Μυθική φοροδιαφυγή από την πειρατεία

Αν αναλογιστεί κανείς πως η εταιρεία έχει στο σύνολο περίπου 300.000 συνδρομητές, καταλαβαίνει πως πρόκειται για πολύ μεγάλη απώλεια.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τρία άτομα, δύο Έλληνες και έναν Σύρο, ιδιοκτήτες καταστημάτων με δορυφορικά συστήματα, που κατηγορούνται για οργανωμένη μορφή δορυφορικής πειρατείας μέσω internet. Η έρευνα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στους κατόχους των ειδικών συσκευών υποκλοπής, εναντίον των οποίων θα κινηθεί νομικά στη συνέχεια η Multichoice.

Οι τρεις συλληφθέντες, με τη χρήση ειδικών συσκευών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, υπέκλεπταν, αποκρυπτογραφούσαν και διένεμαν μέσω διαδικτύου σε διάφορους χρήστες που κατείχαν ίδιες δικτυακές συσκευές το τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα με το μπουκέτο καναλιών της εταιρείας Nova. H Multichoice υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων, εκτιμώντας με έκθεσή της πως το ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί, κατ’ εκτίμηση, για τα έτη 2008 και 2009 οικονομική ζημία που ανέρχεται στο ποσόν των 31.520.000 ευρώ! Στην έκθεση της εταιρείας υπολογίζεται ότι οι χρήστες του διαδικτύου που παίρνουν παράνομα τα ηλεκτρονικά κλειδιά και βλέπουν τα κανάλια της Nova ανέρχονται σε 100.000. Μετά την υποβολή της μήνυσης ξεκίνησε έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας, εντοπίστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι και σε έλεγχο που έγινε στα σπίτια τους διαπιστώθηκε ότι διαμοίραζαν παράνομα, μέσω internet, ηλεκτρονικά κλειδιά αποκωδικοποίησης και αποκρυπτογράφησης για την πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου καναλιών της Nova. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 39 δικτυακοί δορυφορικοί αποκωδικοποιητές, μάρκας Dreambox, 14 αναγνώστες ψηφιακών καρτών (card reader), 32 κάρτες τύπου GAMMA, 18 φορητές συσκευές αποθήκευσης, 16 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, δύο συσκευές ethernet switch και μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση και περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αύριο, Δευτέρα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 14 οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η ΑΕΠΙ, η Grammo, ο Διόνυσος κ.ά., καλούν τους υπουργούς Επικρατείας, Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να παραστούν στη συνέντευξη Τύπου για τη διαδικτυακή πειρατεία. Οι οργανισμοί αναφέρουν πως έχουν «φθάσει σε αδιέξοδο» και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