Κανείς δεν συζητά τα θέματα νεολαίας
Στον χώρο των θεμάτων νεολαίας κυοφορούνται πολλές και μεγάλες εξελίξεις, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά λόγω επικαιρότητας στη χώρα μας ασχολούμαστε με άλλα θέματα, όπως το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας και φυσικά οι εξελίξεις στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Όμως οι μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν σε άλλα πεδία, με τα οποία εμείς δεν ασχολούμαστε ούτε ως κοινωνία ούτε ως νέοι ούτε ως ΜΜΕ. Για αρκετά από αυτά σας έχουμε γράψει κατά καιρούς. Οφείλουμε όμως να σας ενημερώσουμε για τις αλλαγές που συζητούνται και τα προβλήματα που έρχονται, για να μην πιαστούν, και πάλι, κάποιοι στον ύπνο.
Εμείς αναδείξαμε εγκαίρως το ζήτημα του ελλείμματος διαλόγου με τους νέους. Τόσο στα θέματα παιδείας όσο και στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά και σε άλλα θέματα κανείς από την επίσημη Πολιτεία δεν ακούει τους νέους. Δεν υπάρχουν στη χώρα μας καν οι δομές διαλόγου που θα επέτρεπαν στους νέους να μιλήσουν με την Πολιτεία. Αυτό το έχουμε βρει μπροστά μας πολλές φορές ως κοινωνία και δεν έχουμε βάλει μυαλό, με ευθύνη βεβαίως των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, όπως τονίζουν πολλοί, στον διάλογο που γίνεται για το Ασφαλιστικό οι νέοι, όπως με διάφορους τρόπους εκπροσωπούνται, γιατί δεν συμμετέχουν επαρκώς; Λαμβάνεται πρόνοια και για τους νέους ή μόνο για όσους προσεγγίζουν τα όρια ηλικίας; Ασχολείται κανείς με τα δικαιώματα όσων θα πάρουν σύνταξη ύστερα από 30 και 40 χρόνια ή ασχολούνται μόνο με τα ορατά και πιεστικά ζητήματα; Ακόμη και στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ποιος συζητά με τους νέους; Εμείς αναδείξαμε αυτό το έλλειμμα διαλόγου της νέας υπουργού και η απάντηση (προφανώς μας διαβάζουν…) ήταν απλώς ένας επικοινωνιακός χειρισμός: Η νέα υπουργός συναντήθηκε με τους έφηβους συμβούλους του Συνηγόρου του Πολίτη! Μα δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές νεολαίας στη χώρα; Η δημόσια διαβούλευση, που έχει γίνει σημαία της νέας κυβέρνησης, δεν μπορεί να γίνει και για το ειδικό κοινό των νέων; Όπως τονίζουν και έμπειρα στελέχη νεολαιών, η επίσημη Πολιτεία δεν βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων και, δυστυχώς, το κενό που δημιουργείται προκαλεί μεγάλο κόστος. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι συχνά οι οργανώσεις νέων, πολιτικές και μη, βρέθηκαν μπροστά και με τις θέσεις τους κλήθηκαν να καλύψουν κατά το δυνατόν αυτό το κενό. Και πράγματι στην Ελλάδα το νεολαιίστικο κίνημα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε και να το τονίζουμε. Πρέπει, λοιπόν, πέραν φυσικά της ανάγκης για ενίσχυση και αναδιάρθρωση των κρατικών δομών προς όφελος της νέας γενιάς, να τείνει η Πολιτεία ακόμη πιο ευήκοα ώτα στους νέους, σε κάθε μέσο, οργάνωση, φορέα με τον οποίο εκφράζονται και εκπροσωπούνται, σε κάθε νέο μη οργανωμένο που επιθυμεί να συμμετάσχει, να προσφέρει, να καθορίσει το μέλλον του.
