Ο Χριστόφιας προειδοποιεί μεν, αλλά…

Κι αυτό αφού ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τον ενημέρωσε για τις επαφές του στις κύριες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου διεπίστωσε απροθυμία να προχωρήσουν σε αξιολόγηση τώρα και προπαντός να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Στην επιστολή του ο Δ. Χριστόφιας προειδοποιεί ακόμη και για μονομερή επιμονή της Κύπρου επί του θέματος, εάν η Τουρκία δεν δώσει σαφή δείγματα προθέσεων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, βάσει του οποίου οφείλει ν’ ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα υπό κυπριακή σημαία σκάφη και αεροπλάνα.
Ο Χριστόφιας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι πιθανότατα η Κύπρος θα θέσει βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων, όταν εγερθεί θέμα, επί του προκειμένου όμως θα ληφθούν τελικές αποφάσεις στις 4 Δεκεμβρίου από το Εθνικό Συμβούλιο, οι βασικές δυνάμεις του οποίου όμως (ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ) συντάσσονται σιωπηρώς υπέρ όσων συμβουλεύει και η Αθήνα, δηλαδή αναβολή, αν και η πρόταση του Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο για εξάμηνη παράταση απορρίφθηκε από όλους. Αντίθετα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ήταν για «κλείσιμο» είτε όλων των κεφαλαίων είτε μερικών ή να μην υπογράψει η Κύπρος τα συμπεράσματα, και γενικά κοινή πεποίθηση ήταν ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα.
Κι ενώ μετά την επιστολή Χριστόφια και απαντώντας σ’ αυτήν, ο τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιουλ απαίτησε όπως «αρθούν πρώτα οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» ώστε η χώρα του «να πράξει το ίδιο για τους Ελληνοκυπρίους» (!), η Λευκωσία στέλλει μεθαύριο στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού για διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Κι αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση αφενός δεν θέλει σ’ αυτήν την φάση κρίση με την Άγκυρα και αφετέρου διαφαίνεται απροθυμία των εταίρων να «πατήσουν τον τουρκικό κάλο», όπως ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης του ΥΠΕΞ προς κυπρίους αρμοδίους, αν και δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος σήμερα για τη στάση που θα κρατήσουν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ τον Δεκέμβριο, ίσως και οι ηγέτες κάποιων άλλων χωρών μελών της ΕΕ.
Τι είπαν στο Εθνικό Συμβούλιο
Εκτός της αιθούσης του Εθνικού Συμβουλίου ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, καθώς και οι Οικολόγοι ζήτησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας να αποσύρει τις προτάσεις του για εκ περιτροπής Προεδρία, για σταθμισμένη ψήφο, για την κατηγοριοποίηση των περιουσίων και για την παραμονή τουλάχιστον 50 χιλιάδων εποίκων. Ο Πρόεδρος απαντά ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι θα κατηγορηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για υποχώρηση και παρεμπόδιση λύσης.
Η πρόταση Χριστόφια
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους κύπριους εθνοσυμβούλους για την αναθεωρημένη πρόταση (δεν διαφέρει και πολύ από το αγγλικό σχέδιο που παραθέτουμε παραπάνω) που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας. Η πρόταση περιλαμβάνει: 1. Επτά ελληνοκύπριους υπουργούς και τρεις Τουρκοκύπριους. 2. Οι αποφάσεις στο Υπουργικό θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, νοουμένου ότι θα συνηγορήσει τουλάχιστον ένα άτομο από την κάθε Κοινότητα. 3. Τη λήψη απόφασης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με κοινή θέση από τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Εάν διαφωνήσουν, θα συστήνεται κοινή επιτροπή, η οποία θα καταλήγει σε απόφαση. Εάν η εν λόγω επιτροπή δεν καταφέρει να φτάσει σε απόφαση, τότε ο Πρόεδρος θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα λαμβάνει την απόφαση. 4. Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα είναι εκ περιτροπής. Επί συνόλου έξι ετών, τα τέσσερα θα είναι Πρόεδρος ο Ελληνοκύπριος και τα άλλα δύο θα είναι ο Τουρκοκύπριος. Η εκλογή θα γίνεται από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στη βάση της σταθμισμένης ψήφου. Δηλαδή, για την εκλογή του αντιπροέδρου οι ελληνοκυπριακές ψήφοι θα μειώνονται κατά 80% και οι τουρκοκυπριακές θα αυξάνονται κατά το ίδιο ποσοστό, ώστε να εξισωθεί το 20% με το 80%!
Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση Χριστόφια και θέλει εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρου από τη Γερουσία, επί της οποίας νομικά και πολιτικά αποτυπώνεται η πολιτική και νομική ισότητα των συνιστώντων κρατών, και παραπομπή σε χωριστές πηγές εξουσίας και κυριαρχίας.
Περιουσιακό και κριτήρια
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο και για τη συζήτηση στο κεφάλαιο του Περιουσιακού. Εξήγησε μεν τι σημαίνει η διαδικασία της κατηγοριοποίησης, αλλά δεν εξήγησε πώς αυτή θα οδηγήσει στη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, καθότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επί της αρχής. Το κεντρικό ερώτημα είναι ποιος έχει τον πρώτο λόγο επί της περιουσίας μετά τη λύση: ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σημερινός παράνομος κάτοχος, είτε είναι έποικος είτε είναι Τουρκοκύπριος;
Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα συμβεί με την περιουσία του. Εάν, δηλαδή, θα την πάρει πίσω, εάν θα αποζημιωθεί ή εάν θα την ενοικιάσει στον σημερινό κάτοχο. Το θέμα της κατηγοριοποίησης περιλαμβάνει: εάν το ακίνητο είναι όπως και προ του ’74, εάν επί του ακίνητου οικοπέδου ή οικίας έχει οικοδομηθεί από Τουρκοκύπριους ή εποίκους κτιριακή εγκατάσταση ή εάν έχουν γίνει άλλα έργα επί υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης.


Σχολιάστε εδώ