Καμία κύρωση δεν προβλέπει και το προσχέδιο της Σουηδικής Προεδρίας!

Είναι κατανοητό ότι δεν θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση, όπως θα ήθελε η κυπριακή κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο, οπότε η Τουρκία μάλλον θα φύγει αλώβητη. Στην ουσία η πρόταση της Σουηδικής Προεδρίας είναι να παγώσουν οι τουρκικές υποχρεώσεις αντί να παγώσει η τουρκική ενταξιακή πορεία. Ούτε καν για αναβολή για τον Ιούνιο δεν γίνεται λόγος στο κείμενο, παρά μόνο στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής.
Το Προσχέδιο Συμπερασμάτων αθωώνει την Τουρκία στο Κυπριακό και τονίζει ότι «η ενεργός συμβολή της Τουρκίας στις εν εξελίξει συνομιλίες στοχεύει σε μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος…».
Η απογοήτευση
Σχετικά με τις τουρκικές υποχρεώσεις, η σχετική παράγραφος του προσχεδίου αναφέρει: «Υπενθυμίζοντας τα Συμπεράσματα της 10ης Δεκεμβρίου 2007 και της 8ης Δεκεμβρίου 2008, το Συμβούλιο σημειώνει με απογοήτευση ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης. Ούτε έχει κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η διαιώνιση
«Το Συμβούλιο», επισημαίνεται στο κείμενο του προσχεδίου, «καλεί την Επιτροπή να αναφέρεται στα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις της». Και καταλήγει με τον ακόλουθο τρόπο: «Σε αυτήν τη βάση, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί την πρόοδο που γίνεται, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και άλλα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Πρόοδος αναμένεται τώρα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων.


Σχολιάστε εδώ