Στην Ευρώπη καταστρώνουν στρατηγική
Πολλά απ’ όσα βλέπουμε έχουν χαραχθεί ως στρατηγική εδώ και χρόνια. Τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ώρα των αλλαγών και των νέων αποφάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκινά η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας και ταυτόχρονα σχεδιάζεται το νέο βήμα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Αλλά και στον χώρο της νεολαίας, για τον λόγο αυτό, καταβάλλονται επαναλαμβανόμενες προσπάθειες και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες (Λευκή Βίβλος για τη νεολαία το 2001, Σύμφωνο για τη νεολαία το 2005), οι οποίες όμως, όπως φαίνεται, δεν επαρκούν και ακολουθούν νέες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ευρωπαϊκοί φορείς νεολαίας, όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, σε συνεργασία με τα Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας, έχουν προετοιμάσει κείμενα για τα δικαιώματα της νεολαίας και πασχίζουν να ενταχθούν τα ζητήματα των νέων στην καινούργια ευρωπαϊκή στρατηγική που θα αποφασισθεί. Βασίζονται άλλωστε στο γεγονός ότι η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που μπαίνει σε εφαρμογή αναφέρει, για πρώτη φορά, τη «συνεισφορά της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης». Πέρα από το συμβολικό επίπεδο, αυτή η αναφορά παρέχει και τη νομιμοποιητική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ασχοληθεί με θέματα νεολαίας, καθώς μέχρι σήμερα τα περισσότερα ζητήματα είχαν αφεθεί στις εθνικές κυβερνήσεις.
Το Ευρωκοινοβούλιο
για τη Νεολαία
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη στην Αθήνα, αντίστοιχες εξεγέρσεις στο Παρίσι παλαιότερα αλλά και κινητοποιήσεις γενικότερα σε Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ασχολούνται με τη νεολαία. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις πλέον δεν μπορούν να αφορούν μόνο την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα κ.λπ. Χρειάζονται πολιτικές που να αφορούν και τους νέους. Μια από τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου την τρέχουσα περίοδο είναι η σύνταξη έκθεσης με αντικείμενο τη χάραξη μιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία. Το έργο αυτό το έχει αναλάβει, ως συντάκτης της έκθεσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι, αν και είναι νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής, ο κ. Παπανικολάου είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη σύνταξη της έκθεσης, γεγονός που δεν είναι συνηθισμένο. Υπάρχουν βέβαια «σκιώδεις εισηγητές» (τους ορίζουν σε κάθε εισήγηση οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες εκτός αυτής στην οποία ανήκει ο εισηγητής) που παρακολουθούν την πορεία της έκθεσης προκειμένου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου όταν φτάσει η ώρα για την έγκρισή της. Στo πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης, μαθαίνουμε ότι ο κ. Παπανικολάου πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με τους αρμόδιους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της σουηδικής Προεδρίας, με ευρωπαϊκούς οργανισμούς νεολαίας, ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίες και αρμόδιους φορείς και ευρωβουλευτές. Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται αναλυτικά, είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη νέα γενιά, η ανεργία και τα ζητήματα απασχόλησης των νέων, η εκπαίδευση, η προώθηση των ίσων ευκαιριών και της δημιουργικότητας των νέων, η συμμετοχή στα κοινά και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα ζητήματα του περιβάλλοντος, η κινητικότητα των νέων τόσο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης όσο και στο πλαίσιο της αναζήτησης εργασίας, ο εθελοντισμός κ.λπ. Συνολικά επιχειρείται να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σκιαγραφηθούν οι μέθοδοι μέσω των οποίων η
ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη μπορεί να τους παράσχει τα αναγκαία εφόδια για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών αλλά και χάραξης των πλαισίων μιας τέτοιας μεθόδου με την οποία εμπειρίες, συμπεράσματα και πολιτικές κάθε κράτους να αξιοποιούνται από τα υπόλοιπα. Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα της έκθεσης προβλέπει μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου και περαιτέρω διαβουλεύσεις για τους επόμενους μήνες, μέχρι τις 22 Μαρτίου, οπότε και θα ψηφισθεί η έκθεση στην παραπάνω Επιτροπή, ενώ περίπου έναν μήνα μετά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Συνεπώς, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί η διαβούλευση με όλους τους φορείς, προκειμένου να εξαντληθεί η συζήτηση κατά το δυνατόν για κάθε ζήτημα που τίθεται, από όποια πλευρά ή πολιτικό χώρο κι αν προέρχεται.
Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας
Δεν είναι τυχαίο ότι τα θέματα αυτά απασχολούν και το Συμβούλιο Υπουργών σχεδόν σε κάθε συνάντηση. Αυτές τις ημέρες, από την Παρασκευή, γίνεται και πάλι συνεδρίαση των Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας. Η Ελλάδα εκπροσωπείται όχι μόνο από την Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Η υπουργός Παιδείας μαθαίνουμε ότι θα θέσει στη συνεδρίαση θέμα για την ανάγκη αμοιβαιότητας και ελέγχου της αυθεντικότητας της πιστοποίησης των υπηρεσιών εκπαίδευσης, δηλαδή την αμοιβαία συμφωνία των εθνικών δομών πιστοποίησης ώστε σε κάθε χώρα η εθνική αρχή να έχει την ευθύνη ελέγχου εφαρμογής προδιαγραφών και λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής δομής, στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα της επίβλεψης των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. Ωστόσο το πλέον ενδιαφέρον αλλά και ενδεικτικό των αλλαγών που έρχονται είναι η πολύπλευρη ατζέντα της συνεδρίασης. Περιλαμβάνει θέματα όπως η επαγγελματική εξέλιξη διδασκόντων, τα παιδιά των μεταναστών στην εκπαίδευση, η αριστεία στην ανώτατη εκπαίδευση και η συμβολή της παιδείας στην οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνία. Ακόμη θα συζητηθεί η προώθηση μιας δημιουργικής γενιάς, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ικανότητας καινοτομίας των παιδιών και των νέων μέσω της πολιτιστικής έκφρασης και της ευρύτερης πρόσβασης στον πολιτιστικό τομέα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι θα έχουμε απόφαση του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (Εθελοντικών Δραστηριοτήτων), που προωθεί την ενεργό συμμετοχή του πολίτη (2011), το οποίο έχουμε αναδείξει πολλάκις από τη στήλη, όπως και την πλήρη έλλειψη ενασχόλησης της ελληνικής κυβέρνησης με το θέμα.
***
Ανακοίνωση ΟΝΝΕΔ για τη στάση
της και το διαδίκτυο
Η επίσημη, θεσμική ΟΝΝΕΔ φαίνεται ότι έχει πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες με την εκλογή αρχηγού, καθώς αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Σε απάντηση πολλών ερωτημάτων που τέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην οργάνωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, αλλά και λόγω των συνεχών σχετικών κρούσεων από μέλη του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ, επισημαίνουν ότι στην κρίσιμη συγκυρία που διανύει η ΝΔ προτεραιότητα της ΟΝΝΕΔ είναι να εκφράσει τους πολίτες εκείνους που συμπαρατάχθηκαν μαζί της στους κοινούς αγώνες, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τους νέους και νέες ολόκληρης της χώρας. Βασικός τους στόχος δηλώνουν ότι παραμένει η ανάδειξη κοινών αξιών ολόκληρης της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, που μπορούν να ενώσουν, να αποτελέσουν μια κοινή συμφωνία όλων, πέρα και πάνω από πρόσωπα, και στην περίοδο που διανύουμε και μετά το πέρας αυτής. Στην προσπάθεια αυτήν συμπορεύονται χιλιάδες νέοι, που αντιπροσωπεύουν την ΟΝΝΕΔ. Χαρακτηριστικό, λένε, είναι το παράδειγμα του κειμένου που περιγράφει βασικές αρχές που στοχεύουν στην ενότητα της παράταξης, το οποίο έχει πολλή μεγάλη