Κάτω στον Πειραιά

Το… σαφάρι απέδωσε, αφού ορισμένα μαγαζιά διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν ρεύμα, οπότε τους επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ! Κάποια μαγαζιά με μεγάλα πρόστιμα έκλεισαν, ενώ κάποια άλλα (το ένα είναι μεζεδοπωλείο στην Πειραϊκή) έκοψαν την παροχή της ΔΕΗ και λειτουργούν με… γεννήτριες!

// Για να γραφτούν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου τα παιδιά, όπως είναι γνωστό, πρέπει να έχουν ατομικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο θα υπογράφουν 5 γιατροί που θα τα εξετάσουν. Οι γιατροί αυτοί είναι παιδοκαρδιολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος και ορθοπεδικός. Όπως καταγγέλλει όμως η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά, τα παραρτήματα του ΙΚΑ δεν διαθέτουν παιδοκαρδιολόγο, ενώ για να εξεταστούν τα παιδιά από τους άλλους γιατρούς, τους κλείνουν δίμηνα και τρίμηνα ραντεβού!

Έτσι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, γιατί οι εγγραφές δεν διαρκούν… δύο μήνες και φυσικά πληρώνουν ένα σεβαστό ποσόν γιατί είναι πολλές οι επισκέψεις. Γι’ αυτό με έγγραφό τους προς τον διοικητή του ΙΚΑ ζητούν να ληφθεί κάποια μέριμνα γιατί τόση… δωρεάν παιδεία δεν την αντέχουν. Ελπίζουμε να βρουν κατανόηση…

// Μοναδική επιτυχία σημείωσε ο πρώτος αγώνας κατάβασης με ποδήλατο, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο όρος Αιγάλεω με διοργανωτές τον ΠΕΣΥΔΑΠ και την ποδηλατική ομάδα West Coast. Ενενήντα τρεις ποδηλάτες πήραν μέρος -αριθμός ρεκόρ αφού την προηγούμενη φορά ήταν μόλις 75-, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και καταχειροκροτήθηκαν. Τον αγώνα παρακολούθησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης. Με τη διεξαγωγή του ποδηλατικού αγώνα προωθήθηκε η ιδέα του εθελοντισμού, του συμμετοχικού σχεδιασμού, των πράσινων και ανθρωποκεντρικών δράσεων, αλλά και η διάδοση του ίδιου του αθλήματος. Από την άλλη, απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του βουνού, καθώς και η συμβολή στη βιώσιμη λύση τους.

// Ένας ξεχωριστός Πειραιώτης, που είχε συνδυάσει το όνομά του με την ευγένεια και την προσφορά, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα καθώς βρισκόταν σε ταξίδι στην Ιταλία. Πρόκειται για τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Τάκη Μελά, καρδιολόγο, πρώην πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρο του παραρτήματος Πειραιά του Ερυθρού Σταυρού. Το παιγνίδι της μοίρας είναι ότι ο άτυχος Τάκης έφυγε από οξύ έμφραγμα αν και καρδιολόγος! Στην κηδεία του, που έγινε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, είχε συγκεντρωθεί όλος ο Πειραιάς. Πράγμα απόλυτα φυσικό γιατί ο εκλιπών είχε μόνο φίλους. Μεταξύ άλλων είδαμε τους βουλευτές Β. Μιχαλολιάκο, Τ. Νεράτζη, Γ. Τραγάκη, όλους τους πρώην βουλευτές της ΝΔ στον Πειραιά, τον δήμαρχο Π. Φασούλα, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, πολλούς διαμερισματικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων και πολύ, πάρα πολύ, κόσμο. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Ρεσβάνη, την περασμένη Τρίτη, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γ. Βουτσινάς είχε ζητήσει να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στον Πειραιά την ημέρα της κηδείας και να εκδώσει ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που φυσικά έγινε γιατί όλοι όσοι τον γνώριζαν ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τάκη Μελά.

