Πράγματι οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου τα γνώριζαν όλα!

Έκπληξη προκάλεσαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι αναταράξεις μέσα στην κυβέρνηση, εξαιτίας των δηλώσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζαν προεκλογικά τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Διότι το «ΠΑΡΟΝ» (βλέπε τα άρθρα μας στα φύλλα της 13ης και της 20ής Σεπτεμβρίου 2009), σε όλη την προεκλογική αρθρογραφία, υπογράμμιζε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προοιωνίζονται τη λήψη σκληρών μέτρων. Η ελληνική οικονομία, τονίζαμε, γνωρίζει πια έντονα τις οδυνηρές συνέπειες από τη νέα διεθνή κρίση ή τον διεθνή καθοδικό κύκλο και εμφανίζεται ξανά απροετοίμαστη για την αντιμετώπισή του, γιατί η χώρα μας δεν αξιοποίησε τα σημαντικά οφέλη από την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων και, φυσικά, το μακρόχρονο προηγούμενο ευνοϊκό ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που άρχισε μετά το 1994 και φαίνεται ότι τελείωσε το 2007.
Στις 20 Σεπτεμβρίου γράφαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε κοστολογήσει τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, αλλά, κατά τη δική μας εκτίμηση, για την εξυγίανση μόνο των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας χρειάζονταν πάνω από 20 δισ. ευρώ! Η εκτίμηση αυτή στηριζόταν στη διαπίστωση ότι, μολονότι από την εισπρακτική καταιγίδα του περασμένου Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν πάνω από 4 δισ. ευρώ, το δημόσιο έλλειμμα αντί να μειωθεί εκτινάχθηκε σε υψηλότερα επίπεδα.
Στο ίδιο φύλλο υπογραμμίζαμε ότι λίγες ημέρες αργότερα ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίμ Αλμούνια προειδοποίησε για το τι περιμένει τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Λοιπόν, ο κ. Αλμούνια επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της παρουσίασης των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει ως το τέλος Οκτωβρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.
Σε ερώτηση προς τον Επίτροπο για το τι περιμένει από την κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις -τότε- επικείμενες εκλογές, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin.
«Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο κ. Αλμούνια και σημείωνε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν από το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα που υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος.

Δ. Σ.


Σχολιάστε εδώ