αποδοχής. Την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων έχουν καθήκον, ως ηγεσία, να την υπερασπίζονται, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, την περίοδο των εσωκομματικών διαδικασιών. Επισημαίνουν, τέλος, και σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων, ότι η ΟΝΝΕΔ επισήμως εκφράζεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και το μπλογκ που διαθέτει (www.onned.gr και www.onned.gr/dialogos). Ως εκ τούτου η αποστολή μηνυμάτων, μέσω διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την υποστήριξη κάποιας υποψηφιότητας αυτονόητο είναι ότι εκφράζει μόνο τον αποστολέα και σε καμία περίπτωση την Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς, ως στήλη, έχουμε λάβει δεκάδες μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορες ομάδες ΟΝΝΕΔιτών που χρησιμοποιούν πολλές φορές τους επίσημους τίτλους των οργανώσεων στις οποίες ανήκουν. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη ορισμένων να φανούν «παράγοντες» λόγω των εξελίξεων και δεν τους παρεξηγούμε. Απλώς δεν έχουν καταλάβει ότι η εκλογή ανήκει πλέον στη βάση της ΝΔ…
Δήλωση Παπανικολάου
για την επόμενη μέρα
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ευρωβουλευτής της ΝΔ παρεμβαίνει με νόημα στις εξελίξεις και δίνει ξεχωριστό χρώμα στην επόμενη μέρα, κυρίως στην ΟΝΝΕΔ. Μας λέει ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε την περίοδο αυτή σημαντικές εξελίξεις και, φυσικά, αμέσως μετά την εκλογή προέδρου στη ΝΔ ακολουθούν και οι διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ. «Ως νέος άνθρωπος (επιτρέψτε μου να θεωρώ τον εαυτό μου ακόμη νέο) και με την ιδιότητα, αν θέλετε, του απερχόμενου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, εν όψει όλων των νέων δεδομένων, έχω την άποψη ότι οφείλουμε σε κάθε ευκαιρία να καθιστούμε σαφές ότι πρώτο και βασικό κριτήριο των όποιων επιλογών σε πρόσωπα για την επόμενη μέρα της ΟΝΝΕΔ, αλλά, νομίζω, και κάθε άλλης κομματικής νεολαίας, είναι το ποιοι έχουν διάθεση, όραμα και δυνάμεις να εργαστούν και να εμβαθύνουν στα θέματα που απασχολούν τη νεολαία της πατρίδας μας. Όχι μόνο για να τα εκφράσουν και να τα τοποθετήσουν σωστά, αλλά κυρίως για να τα υλοποιήσουν». Αν διαβάσετε καλά το ανωτέρω και σκεφθείτε λίγο πίσω από τις γραμμές, θα καταλάβετε πολλά…
«Νυν υπέρ πάντων ο αγών»
Με όρεξη, με πάθος και με πολλή ενέργεια δίνουν τη μάχη της διαδοχής οι ΟΝΝΕΔίτες. Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, προετοιμασία για τη στελέχωση των θέσεων στη διαδικασία, συνεχή τηλέφωνα, συναντήσεις με ομάδες και πρόσωπα επιρροής, οργασμός διαδικτυακής επικοινωνίας για τον υποψήφιο της επιλογής τους. Ακόμη πιο σημαντική είναι η συμμετοχή τους στον μηχανισμό της ηλεκτρονικής διαδικασίας της ψηφοφορίας. Αυτό που είναι πάντως ενθαρρυντικό για την επόμενη μέρα της εκλογής ηγεσίας είναι ότι στον χώρο της νεολαίας η ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών των υποψηφίων είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι στη βάση του κόμματος. Και αυτό αποτελεί μάλλον σημαντικό στοιχείο ενότητας, καθώς η ΟΝΝΕΔ αποτελεί το πιο σημαντικό και ενεργό κομμάτι του κόμματος.
