεί η εικόνα αυτή να φαντάζει στα μάτια των ξένων. Όχι των traders των πλείστων όσων κερδοσκοπικών κεφαλαίων κατά καιρούς «περνάνε» από τη χώρα και την αγορά μας, αλλά εκείνων που διαχειρίζονται κεφάλαια με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ορίζοντα. Τι θα πρέπει δηλαδή να κάνουν όλοι αυτοί που επενδύουν σε «βαριά» χαρτιά, όπως οι τράπεζες, για παράδειγμα, και αίφνης ακούνε από τον επικεφαλής της ελληνικής τραπεζικής κοινότητας πως οι εμπορικές μας τράπεζες κινδυνεύουν να μην μπορούν να δανειστούν με συμφέροντες όρους; Τι πρέπει να κάνουν όταν ακούνε -από τα πλέον επίσημα χείλη- πως ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης ύφεσης είναι υπαρκτός; Όταν στη Βουλή της χώρας διαπληκτίζονται οι πολιτικοί ταγοί της για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας;
δ Ας μην παραβλέπουμε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, γιατί τότε επιλέγουμε να θεωρούμε πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι μια κοινότητα έξω και πέρα από κάθε λογική!
δ Συνεπώς μην απορείτε γιατί τάχα οι «κακοί» ξένοι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους πρώτα στον τραπεζικό κλάδο και κατόπιν σχεδόν σε όλο το ταμπλό του ΧΑ. Μην απορείτε γιατί το χρηματιστήριο παρουσιάζει τέτοιες «μεταπτώσεις» μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Τα πράγματα είναι απλά: Η χρηματιστηριακή μας αγορά είναι μια εικόνα, ένας καθρέφτης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και στη χώρα.
δ Κι όπως έλεγαν οι παλιοί, «εάν δεν έχεις νύχια να ξυστείς», μην… περιμένεις τους ξένους να σε βοηθήσουν!
ΥΓ.: Το ωραίο με όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε στο ΧΑ είναι το ότι κατά βάθος είμαστε ολίγον ρομαντικοί και πιστεύουμε ακόμα σε όμορφες ιστορίες του παρελθόντος. Που ενίοτε βέβαια επαληθεύονται… Ως τέτοια και μέχρι αποδείξεως του εναντίου θεωρήστε όλα όσα θα ακούσετε τις επόμενες ημέρες περί των επερχόμενων υψηλών αποδόσεων το επόμενο δίμηνο. Τον Δεκέμβρη, επειδή τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα ολοκληρώσουν την αναδιάρθρωσή τους (κλείνουν βιβλία χρονιάς, βλέπετε), και τον Ιανουάριο, επειδή υπάρχει και το λεγόμενο January effect, δηλαδή η περίοδος όπου όλοι αγοράζουν με την… ελπίδα των καλύτερων ημερών. Από κάτι τέτοιες… «ελπίδες» έχει καεί κόσμος και κοσμάκης!


Σχολιάστε εδώ