ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!
Στόχος, εμφανέστατος, να αποφύγει το σοβαρό πολιτικό κόστος εξαιτίας άστοχων επιλογών και ανακολουθίας μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών και των μετεκλογικών πράξεων…
Και αυτό δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», αποτελεί τη «γραμμή» του επικοινωνιακού επιτελείου του Γ. Παπανδρέου, που χαράχτηκε από τους Π. Γερουλάνο και Χ. Παμπούκη. Όπως δηλαδή λειτουργούσε και το επιτελείο του Κ. Καραμανλή όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός.
«Να είναι ο Γιώργος έξω από το κάδρο της κρίσης, να μην υφίσταται τη φθορά», είναι η οδηγία που δόθηκε. Μια οδηγία που οδηγεί μεν σε «κρυφτούλι» από τα προβλήματα, αλλά φυσικά δεν τα λύνει.
Η -προσφιλής και δοκιμασμένη- στρατηγική του Γιώργου είναι να εκτίθενται οι υπουργοί για αστοχίες και λάθη τους, ο ίδιος να μένει στο απυρόβλητο και, αν κάποια στιγμή η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, η συνταγή είναι:
– Αποπομπή του «υπεύθυνου», ακόμα κι αν αυτός είναι κάποιος από τους «αγαπημένους» του Γιώργου!
Σε αυτό ο Γιώργος είναι… άπαιχτος, μας υπογράμμισε σχετικά συνεργάτης του, ο οποίος γνωρίζει καλά τον τρόπο σκέψης και δράσης του. Άλλωστε το έχει αποδείξει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν,
όταν για παράδειγμα δεν δίστασε να αδειάσει ακόμα και «πουλέν» του που ο ίδιος είχε τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά (π.χ. τη Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου από τη θέση της γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου,
ακόμα και τους Χ. Παμπούκη και Π. Γερουλάνο, με τους οποίους πέρασε μεγάλες περιόδους ψυχρότητας, πριν τους αναβαθμίσει ξανά, κατά τη θεωρία του «ασανσέρ»).
Η αποστασιοποίηση άλλωστε του πρωθυπουργού για επί της ουσίας αντιμετώπιση των κρίσεων φάνηκε και όταν ανέβαλε την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη προφασιζόμενος… οδοντιατρική μικροεπέμβαση, αφού εκεί θα έπρεπε να οριοθετήσει μια ακανθώδη -πλέον- σχέση, αυτή μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.
Είχε άλλωστε ενημερωθεί από τον νέο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη για το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί και είχε μεταφερθεί, και μάλιστα με τρόπο οξύτατο, και στη σύσκεψη που είχε με στελέχη Νομαρχιακών Επιτροπών. Εκεί είχαν μάλιστα χρησιμοποιηθεί και πολύ σκληρές εκφράσεις κατά υπουργών-εκλεκτών του, όπως της Τ. Μπιρμπίλη, του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Κ. Μπατζελή.
Παρόμοιο άλλωστε κλίμα επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Και μάλιστα εναντίον των ίδιων περίπου υπουργών, οι οποίοι έχουν -κυριολεκτικά- δεινοπαθήσει σε συνεδριάσεις των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Τομέων
Ελέγχου.
Έχουν δεχτεί σκληρότατη κριτική για τα πεπραγμένα τους και ειδικά η Κ. Μπατζελή πέρασε πολύ δύσκολες ώρες στη συνεδρίαση του ΚΤΕ…
Αλλά και η Τ. Μπιρμπίλη έχει πλέον μπει στο στόχαστρο των βουλευτών, και όχι μόνο. Η πολυπραγμοσύνη της απωθεί. Μια πολυπραγμοσύνη οφειλόμενη στην εύνοια που της δείχνει ο Γ. Παπανδρέου.
Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες υπέπεσε σε κάμποσα λάθη. Αντιπαρατέθηκε με τον συναρμόδιο υπουργό Δημ. Ρέππα για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Κι όχι μόνο με τον Ρέππα. Αλλά -ουσιαστικά- και με τον Γ. Παπανδρέου (!), ο οποίος προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της εκτροπής!
