Η κοινωνία γράφει τη νέα σελίδα

Η εκλογή προέδρου από τη βάση δεν είναι μια απλή αλλαγή διαδικασίας. Έχει τεράστια πολιτική σημασία, αποτελεί ανατροπή καθιερωμένων και τοποθετεί το κόμμα μας στην πρωτοπορία των κόμματων της ελληνικής πολιτικής ζωής. Οποιαδήποτε προσπάθεια να εμφανιστεί αυτός ο σταθμός στην ιστορία του κόμματός μας ως μια απλή διαδικαστική αλλαγή είτε δείχνει πτωχό πολιτικό κριτήριο είτε υποκρύπτει υστεροβουλία.
Ένα όμως ερώτημα που όλην αυτήν την περίοδο έθεταν εκπρόσωποι των ΜΜΕ σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος ήταν «που ανήκεις;», «ποιον υποστηρίζεις;». Τι νόημα έχει αυτή η ερώτηση; Είναι ένα ερώτημα που ανακλά μια κουλτούρα η οποία αντιλαμβάνεται την επιλογή ως εξάρτηση.
Μια κουλτούρα η οποία δεν μας αναγνωρίζει το δικαίωμα της ανεξάρτητης υπόστασης, αλλά εμφανίζει ως αναπόφευκτη ή και αναγκαία, όχι την εθελούσια προσχώρησή μας σε ιδέες, ρεύματα, σχήματα, ομάδες, κόμματα, δόγματα, αλλά την αιχμαλωσία μας σε αυτά.
Δεν ανήκουμε λοιπόν. Επιλέγουμε. Μετέχουμε ή απέχουμε.
Προσωπικά, στην κρίσιμη αυτή για την παράταξή ώρα, έκανα μια διπλή επιλογή. Μεταξύ δύο κατ’ εμέ άξιων υποψηφίων, που καθένας τους επιδιώκει να μας οδηγήσει στον ίδιο στόχο αλλά από διαφορετικό δρόμο, θα ψηφίσω τον έναν, με κριτήρια που θα αποφύγω να δημοσιοποιήσω, γιατί δεν θέλω να ακυρώσω τη δεύτερη επιλογή. Η οποία είναι να μην επηρεάσω την ελεύθερη βούληση μηδέ ενός οπαδού, που έχει να αντιμετωπίσει το κοινό μας δίλημμα. Θεωρώ ότι για τον γράφοντα, που κυριολεκτικά την επόμενη των εκλογών ζήτησε να στηθούν κάλπες και να ανοίξει στην κοινωνία η διαδικασία εκλογής προέδρου, θα ήταν αντίφαση να προσπαθήσει, έστω και εμμέσως, να επηρεάσει την απόφαση ενός εκάστου.
Ο πολίτης δεν είναι πίσω μας, δεν είναι καν δίπλα μας, είναι μπροστά μας.
Επέδρασε στην αναμέτρηση αποφασιστικά το πνεύμα του, οι διαθέσεις του, η πικρία του, η οργή του, η γνώμη του, οι απαιτήσεις του, οι αναμνήσεις του, τα οράματά του καθόρισαν σε μέγιστο βαθμό την πολιτική πλατφόρμα των υποψηφίων και θα αποτελέσουν τη βασική πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας του χώρου και των συντεταγμένων τις οποίες θα κληθεί να ακολουθήσει ο αρχηγός της νέας εποχής.
Η κοινωνία γράφει τη νέα σελίδα.


Σχολιάστε εδώ