Η αναμέτρηση μόλις άρχισε…

Στελέχη του ΠΑΜΕ έκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας όπου επρόκειτο να γίνει η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και συνδικαλιστών ματαιώνοντάς την, τακτική που δεν επαναλήφθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος απλώς αποδοκίμαζαν όσους προσέρχονταν στον διάλογο χωρίς να παρεμποδίσουν την έναρξή του.
Η αναπόφευκτη ένταση στις σχέσεις ΚΚΕ και κυβέρνησης ήταν ζήτημα χρόνου για όσους παρακολουθούν προσεκτικά την τακτική του Περισσού μετά τις εκλογές. Κατά το ΚΚΕ και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και ως εκ τούτου χρειάζεται από την πρώτη μέρα δυναμική αντίσταση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Στόχος της τακτικής αυτής είναι να αποκαλυφθεί στα μάτια των ψηφοφόρων το αληθινό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο όταν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ έχασε περίπου 60.000 ψήφους οι οποίες, κατά την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κινήθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι «κάτι καλύτερο» μπορεί να προκύψει.
Στον Περισσό ήταν προετοιμασμένοι για την επίθεση που θα δέχονταν από τα κυβερνητικά επιτελεία και μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε είχαν πάρει το προειδοποιητικό μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στις προγραμματικές κιόλας δηλώσεις είχε πει στη Βουλή ότι τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ έκανε περισσότερες κινητοποιήσεις από όσες είχε κάνει στην πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Έτσι πέρασαν στην αντεπίθεση υπενθυμίζοντας ότι στην πενταετία της ΝΔ το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είχαν οργανώσει αμέτρητες κινητοποιήσεις (συλλαλητήρια, απεργίες, αποκλεισμούς υπουργείων και καταλήψεις) οι οποίες όμως είχαν «θαφτεί» από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ δεν είχαν συναντήσει τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού η ΓΣΕΕ προτιμούσε τους επίσημους διαλόγους των κοινωνικών εταίρων από τη δυναμική αντίδραση στους δρόμους.
Το ΚΚΕ, τονίζουν τα στελέχη του, δεν καθορίζει τη στρατηγική του ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση αφού κριτήριο της δράσης του είναι «η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων». Υπενθυμίζουν δε πως και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει ομολογήσει ότι το ΚΚΕ στρέφεται εξίσου κατά των δύο κομμάτων, αφού «πολλές φορές το ίδιο το ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων της ΝΔ διαμαρτυρόταν ότι το ΚΚΕ έχει ενιαίο μέτωπο απέναντι και στα δύο κόμματα».
Ο Περισσός όμως θέτει και μια άλλη διάσταση η οποία, όπως εκτιμάει, έχει να κάνει με την αντιΚΚΕ προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τη «δεύτερη φύση» αυτού του κόμματος. Ξέρουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, τονίζουν τα στελέχη του, ότι η επιτυχία του έργου της περνάει αναγκαστικά μέσα από την αποδυνάμωση του ΚΚΕ, γιατί γνωρίζουν πως δυνατό ΚΚΕ σημαίνει και ισχυρό λαϊκό εργατικό κίνημα. Φοβούνται, λένε, ότι ο λαϊκός κόσμος που βρίσκεται εγκλωβισμένος εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ είναι μια μάζα κρίσιμη, που αν τους γυρίσει πολιτικά και συνδικαλιστικά την πλάτη, θα τους φέρει σε θέση άμυνας. Βλέπουν, υπογραμμίζουν τα στελέχη, ότι σε αυτόν τον κόσμο οι σταθερές θέσεις του ΚΚΕ κερδίζουν έδαφος επειδή ακριβώς οι θέσεις αυτές ακουμπάνε στην εμπειρία που έχουν συσσωρεύει οι ψηφοφόροι των λαϊκών στρωμάτων όλα αυτά τα χρόνια.
Η αναμέτρηση μόλις άρχισε και είναι σίγουρο ότι με αυξομειώσεις θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, αφού το ΚΚΕ επιχειρεί να εμφανιστεί ως η μοναδική δύναμη πραγματικής αντιπολίτευσης από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, ενώ η κυβέρνηση θα προσπαθεί να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι το ΚΚΕ την έχει «στοχοποιήσει» σε αντίθεση με την τακτική του απέναντι στις κυβερνήσεις της ΝΔ της προηγούμενης πενταετίας, όταν και αρκέστηκε σε συμβολικές και μόνο κινητοποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