Κείμενα ΟΝΝΕΔιτών για υποψηφίους
Στο παιχνίδι των εντυπώσεων με τις δηλώσεις στήριξης συνέχισαν να παίζουν και την τελευταία εβδομάδα πολλά στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Κυρίως το στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη έπαιξε πολύ αυτό το χαρτί, όχι μόνο στον χώρο της νεολαίας. Η πλευρά του κ. Σαμαρά κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά επέλεξε να ανακοινώσει μόνο ανθρώπους που έχουν ειδικό πολιτικό βάρος ή συμβολισμό. Από τον χώρο των νέων την Ντόρα Μπακογιάννη στηρίζουν διάφοροι νεολαίοι εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης: Καλαϊτζή Πόπη (έπαρχος Λαγκαδά), Παπάς Φάνης (δήμαρχος Σοχού), Τσακίρης Παντελής, Κοτίδης Παναγιώτης και Αταμιάν Μπεδρός (δημοτικοί σύμβουλοι Ωραιοκάστρου), Αργυρίου Γιάννης, Γιαννακουδάκης Δημήτρη και Παππάς Δημήτρης (διαμερισματικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης), Λαγάκος Αλέξανδρος (δημοτικός σύμβουλος Πανοράματος), Ασθενίδης Θέμης (δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού), Παπαχρήστος Νίκος (δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανακοίνωση στήριξης της Ντόρας Μπακογιάννη εξέδωσαν και 153 μέλη και στελέχη της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νομαρχιακής. Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Αντώνη Σαμαρά στηρίζουν με κοινή τους δήλωση όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι της Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ Ευβοίας, με επικεφαλής τον Κώστα Χατζή, ο οποίος ανήκει στο στενό επιτελείο Σαμαρά.
Εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ
Η εκλογή προέδρου του κόμματος της ΝΔ θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση των εξελίξεων και στην ΟΝΝΕΔ. Δεν είναι μόνο το ζήτημα με ποιον υποψήφιο αρχηγό έχουν συνταχθεί μέχρι στιγμής τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Το κρισιμότερο, στο πλαίσιο των αλλαγών που υπόσχονται όλοι οι υποψήφιοι, είναι το μέλλον και ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ήδη σας περιγράψαμε αρκετά θέματα την προηγούμενη εβδομάδα που βρίσκονται στο τραπέζι. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ευθέως σε συνέντευξή του ότι η εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ θα πρέπει να γίνει από τη βάση της οργάνωσης. Άλλωστε αυτό ήταν και το βασικό ζητούμενο από την «κίνηση νέων» που κατά πλειοψηφία συντάχθηκε μαζί του. Ακόμη όμως και οι «προεδρικοί» της ΟΝΝΕΔ δεν έχουν πρόβλημα με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα όργανα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η εκλογή τους και η δουλειά που θα κάνουν. Σε αυτό δίνουν βάση και οι δύο υποψήφιοι. Μετά την εκλογή θα δούμε αν εννοούν αυτά που λένε…
***
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά
Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αυτές τις ημέρες η Νεολαία ΠΑΣΟΚ σάς ενημερώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι μεγάλη η κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα ώστε να διοργανωθούν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, για τα ΑμΕΑ, αλλά κυρίως για την επέτειο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εξετάζεται μάλιστα επισταμένως, μας λένε, η συμμετοχή του κόμματος και του ίδιου του ΓΑΠ. Πάντως αυτήν την Κυριακή, «την ώρα που θα σφάζονται οι Νεοδημοκράτες», όπως μας λένε, στους Κάτω Ασίτες της Κρήτης θα γίνει το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια του ηγετικού στελέχους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριανταφυλλάκη. Πολλοί συναγωνιστές και φίλοι του ακούμε ότι θα παρευρεθούν, ενώ επίσης πρόκειται να δημιουργηθεί στη μνήμη του βιβλιοθήκη που θα φέρει το όνομά του στον χώρο της Μονής Γοργολαΐνη, με βιβλία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, αλλά και με αυτά που θα φέρουν οι φίλοι του.
