Και… μετά ως βασικός συντελεστής

Σύμφωνα με την απόφαση του Παύλου Γερουλάνου, στο συμβούλιο εισέρχονται οι Ηλίας Μοσχονάς, σύμβουλος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, Γεώργιος – Ανδρέας Ζάννος, νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, και Στέλιος Στεφάνου, οικονομολόγος. Ο Τ. Καλημέρης, όπως φαίνεται, θα παραμείνει με ρόλο στην ΕΡΤ και την επόμενη περίοδο, καθώς έχει απευθείας σχέση με τον Π. Γερουλάνο. Ήδη την περασμένη Πέμπτη ενώπιον του ΕΣΡ ο Τ. Καλημέρης παρουσίασε την κατάσταση στην ΕΡΤ και όταν εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση ή δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το νέο διοικητικό συμβούλιο θα του παραχωρηθεί από τον Χρ. Παναγόπουλο το δικαίωμα υπογραφής των αποφάσεων στην ΕΡΤ.
Το νέο ΔΣ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την προσεχή Τρίτη με θέματα στην ημερήσια διάταξη τα οικονομικά και τους συμβασιούχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισήγηση του κ. Καλημέρη θα είναι να υπάρξει μια ολιγόμηνη ανανέωση των συμβάσεων ενός αριθμού εργαζομένων. Ως προς τους δημοσιογράφους, τον τελικό λόγο θα έχει ο Γ. Ελενόπουλος.
Υπάρχουν πάντως σκέψεις στην κυβέρνηση για μεγάλη μείωση των αποδοχών του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, ορίζοντας τις μηνιαίες μεικτές αποδοχές του στα 6.500 ευρώ, χωρίς τα επιδόματα. Αν υλοποιηθεί η σκέψη αυτή, η κυβέρνηση θα θέλει να στείλει το μήνυμα πως, εκτός από τη μείωση του κόστους, αναζητεί και πρόσωπο που έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα και θέλει απλώς να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο. Όμως επειδή ένα τόσο χαμηλό ποσόν μπορεί να μην προσελκύσει τις κατάλληλες υποψηφιότητες, υπάρχει και δεύτερη σκέψη για μηνιαίες μεικτές αποδοχές 12.000 ευρώ, χωρίς τα επιδόματα. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν οι δύο θέσεις των εντεταλμένων από δύο εκτελεστικούς αντιπροέδρους με σημαντική ισχύ, στην περίπτωση που ο επόμενος πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος δεν θα έχει σχέση με τα ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση, μετά και την αναφορά του Γ. Πεταλωτή για «μικρό και ευέλικτο σχήμα» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «θόλωσε τα νερά» και τις επόμενες μέρες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ειπώθηκε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ΕΡΤ. Την ίδια ώρα, τίθεται θέμα και για την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ, καθώς η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως «ο τρόπος που διαμορφώνεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ένα θέμα το οποίο προφανώς και θα μας απασχολήσει. Είναι κάτι το οποίο ξεπερνάει το δικό μας υπουργείο και θέλει μια γενικότερη πολιτική κατεύθυνση, την οποία νομίζω ότι μέσα στο 2010 θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τα συναρμόδια υπουργεία».


Σχολιάστε εδώ