Πλήρης ασυνεννοησία και διαφωνίες υπουργών
Καμία κυβέρνηση δεν θα άνοιγε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα και μάλιστα μέσα σε διεθνή οικονομική κρίση και παρατεταμένη ύφεση, με τη δημόσια διοίκηση να υπολειτουργεί και τους περισσότερους θεσμούς του κράτους να είναι διαλυμένοι.
Αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, με την ασάφεια του κυβερνητικού έργου, την έλλειψη πολιτικού συντονισμού, το άδειασμα του ενός ή του άλλου υπουργού, τα πισωγυρίσματα, την άρνηση των περισσοτέρων υπουργών να στηρίξει ο ένας τον άλλον, την έλλειψη αλληλεγγύης, είναι πρωτοφανή για κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Δηλαδή μετά από έναν χρόνο τι θα γίνει; Γι’ αυτό και αρκετοί στην κυβέρνηση επιχειρούν να δώσουν άλλη κατεύθυνση και να θεραπεύσουν τις αρρυθμίες που παρουσιάζονται.
Σχέδιο Παπανδρέου
με τις διεθνείς του επαφές
Όσοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτά τα φαινόμενα εκτιμούν ότι το κλίμα δεν θα αλλάξει. «Η κατάσταση στην οικονομία είναι οικτρή και ο κάθε υπουργός προσπαθεί να διαφυλάξει τα δικά του και δεν ενδιαφέρεται για το σύνολο της κυβέρνησης», λέει κορυφαίος παράγων του Μαξίμου, που επιβεβαιώνει στο «Π» αυτά τα φαινόμενα. Μάλιστα, τονίζει πως «ο Παπανδρέου θα κάνει τη δική του πολιτική και όλοι οι υπουργοί θα βράζουν στο ίδιο καζάνι, μόνο ο Παπανδρέου θα βρίσκεται εκτός αυτής της κατάστασης, έχει προβλέψει τι θα γίνει, γιατί ξέρει τι θέλει να κάνει και ποιο είναι το σχέδιό του. Διαθέτει στρατηγική πρόταση, σχέδιο και όραμα για τη χώρα και οι κινήσεις που κάνει θα αποφέρουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις επαφές του στο εξωτερικό. Υπάρχουν και άλλοι στην κυβέρνηση που λένε ότι ο Παπανδρέου ως ηγέτης δεν θα ασχοληθεί μόνο με τα καθημερινά προβλήματα, αυτά τα αφήνει στους υπουργούς, οι οποίοι κρίνονται καθημερινά. Οι προτεραιότητές του είναι έξω, γιατί από έξω κρίνεται η χώρα…
Άλλοι ωστόσο, στον αντίποδα των προηγούμενων, επισημαίνουν ότι ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν είναι ο Παπανδρέου εδώ για να καθορίζει τον τόνο και να λύνει τα προβλήματα, δίνοντας κατευθύνσεις στους υπουργούς του. Η συνεχής απουσία του στο εξωτερικό επιτρέπει στους υπουργούς να μη δίνουν πουθενά λογαριασμό και ασκούν προσωπική πολιτική. Κανείς τους μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει αυτό που έχει ανάγκη η κυβέρνηση: συντονισμό και συνεργασία με τους άλλους υπουργούς. Βγαίνει ο καθένας τους και ανακοινώνει ένα πρόγραμμα, όπως το κρίνει μόνος του και κινούμενος από την αγωνία να παρουσιάσει κάτι ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, παρά μόνο περιχαράκωση στα εντελώς δικά τους, με συνέπεια να παρατηρούνται ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις, διαφωνίες πολλές φορές, και η αναβολή στο τέλος κάποιου από τα μέτρα αυτά να δίνει την εικόνα μιας κυβέρνησης σε παρατεταμένη διάλυση.
Προβλήματα στις σχέσεις υπουργών
Παράδειγμα, το τι έγινε τις τελευταίες ημέρες με το θέμα το ύψους του ελλείμματος και κατά πόσο γνώριζε ή όχι ο πρωθυπουργός ή η προηγούμενη κυβέρνηση το διψήφιο νούμερο, όπως διατείνεται ο κ. Προβόπουλος. Η απόφαση του Μαξίμου, έπειτα από εκτενή συζήτηση στον «πρωινό καφέ», μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ήταν η διακριτική απόσταση της κυβέρνησης, όπως ακριβώς θα την εξέφραζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Αυτή η απόσταση ή το άδειασμα, κατά άλλους, του Προβόπουλου από την κυβέρνηση εκφράστηκε όχι από πολλούς, αλλά από τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Γίνεται συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο για τη συγκεκριμένη γραμμή που αποφασίστηκε και ξαφνικά βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του στη Βουλή για τον Προβόπουλο και «χαμηλώνει» την ενόχληση της κυβέρνησης, προκαλώντας άλλη μια φορά σύγχυση στην εικόνα του Μαξίμου.
