Οι εκλογές της Ένωσης Θεολόγων

Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα θρησκευτικά σύμβολα στην Ιταλία, άρχισαν κάποιοι κύκλοι και στην Ελλάδα να ανακινούν ζητήματα όπως ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, η απάλειψη του σταυρού από τη σημαία, αλλά και η φυσιογνωμία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Θεωρούμε πως είναι χρέος μας να διακηρύξουμε urbi et orbi: Ως έλληνες μάχιμοι θεολόγοι σεβόμαστε απόλυτα τις πεποιθήσεις των ετερόδοξων ή ετερόθρησκων μαθητών μας, αλλά δεν απεμπολούμε τη θεσμικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή μας απέναντι στους ορθόδοξους μαθητές μας, οι οποίοι είναι αναγκαίο «να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη» (άρθρο 1, §1α, Ν. 1566/85, νόμος για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

Η συγκυρία είναι κρίσιμη, αφού αυτό το κείμενο δημοσιεύεται τη μέρα διεξαγωγής εκλογών για την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και για το νέο διοικητικό της συμβούλιο. Η ΠΕΘ είναι ένα θεσμικό όργανο, προορισμένο να εκπροσωπεί όλο τον θεολογικό κόσμο της χώρας μας, κληρικούς και λαϊκούς.

Έτσι, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους θεολόγους, όπου και αν υπηρετούν, να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές, ώστε να αναδειχθεί μια νέα και πιο δυναμική ηγεσία από την προηγούμενη. Η θεολογία, ως επιστήμη αλλά κυρίως ως πρόταση νοηματοδότησης του βίου, κομίζει στον κουρασμένο, σημερινό Νεοέλληνα ένα όραμα για έναν κόσμο όπου κυρίαρχα στοιχεία θα είναι η ανιδιοτέλεια, η αυτάρκεια, η θυσιαστική αγάπη.

Με όλα αυτά κατά νουν, ο υποφαινόμενος, μαζί με μιαν ομάδα εκλεκτών συναδέλφων*, κατερχόμαστε στις σημερινές εκλογές με την ελπίδα μιας άλλης ευοίωνης προοπτικής τόσο για το μέλλον του μαθήματος όσο και για την παρουσία του θεολόγου στο σχολείο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Βασίλειος Ι. Κρομμύδας
θεολόγος – M.Sc. Θρησκειολογίας
συγγραφέας – αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΠΕΘ

* Εκτός από τον υπογράφοντα οι άλλοι συνάδελφοι που διακατέχονται από αυτές τις ιδέες και συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές είναι οι εξής: Απόστολος Κατωπόδης – σύμβουλος θεολόγων, Αβαγιάννης Σταύρος – θεολόγος, γυμναστής, Τοκατλίδης Αντώνιος – θεολόγος, υποψήφιος Μasters στη Φιλοσοφία, Τσιτσίγκος Σπύρος – αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Σχολιάστε εδώ