Ιδού η σύμβαση ΕΡΤ – Walt Disney 2006 – 2009

Πρόκειται για απόσπασμα από την 4η παράγραφο της αρχικής συμφωνίας ΕΡΤ – Walt Disney, η οποία και υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 5 Ιανουαρίου 2006. Στο 51 σελίδων κείμενο περιγράφονται αναλυτικά οι όροι της σύμβασης χρήσης των ταινιών και των σειρών της Disney από την ΕΡΤ, της οποίας το οικονομικό σκέλος παρουσιάζει σήμερα το «Π». Ο Χρ. Παναγόπουλος είχε πει στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής πως «το κόστος της Disney ήταν στα 7 εκατ. ευρώ και περίπου 6-7 εκατ. ευρώ στη νέα τριετία», αναφερόμενος προφανώς στη σύμβαση που υπέγραψε στη συνέχεια το 2009. Το συμπέρασμα είναι πως το κόστος της ΕΡΤ για την πρώτη 3ετία, από το 2006 ως το 2009, οπότε και ανανεώθηκε η συμφωνία, είναι 23.385.076,8 ευρώ. Με βάση την πρώτη συμφωνία, η ΕΡΤ λαμβάνει άδεια μετάδοσης από την WDCL για τα εξής Προγράμματα Ζωντανής Δράσης (Live Action) Πρώτης Προβολής:
– «Αναφορικά με το έτος 1 του κύκλου διανομής, ο κάτοχος της άδειας με το παρόν λαμβάνει άδεια για 6 Προγράμματα Ζωντανής Δράσης (Live Action) Πρώτης Προβολής».
«Αναφορικά με το έτος 2 του κύκλου διανομής, ο κάτοχος της άδειας με το παρόν λαμβάνει
άδεια για 14 Προγράμματα Ζωντανής Δράσης (Live Action) Πρώτης Προβολής».
«Αναφορικά με το έτος 3 του κύκλου διανομής, ο κάτοχος της άδειας με το παρόν θα επιλέγει και θα λαμβάνει άδεια από την WDCL για συγκεκριμένο αριθμό Προγραμμάτων Ζωντανής Δράσης (Live Action) Πρώτης Προβολής από μια λίστα διαθεσιμότητας που παρέχεται στον κάτοχο της άδειας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας Σύμβασης».
Στους όρους πληρωμής αναφέρεται πως «κάθε έτος του κύκλου διανομής το Τέλος Άδειας Χρήσης που θα οφείλεται και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον κάτοχο της άδειας στην WDCL θα καταβάλλεται σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις, στις ακόλουθες ημερομηνίες: 31 Οκτωβρίου, 31 Ιανουαρίου, 30 Απριλίου και 31 Ιουλίου. Με την επιφύλαξη της προηγούμενης πρότασης, τα μέρη αναγνωρίζουν και συμφωνούν ότι αναφορικά με το έτος 1 του κύκλου διανομής η πρώτη δόση θα είναι US$ 2.227.392 και το ποσό αυτό θα οφείλεται και θα πρέπει να καταβληθεί αφού ο κάτοχος της άδειας λάβει τιμολόγιο για το ποσό αυτό. Το υπόλοιπο του ποσού για το Τέλος Άδειας Χρήσης που οφείλεται και θα πρέπει να καταβληθεί κατά το έτος 1 του κύκλου διανομής θα χωριστεί σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις και θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου 2006, 30 Απριλίου 2006 και 31 Ιουλίου 2006».
Υπάρχει και πρόβλεψη για τη δυνατότητα πληρωμής της ΕΡΤ σε ευρώ, καθώς αναφορικά με κάθε έτος του κύκλου διανομής ο κάτοχος της άδειας μπορεί να επιλέξει να καταβάλει το Τέλος Άδειας Χρήσης σε ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό μετατροπής και για τις δόσεις θα είναι η τιμή συναλλάγματος ευρώ – δολαρίου που αναφέρεται στους «Financial Times» του Λονδίνου την 1 Αυγούστου κάθε έτους του κύκλου διανομής. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «για διευκρινιστικούς και επεξηγηματικούς λόγους μόνο, εάν το ποσοστό που αναφέρεται στους «Financial Times» του Λονδίνου την 1η Αυγούστου 2005 είναι 1,1875, το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για το έτος 1 θα είναι 7.795.025,60 ευρώ». Με βάση τη συμφωνία, ενδεχόμενη αδυναμία του κατόχου της άδειας να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε πληρωμή που απαιτείται από τη σύμβαση «θα αποτελεί αθέτηση υποχρεώσεων σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση».


Σχολιάστε εδώ