Πολλοί αναρωτιούνται, με αφορμή και τον Προβόπουλο, πώς γίνεται από τη μια το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώνει μέτρα στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με τη διεύρυνση του επιδόματος αλληλεγγύης, και από την άλλη να γίνονται δηλώσεις ότι βρισκόμαστε περίπου σε κατάσταση πτώχευσης. Οι βουλευτές αναρωτιούνται τι απ’ τα δύο συμβαίνει, ισχύουν οι προεκλογικές δηλώσεις του Παπανδρέου ότι «χρήματα υπάρχουν…» ή «η χώρα βρίσκεται στην Εντατική»… Γιατί αυτή η θολούρα και η σύγχυση στους πολίτες που δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν και τι όχι από τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες των υπουργών; Και είναι αλήθεια ότι έχουν αρχίσει οι ψίθυροι μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης εναντίον του υπουργού Οικονομικών, ενώ στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη έλεγαν ότι ποτέ μια κυβέρνηση δεν πρέπει να τα βάζει με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όποιος και αν είναι αυτός, γιατί αποτελεί την προμετωπίδα του κράτους στην οικονομία απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες.
Άλλο αρνητικό η ασυνεννοησία στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου με τη διαφωνία που εκδηλώθηκε μεταξύ Δημήτρη Ρέππα και Τίνας Μπιρμπίλη. Το μόνο θετικό μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση είναι οι χειρισμοί που έγιναν από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην επίθεση που δέχθηκε από το ΚΚΕ, στο θέμα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Το χειρίστηκε με απόλυτη μαεστρία, για να μη χρεωθεί τίποτα στον ίδιον, κάνοντας επαφές για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε το μπλόκο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ με τους αρμόδιους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Θόδωρο Πάγκαλο και Γιώργο Πεταλωτή. Είχε φροντίσει να κλείσει τα δικά του μέτωπα για να μην υπάρξουν διαρροές και με την κατάλληλη συνεννόηση κινήθηκε δίνοντας την ευκαιρία στο Μαξίμου να αντιπαρατεθεί συνολικά με το ΚΚΕ και την Παπαρήγα στον πόλεμο που εξήγγειλε κατά του Ασφαλιστικού ο Περισσός.
Βουλευτές κατά Μπατζελή
Την ίδια ώρα, άλλοι υπουργοί δεν φρόντισαν να κλείσουν τα δικά τους μέτωπα με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα μεταξύ
υπουργών και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, η αρμόδια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πέρασε τέσσερις δύσκολες ώρες. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν εξηγήσεις για την πολιτική της και για το τι θα κάνει για τους αγρότες σαν να επρόκειτο για υπουργό
αντίπαλου κόμματος. Αιχμηρότερος όλων εμφανίστηκε στη συνεδρίαση ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, που
επιτέθηκε στην υπουργό πιέζοντάς τη να πει ποια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει στη γεωργία, ζητώντας, όπως και πολλοί άλλοι, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του τέως υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη για τις αγροτικές αποζημιώσεις. Η τοποθέτηση του κ. Καρτάλη δημιούργησε αίσθηση, καθώς ήταν αρκετά πιεστική προς την υπουργό, η οποία τελικώς, εκεί που έλεγε ότι το υπουργείο δεν είχε χρήματα εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης, τελικά θα δώσει κάποιες αυξήσεις στους αγρότες. Όσον αφορά τις αλλαγές σε πρόσωπα, για τις οποίες επίσης την πίεσαν, όπως ότι στον ΕΛΓΑ παραμένει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Κατσαρός, που τον είχαν καταγγείλει ως αντιπολίτευση, στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο γενικός διευθυντής που είχε βάλει η κυβέρνηση Καραμανλή και στην Αγροτική Τράπεζα ο Δημ. Μηλιάκος, που μέχρι μηνυτήρια αναφορά εναντίον του είχαν υποβάλει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπατζελή απάντησε ότι αυτό υπερβαίνει τις δυνάμεις της, γιατί εκεί αποφασίζουν άλλοι, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου.