(Ξανα)Λήγουν σε 32 ημέρες οι άδειες ραδιοφώνου – τηλεόρασης

Σε έναν μήνα και δύο ημέρες, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, λήγει η δέκατη παράταση που έδωσαν στη διαδρομή τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για να εκπέμπουν. Οι αλλεπάλληλες ανανεώσεις του καθεστώτος λειτουργίας, κυρίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς, χωρίς τη χορήγηση οριστικών αδειών, δημιουργούν ένα σύνθετο καθεστώς, που προσβάλλει έως και το άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει πως η ραδιοφωνία και η τηλεόραση τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους.
Από τη στιγμή που οι τελευταίες άδειες στην ελεύθερη τηλεόραση δόθηκαν το 1994 και στη ραδιοφωνία το 2001, τίθεται θέμα εφαρμογής της συνταγματικής πρόβλεψης. Η κατάσταση είναι σύνθετη και οι υπουργοί Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, και Υποδομών, Δ. Ρέππας, πρέπει να δώσουν μια πολιτική λύση, που θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει το επόμενο, απαραίτητο βήμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
– Στις 31.12.2009 λήγει το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας για την επίγεια τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στη συνέχεια ή πρέπει να δοθεί παράταση και να προκηρυχθούν οι αναλογικές άδειες σε ραδιόφωνο και τηλεόραση ή να σταματήσουν τα ΜΜΕ να εκπέμπουν.
– Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν χρειάζονται άδειες για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, γεγονός που δημιουργεί ένα προνομιακό καθεστώς γι’ αυτούς έναντι των υπολοίπων. Για να προχωρήσει η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, θα πρέπει ο οριστικός χάρτης που συνέταξαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, και Μεταφορών, Ευ. Στυλιανίδης, και έχει σταλεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς να εφαρμοστεί ή να απορριφθεί και να συνταχθεί άλλος. Συνάμα πρέπει να εκδοθούν τα υπόλοιπα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου για να ολοκληρωθεί η μετάβαση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν νοείται να εκπέμπουν ψηφιακά σταθμοί χωρίς άδεια. Μερίδιο από τη μετάβαση στην ψηφιακή TV ζητάνε και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
– Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας απαλλάχθηκαν ουσιαστικά με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης από την καταβολή ενοικίου… για την επόμενη χρονιά (2010). Δηλαδή, αντί για το 2% επί του τζίρου τους που προβλέπει η νομοθεσία, θα πληρώσουν μόλις το 0,1% επί του κύκλου εργασιών τους για την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει αν θα εφαρμόσει αυτήν την απόφαση, που δημιουργεί καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων επιχειρήσεων (π.χ., εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), που χρησιμοποιούν το φάσμα των συχνοτήτων και πληρώνουν γι’ αυτό, και περιορίζει τα δημόσια έσοδα.


Σχολιάστε εδώ