Βιάστηκε να ανακοινώσει το όνομα του νέου διοικητή της ΔΕΗ, αν και αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στον υπουργό Οικονομικών, από τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο…
Βιάστηκε να μιλήσει για μείωση περίπου στο μισό (!) της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη (από τη
ΔΕΗ), τη στιγμή που ο κύριος όγκος καυσίμου που χρησιμοποιείται είναι ο λιγνίτης και η αντικατάστασή του θα προκαλέσει αντίδραση των μετόχων, από τη στιγμή που θα μειωθούν τα κέρδη.
Το… νεκρό τριψήφιο
Γενικότερα το κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι από
εκρηκτικό μέχρι γεμάτο οργή. Και μάλιστα ενώ δεν
έχουν συμπληρωθεί ούτε δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα συμβαίνει ύστερα από έναν χρόνο, οπότε και θα είναι πολύ μεγαλύτερη η κυβερνητική φθορά…
Καμία συνεννόηση, κανένας συντονισμός, καμία στρατηγική, ειδικά μάλιστα σε θέματα κρίσιμα, όπως αυτό της οικονομίας, υπογραμμίζουν βουλευτές, στελέχη, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη!
Και κυρίως κανένα σοβαρό πρόγραμμα, όπως προκύπτει σχεδόν καθημερινά, παρά τις περί του
αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις.
Στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας ή του
Ασφαλιστικού αυτά τα ελλείμματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Κάποιοι δεν διστάζουν να μιλούν ακόμα και για… χάος!
Και δεν είναι μόνο η οπερετική εικόνα που παρατηρήθηκε στην αντιμετώπιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, που το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής τον άδειαζε και το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον… αποκαθιστούσε!
Το σοβαρότερο είναι το έλλειμμα στρατηγικής, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός να ανακοινώνει άλλα τη μια μέρα κι άλλα την επομένη. Έτσι χάνεται και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας της Ελλάδας και στην Κομισιόν και στις διεθνείς αγορές…
Και κάτι άλλο. Οι υπουργοί, όταν δεν… ξεκατινιάζονται μεταξύ τους και δεν τα κάνουν μπάχαλο, ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται εύλογα κάποιος πότε επιτέλους… προκάνουν να παραγάγουν έργο!
Ιδιαίτερα ορισμένοι το έχουν παρακάνει! Και ήδη έχουν γίνει… νούμερα επιθεώρησης!
Κι αν δεν διακρίνεται κάποιος σε… τηλεοπτικές
επιδόσεις, τότε διακρίνεται σε λάιφ στάιλ, όπως ο
υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, ο οποίος «παίζει» από περιοδικό σε περιοδικό!
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν και γνωρίζει καλά τις αρρυθμίες και τα προβλήματα, ακολουθεί την εξής τακτική:
«Έχει εξαφανιστεί και από τους υπουργούς του! Ουδείς τολμά να σηκώσει το τριψήφιο και να επικοινωνήσει μαζί του! Αυτήν τη δουλειά την έχει αναθέσει στους «αντ’ αυτού» Χ. Παμπούκη και Θ. Πάγκαλο…
Αλλά αυτό έχει δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Και συντονισμού και ανασφάλειας των κυβερνητικών στελεχών. Βέβαια ένας από τους στόχους του Γιώργου είναι και αυτό. Δηλαδή να μην αισθάνονται ασφαλείς οι υπουργοί ούτε -φυσικά- ισχυροί. Να έχουν την αίσθηση πως το μοναδικό κέντρο εξουσίας είναι ο πρωθυπουργός…
Κατά τα άλλα, το μπάχαλο σχετικά με τις αρμοδιότητες, καθώς και τη μη τοποθέτηση ακόμα των μισών (!) γενικών γραμματέων συνεχίζεται. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Ας πούμε, να συνωστίζονται πάκο οι προτάσεις για επενδύσεις στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση, αλλά να μην υπάρχει αρμόδιος γραμματέας για να τις αξιολογήσει! Ή να έχουν βαλτώσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που θα μπορούσαν να κινήσουν την αγορά…