Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Όσο υπήρχε η Γιουγκοσλαβία, ως μεγαλύτερη χώρα, κατείχε τα 2/3 των λιμνών αυτών, ενώ μετά τη διάλυσή της η ΠΓΔΜ, χώρα σαφώς μικρότερη της Ελλάδας, συνεχίζει λόγω αβελτηρίας των ελληνικών κυβερνήσεων να κατέχει μέχρι σήμερα τα δύο τρίτα τους. Οι βουλευτές ερωτούν ποιες είναι οι διπλωματικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η Ελλάδα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στις λίμνες Μεγάλη Πρέσπα και Δοϊράνη και αν προτίθεται η κυβέρνηση να διεκδικήσει τη νομική κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στις λίμνες.

>Σε βάθος διερεύνηση με τρόπο αντικειμενικό και εντός ευλόγου χρόνου των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών του Πρωτοδίκη Ν. Ζαγοριανού και τυχόν συνενόχων του στο πλαίσιο «μιας ανάκρισης παρωδίας», για την υπόθεση της Siemens, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης και Γιάννης Δημαράς. Χαρακτηρίζουν το θέμα της Siemens ως το μεγαλύτερο διαχρονικά σκάνδαλο πολιτικού μαύρου χρήματος, που ταυτόχρονα εξελίσσεται σε σκάνδαλο που αφορά και το ίδιο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

>Τη διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και στα εγγυημένα δάνεια και τη διαγραφή μέρους αυτών, ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

>Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, ερωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Υπογραμμίζει ότι ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος με μοναδική σχετική ενέργεια τον καθαρισμό των ερειπίων από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να κρυφτεί η ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης των γλυπτών.

>Για την απόφαση της υπουργού Παιδείας να καταργήσει την προτεραιότητα που είχαν στην πρόσληψή τους ως ωρομίσθιοι για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρεται ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος.

>Αποτελεσματική οχύρωση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ανατολική, τη Βόρεια και τη Δυτική Αττική από τις πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσουν οι χειμερινές βροχοπτώσεις, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την αποφυγή των αναμενόμενων διαβρώσεων στις καμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, πώς σκοπεύουν να αναδιαρθρώσουν την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο έργο για το οποίο συστάθηκε, και πώς σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν τα Σχέδια Εκτάκτων Αναγκών ώστε να εξασφαλίζεται ο σωστός συντονισμός και η άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν.

>Να τερματιστεί το σύγχρονο δουλεμπόριο με τις καθαρίστριες στις εφορίες και να μετατραπούν οι συμβάσεις έργου που έχουν σε αορίστου χρόνου, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Ο ίδιος βουλευτής ζητά και τη μονιμοποίηση 73 συμβασιούχων που εργάζονται επί πολλά χρόνια στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

>Ήσσονος σημασίας θεωρεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την καταγγελία ομογενών μας στο Βερολίνο για πλημμελή εξυπηρέτησή τους από τους υπαλλήλους τής εκεί ελληνικής πρεσβείας. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, με την ιδιότητά του του υπουργού Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες που οφείλονται σε παρανόηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αξιομνημόνευτα κρούσματα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Γ. Παπανδρέου, η κάθε παρέκκλιση από τον νόμο ή η οποιαδήποτε προβληματική παροχή υπηρεσιών, ερευνάται αμέσως διεξοδικά και διεκπεραιώνεται χωρίς καθυστέρηση.

>Αν θα αυξηθούν οι έλεγχοι ποιότητας στα εισαγόμενα προϊόντα και αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να οργανωθούν οι ελληνικές εξαγωγές, ερωτούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου και Ηρώ Διώτη.

>Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση οιονεί κατάρρευσης, χωρίς σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, με τεράστια προβλήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παίδων, αλλά και ενηλίκων, και με δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση του νοσοκομείου τραγική και ερωτά την υπουργό εάν προτίθεται να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και να επισκεφθεί την Πάτρα προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου.


Σχολιάστε εδώ