Καθήκον και δικαίωμα κάθε πολίτη η θητεία

Εντυπωσίασε το ακροατήριο ο λόγος του Αριστείδη Γιαπαλή κατά την επίσημη δοξολογία την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μητρόπολη Αθηνών γιατί ξέφυγε από τα συνηθισμένα κουραστικά πλαίσια των τυποποιημένων πανηγυρικών. Βραχύλογος, μεστός από νοήματα και μηνύματα, με εύστοχες αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία και ποίηση, κατόρθωσε να συνοψίσει την ιστορική και κοινωνική μας προβληματική μέσα στην οποία καλούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις να επιτελέσουν την αποστολή τους.
Τόνισε την αναγκαιότητα της θητείας ως καθήκοντος αλλά και δικαιώματος κάθε πολίτη καθώς και την πρωταρχική σημασία της εκπαιδεύσεως αλλά και της παιδείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλα της τα επίπεδα, ως του αρίστου πολλαπλασιαστή δυνάμεως.
Υπενθύμισε το ηθικό χρέος της Πολιτείας να τιμήσει επιτέλους δεόντως, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το έπος του ’40, τους επιζώντες βετεράνους προβάλλοντας το παράδειγμά τους. Σημείωσε δε ότι παρά όλες τις αντίξοες περιστάσεις, η κοινή γνώμη θεωρεί τις ΕΔ ως έναν από τους πιο αξιόπιστους, αν όχι τον πιο αξιόπιστο, θεσμό τους κράτους και ότι η εκτίμηση αυτή αποτελεί την ηθική γονική παροχή του έθνους προς το ένοπλο τμήμα του.


Σχολιάστε εδώ