Συνολική ρήξη
από ΚΚΕ και ΚΝΕ
Εμείς σας ενημερώσαμε εγκαίρως για την αλλαγή στρατηγικής που είδαμε σε επίπεδο ΠΚΣ/ΚΝΕ/ΚΚΕ, με στόχο τη συνολική ρήξη με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό πλέον έγινε φανερό σε όλους με τις κινητοποιήσεις ΚΚΕ και ΠΑΜΕ ενάντια στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα δούμε το ίδιο και σε άλλα θέματα. Ήδη γίνεται στον χώρο των φοιτητών και των εργαζομένων. Ένας από τους επόμενους χώρους θα είναι και πάλι η νεολαία και πιθανότατα ο χώρος των μαθητών. Ήδη προγραμματίζεται συγκέντρωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας που πρόσκειται στο ΚΚΕ εν όψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 10 Δεκέμβρη – και όχι μόνο… Σας το ξαναλέμε: Είναι στρατηγική επιλογή του ΚΚΕ η συνολική αντιπαράθεση με κυβέρνηση, κόμματα και «συμβιβασμένα» συνδικάτα. Και είναι «κοινός-στόχος» η νεολαία αυτήν την περίοδο…
Νεολαία ΣΥΝ
για ΣΥΡΙΖΑ
Εν όψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ η Νεολαία του Συνασπισμού επισημαίνει τους κινδύνους. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, βλέπουμε ότι η Νεολαία ΣΥΝ έχει αντιληφθεί τη στρατηγική της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για ολομέτωπη σύγκρουση και προτάσσει την αναγκαιότητα ενωτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους μαζικούς χώρους και τα κινήματα, ενώ επισημαίνει ότι εσωστρέφεια και καβγάδες θα ακυρώσουν στην πράξη το εγχείρημα. Όσον αφορά την ταμπακιέρα, τη μορφή που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, βρίσκεται σε συμφωνία με τη γραμμή του Αριστερού Ρεύματος και των Προεδρικών. Προτείνει δηλαδή να είναι όλες οι οργανώσεις βάσης οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν μέλη και ανένταχτους, αλλά να μην υπάρξει κομματική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιος θα είναι
ο νέος ΓΓΝΓ;
Συμπληρώνονται σιγά σιγά οι θέσεις των γενικών γραμματέων στο υπουργείο Παιδείας. Να υποθέσουμε ότι λόγω μικρής επιρροής στο κυβερνητικό έργο η θέση του ΓΓΝΓ θα καλυφθεί προς το τέλος της διαδικασίας; Ή ότι είναι τόσο πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, που δεν μπορούν να καταλήξουν; Διότι ακούμε ότι θα μετρήσει στην επιλογή το παιχνίδι εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. «Παπανδρεϊκός», «προεδρικός», «εκσυγχρονιστής» ή «διαμαντοπουλικός» θα είναι ο νέος Γ.Γ.; Τις τελευταίες ημέρες επανέρχονται οι φήμες για επιλογή της Πετρούλας Ντελεδήμου ή του Νίκου Ανδρουλάκη. Έχουν κάποια βάση οι φήμες πάνω στις συζητήσεις που γίνονται, αλλά υπάρχουν και σημαντικά εμπόδια στις επιλογές αυτές. Ακούγονται και καμιά δεκαριά άλλα ονόματα, νυν και πρώην στελεχών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αλλά και «τεχνοκρατών» (εδώ γελάνε…), τα οποία όμως δεν αναπαράγουμε. Αν και είναι πολύ πιθανό το σύστημα Μαξίμου να επιλέξει από αυτήν τη δεξαμενή. Ή να επιλέξουν και πάλι κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου, που είναι το «φετίχ» της κυβέρνησης στην πλήρωση θέσεων ευθύνης! Ίσως να το είχαν ήδη κάνει, αλλά δεν υπάρχει καθηγητική έδρα που να ασχολείται ευθέως με θέματα νεολαίας…
