Σε συνθήκες καύσωνα…
Κι όλα αυτά μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα η οικονομία, όπου τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα αρνητικά, οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες ασφυκτικές, οι διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων πιεστικές. Ενώ, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου επιδίδεται σε «ισορροπία τρόμου» μεταξύ των σχεδόν μηδενικών αντοχών της οικονομίας και των προεκλογικών υποσχέσεων. Δραματικό χαρακτήρα είχε η προειδοποίηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας για την πορεία της οικονομίας. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία. Πρόσθεσε ότι αν υποβαθμισθεί κι άλλο η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τότε πολύ σύντομα ο δανεισμός από το εξωτερικό θα είναι αδύνατος. Είπε ακόμη ότι είχε προεκλογικά ενημερώσει τόσο τον Κ. Καραμανλή όσο και τον Γ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα είναι σε διψήφιο ποσοστό. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αίσθηση, αλλά και τη δυσφορία της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, που προχώρησε σε δημόσια αποδοκιμασία του κ. Προβόπουλου. Κάτι που έδωσε άλλες διαστάσεις στην υπόθεση, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών, λίγες ώρες αργότερα, να εκφράσει τη στήριξή του στο πρόσωπο του διοικητή.
«Φουντώνει»
ΠΙΟ κρίσιμη ωστόσο ήταν η προειδοποίηση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι στις αρχές του 2010 η Ελλάδα θα τεθεί υπό καθεστώς επιτήρησης από την «Κομισιόν», χωρίς να είναι σαφές πότε θα βγει από αυτό. Τράπεζες στην Ευρώπη, αλλά και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, επισημαίνουν την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και διακινούν «εφιαλτικά σενάρια» ως προς τις προοπτικές της. Μέχρι και για υπαγωγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνουν λόγο. Παράλληλα, στο εσωτερικό φουντώνει το «κύμα αντιδράσεων» για επιμέρους αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως π.χ. η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ. Βασική ένσταση ότι η απόφαση θα πλήξει περαιτέρω τον κλάδο της οικοδομής, ενώ διατυπώνονται διαμαρτυρίες ότι με το συγκεκριμένο μέτρο πλήττονται οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Ακόμη, άλλοι κλάδοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.) αντιδρούν στο ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ στα εισοδήματά τους. Η κατάσταση της οικονομίας έφερε στο φως ενδοκυβερνητικές τριβές, με τον Θ. Πάγκαλο να αποδίδει στον Γ. Παπακωνσταντίνου μομφή για προχειρότητα και ελλιπή προετοιμασία στο θέμα με το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το Μαξίμου έσπευσε να καλύψει τον υπουργό Οικονομικών.
Στο ζενίθ
«ΜΗΤΕΡΑ των μαχών»… χαρακτηρίζεται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Ν. Δημοκρατία για την ανάδειξη νέου προέδρου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κ. Καραμανλή. Τις τελευταίες ημέρες η πόλωση έφθασε στο ζενίθ, με τους βασικούς διεκδικητές να ανταλλάσσουν κατηγορίες και τους υποστηρικτές τους να εκτοξεύουν χαρακτηρισμούς χωρίς προηγούμενο. Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε τις ευθύνες της κ. Μπακογιάννη για το ότι ήταν μεταξύ των εισηγητών για τις πρόωρες εκλογές, ενώ άφησε αιχμές για εμπλοκή της στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «την ώρα της μάχης», κατά την προεκλογική περίοδο δηλαδή, «κρύφτηκε». Κομματικά στελέχη δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την επόμενη ημέρα με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της παράταξης. Πόσω μάλλον αν η εκλογή δεν κριθεί σήμερα και χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο οποίος έχει ορισθεί για τις 5 Δεκεμβρίου. Σε μεγάλο βαθμό αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο τρίτος διεκδικητής, Π. Ψωμιάδης, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφιο ποσοστό.
Πόλεμος
ΜΕΤ’ εμποδίων και μέσα σε «πολεμικό κλίμα» ξεκίνησε ο διάλογος για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εμποδίζοντας την είσοδο των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η συνάντηση αναβλήθηκε για την επομένη, και στη συνέχεια για τη μεθεπομένη. Το ΚΚΕ διά στόματος της Αλέκας Παπαρήγα κήρυξε πόλεμο, καλώντας τον λαό σε «εξέγερση» για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, όπως καταγγέλλει, για την καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο κ. Λοβέρδος διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε μείωσης των συντάξεων και σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να ληφθούν επώδυνα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει αλλαγή πλεύσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Ενώ μέχρι πρότινος διαβεβαίωναν ότι ο διάλογος θα γίνει με ταχείς ρυθμούς, ούτως ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να φθάσουν στη Βουλή για ψήφιση στις αρχές του 2010, τώρα προαναγγέλλουν τη συγκρότηση Επιτροπής Σοφών, η οποία θα μελετήσει όλες τις πτυχές και θα εισηγηθεί συγκεκριμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της τον Απρίλιο του 2010, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές θέσεις.