Εν όψει της εκλογής νέου αρχηγού της ΝΔ

Τακτική σειράς ετών συνετέλεσε στην πλήρη αποϊδεολογικοποίηση της ΝΔ. Η κάθε τόσο περιστασιακή αναφορά ηγετικών στελεχών στις «αρχές και τις αξίες της παράταξης» είναι προσχηματική και κενή περιεχομένου. Υποκρύπτει είτε πρόθεση παραπλάνησης είτε άγνοια είτε φοβία συγκεκριμένης διατύπωσης. Πολλές φορές –ακόμη χειρότερα– έλλειψη πίστεως, ακόμη και αντίθεση στις αρχές αυτές.
Η έννοια της παράταξης είναι ευρύτερη, σταθερότερη και ουσιαστικότερη υπό την έννοια του κόμματος. Οι παρατάξεις έχουν ιστορικό βάθος, συνείδηση κοινών ιδεωδών, κοινών αγώνων, κοινών επιτευγμάτων. Εκφράζουν υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις και ευρέα λαϊκά στρώματα. Έχουν, τέλος, διάρκεια, προοπτική μέλλοντος και συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.
Τα κόμματα στηρίζονται σε παρατάξεις από τις οποίες αντλούν δύναμη, ιδέες και οπαδούς. Κατʼ εξοχήν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής διάσταση του κόμματος της ΝΔ με την παράταξη την οποία, κατά λογική συνέπεια, θα έπρεπε να εκφράζει. Μια λανθάνουσα τάση απεξάρτησης από τον παραδοσιακό πυρήνα, την θεμελιακή της βάση, τη λεγόμενη άλλοτε Δεξιά και σήμερα –για επικοινωνιακούς δήθεν λόγους– Κεντροδεξιά ή «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη». Κινούμενη όμως έτσι η ΝΔ, χωρίς πυξίδα, σε ασαφή και απροσδιόριστα πολιτικά πεδία, «μεσαίου χώρου» κ.λπ., αποσαθρώνει την ιδεολογική της δομή, καθιστά δε ασαφή την ταυτότητα και αδύναμο το πολιτικό της μήνυμα. Έτσι όμως χάνει και σε πολιτική δυναμική αλλά και σε δυνατότητα προσέλκυσης ευρύτερων τμημάτων εκλογέων.
Εν όψει της εκλογής νέου αρχηγού της ΝΔ ακούγονται και πάλι οι γνωστές θεωρίες περί «διεύρυνσης στον μεσαίο χώρο», αποφυγής περιχαράκωσης στο στενό ιδεολογικό της πεδίο και άλλα φληναφήματα και κενολογίες.
Αυτά μπορεί να αποτελέσουν περιστασιακή, ευκαιριακή και πρόσκαιρη τακτική, όχι όμως μακροχρόνια και μακρόπνοη στρατηγική ενός σοβαρού κόμματος που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας μελλοντικής διακυβέρνησης της χώρας. Άλλωστε η ΝΔ δεν έχασε τις τελευταίες εκλογές επειδή εφάρμοσε «δεξιά» πολιτική. Αντιθέτως με την άνευρη, συγκεχυμένη και αποϊδεολογικοποιημένη τακτική της απογοήτευσε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Ισχυρά κόμματα προϋποθέτουν ισχυρή πολιτική και κοινωνική βάση, σταθερούς, αφοσιωμένους και μαχητικούς οπαδούς που κερδίζονται μόνον με θαρραλέα και ξεκάθαρη ιδεολογική πρόταση.
Η παράταξη στην οποία στηρίζεται η ΝΔ είναι παράταξη αγώνων και επιτευγμάτων. Παράταξη που συνδυάζει τον σεβασμό στις διαχρονικές και παραδοσιακές αξίες με την επιθυμία για πρόοδο στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους. Η ΝΔ πρέπει να έχει έντονα λαϊκά και πατριωτικά χαρακτηριστικά.
Η προσωπικότητα, η πορεία και οι ευαισθησίες του Αντώνη Σαμαρά υποδηλώνουν και δικαιολογούν την αισιοδοξία ότι θα υπερασπισθεί με έργα τις πραγματικές αρχές και αξίες της παράταξης.
ΚΩΝΣΤ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ
Πρώην γ. γ. υπουργείου Δικαιοσύνης


Σχολιάστε εδώ