Όταν λείπει
η γάτα…
Η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δημιουργεί και άλλα ζητήματα. Όπως ίσως θα ξέρετε, στεγάζεται σε κτίριο επί της Αχαρνών, μακριά από το υπουργείο, μαζί με άλλες δύο Γενικές Γραμματείες: μία του Παιδείας και μία του Εξωτερικών. Αν επισκεφθείτε όμως τους χώρους της ΓΓΝΓ στο κτίριο της Αχαρνών λίγο πριν από το μεσημέρι, δύσκολα θα βρείτε υπάλληλο για να μιλήσετε. Μα πού πηγαίνουν όλοι; Πέρα από την πλάκα, είναι τραγικό το θέμα. Επειδή δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία στην υπηρεσία, οι υπάλληλοι κάνουν ό,τι θέλουν, με εφαρμογή δικού τους (μειωμένου, προφανώς) ωραρίου. Ούτε διευθυντές ούτε κλητήρες βρίσκεις εύκολα. Αφήστε που λόγω της κατάργησης των συμβάσεων και των Stage φεύγουν ήδη οι μισοί απ’ όσους δούλευαν. Διότι η ΓΓΝΓ είναι μια από αυτές τις υπηρεσίες του Δημοσίου όπου οι έκτακτοι υπάλληλοι έκαναν σχεδόν όλη την καθημερινή δουλειά, εκτός ίσως από ορισμένα θέματα «ευθύνης». Προβλέπουμε απείρου κάλλους καταστάσεις όταν έρθει ο νέος γενικός γραμματέας…
Νομικές επιπλοκές στη ΓΓΝΓ;
Μαθαίνουμε ότι αρκετά θέματα παλαιών χρηματοδοτήσεων της ΓΓΝΓ προς διάφορους φορείς βρίσκονται στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Θεμάτων. Ακούμε μάλιστα ότι υπάρχει και δικαστική διερεύνηση ορισμένων υποθέσεων, με καταθέσεις νυν και πρώην υπαλλήλων αλλά και διευθυντικών στελεχών. Κατά πάγια τακτική, βέβαια, όλα τα θέματα ανάγονται από τους υπαλλήλους στην πολιτική ηγεσία. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι παρατηρείται μεγάλη έλλειψη μνήμης διαφόρων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με καταστροφές αρχείων, απώλειες υλικών κ.λπ. Για να δούμε…
***
Τι θα γίνει στις 6 Δεκέμβρη;
Έχετε αντιληφθεί όλοι ότι υπάρχει συζήτηση αλλά και κινητικότητα για να προβλεφθούν και να προληφθούν έκτροπα στις 6 Δεκέμβρη, οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η κυβέρνηση και η Αστυνομία προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και θα δούμε αν θα έχουν αποτέλεσμα. Εμείς πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι στα περισσότερα σχολεία γίνεται συζήτηση για το τι θα κάνουν εκείνη την ημέρα. Οι περισσότεροι μαθητές που ενδιαφέρονται προκρίνουν τη λύση να συγκεντρωθούν, βουβά, στο σημείο της δολοφονίας. Βέβαια, αν μαζευτούν χιλιάδες μέσα στα Εξάρχεια, είναι δύσκολο να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ωστόσο παράλληλα υπάρχει προετοιμασία και από την πλευρά αριστερών και άλλων οργανώσεων για κινητοποιήσεις εκείνη την ημέρα. Αυτό όμως που είναι πιο ανησυχητικό είναι οι φήμες για προετοιμασία παρουσίας και από τον αντίθετο χώρο, από διάφορες ακροδεξιές ομάδες. Ελπίζουμε να έχουν γνώση οι φύλακες.