Η στήλη εκφράζει στους οικείους του τα θερμότατα συλλυπητήριά της και τους εύχεται κουράγιο…

// Μια νέα δράση ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, προωθεί ο Δήμος Κορυδαλλού. Μετά την πετυχημένη εφαρμογή της ανακύκλωσης που έχει μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων, ξεκίνησε η εφαρμογή και οικιακής κομποστοποίησης που μπορεί να μειώσει τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων από 26% – 38%, μεταβάλλοντάς τα σε φυσικό λίπασμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στον Κορυδαλλό πριν από λίγες μέρες και ήδη τοποθετούνται δωρεάν οι πρώτοι ειδικοί κάδοι σε δημότες που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση. Η διαδικασία βάζει σε λειτουργία μια ελεγχόμενη αποσύνθεση οργανικών υλικών σε ειδικούς κάδους από διάφορους μικροοργανισμούς με σκοπό την παραγωγή ενός πλούσιου φυσικού λιπάσματος. Έτσι τα υπολείμματα κουζίνας (λεμονόκουπες, φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, φρούτα ή λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα από καφέ, βότανα κ.ά.) δεν πετιούνται. Αναμειγνύονται με πριονίδια, πεσμένα φύλλα, τεμαχισμένα κλαδιά, κομμένο γρασίδι, ακόμα και στάχτη και μετατρέπονται σε πολύτιμο χούμο, μια σπουδαία τροφή για τα φυτά.

// Για τέταρτη συνεχή χρονιά το δημοτικό συμβούλιο Κορυδαλλού, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Σταύρου Κασσιμάτη, αποφάσισε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Παράλληλα θα εξακολουθήσουν να είναι μειωμένα κατά 50% τα τέλη των πολύτεκνων οικογενειών και των νεφροπαθών. Η μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών όλα αυτά τα χρόνια πάντως δεν μείωσε την προσπάθεια που γίνεται για μια πιο καθαρή πόλη, αλλά αντιθέτως την ενίσχυσε καθώς την τελευταία τριετία ο δήμος προμηθεύτηκε πέντε νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα, τέσσερα σάρωθρα και ένα ανοιχτό φορτηγό για ογκώδη αντικείμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 15 δρομολόγια που εκτελούνται καθημερινά, τα 11 πραγματοποιούνται από τα νέα απορριμματοφόρα. Αυτές τις μέρες μάλιστα γίνεται διαγωνισμός για την προμήθεια δύο ακόμα απορριμματοφόρων μικρότερου μεγέθους ώστε να μπορούν να μπαίνουν και στα στενά.

// Με μια λαμπερή εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Β΄ Γυμνασίου Καλλίπολης, θα υποδεχθούν τα Χριστούγεννα το Α1 και το Α2 ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά. Η γιορτή διοργανώνεται από την πρόεδρο της επιτροπής των ΚΑΠΗ του Α΄ Διαμερίσματος Μελίνα Φύκια και τα μέλη Π. Ξαγοράρη και Ειρ. Καλαγιάννη και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου του Διαμερίσματος Ν. Καλαμακιώτη.

// Εξαιρετικό ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καθώς και οι επισκέπτες της έκθεσης POLIS στη Θεσσαλονίκη για το περίπτερο που έχει ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Από όλες τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που αναπτύσσει η διοίκησή του επέλεξε να παρουσιάσει το θέμα της φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, στο οποίο ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι δήμοι μέλη του αναπτύσσουν καινοτόμες δράσεις.

Μάλιστα για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ο πρόεδρός του, Γ. Γουρδομιχάλης, μίλησε το Σάββατο στην αίθουσα «Γερμανός».

***

Προϊστάμενος νευραλγικής υπηρεσίας του Δήμου και εξάδελφος πρώην αντιδημάρχου του συνδιασμού Αγραπίδη, μέλος πολύ μεγάλης και γνωστής μανιάτικης οικογένειας του Πειραιά είναι ο συλληφθείς για την υπόθεση της παιδοφιλίας. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στο δημαρχείο μιας κι ο συλληφθείς είναι από τους πιο παλιούς και καταρτισμένους υπαλλήλους.
***


Σχολιάστε εδώ