Από το Περιστύλιο…

Την πρώτη μέρα εμβολιάστηκαν πέντε βουλευτές, ο Νίκος Νικολόπουλος από τη ΝΔ που πέρασε πρώτος το κατώφλι του ιατρείου, και οι Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ. Από τους πρώτους έσπευσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, αλλά ο γιατρός τον συμβούλευσε να το αναβάλει γιατί ήταν κρυωμένος. Την επόμενη μέρα εμβολιάστηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μοναδικός μέχρι τώρα αρχηγός που προθυμοποιήθηκε.
Η Βουλή πάντως έχει προμηθευτεί σε πρώτη φάση 500 εμβόλια και ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Η προσέλευση δεν πείθει ότι θα χρησιμοποιηθούν, υπάρχουν όμως βουλευτές όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο γιατρός Μάριος Σαλμάς που λένε ότι θα το κάνουν.
Για τον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη δεν ακούστηκε τίποτα. Και δεν αποκλείεται να έχει δίκιο ο Γιάννης Τραγάκης που λέει ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν το εμβόλιο, καθώς και οι δύο έχουν αναπτύξει αντισώματα!
νΚαλά ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε τα μέλη της για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις οφειλές προς τις τράπεζες. Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, και φυσικά τράβηξε το ενδιαφέρον των φωτορεπόρτερ.
Αναβόσβηναν τα φλας στην επιτροπή, κάτι που δεν συνηθίζεται, αλλά δικαιολογείται αφού η Λούκα έχει φωτογένεια…
Αυτά στην αρχή. Γιατί στη συνέχεια το καλό κλίμα διαδέχτηκε καβγάς με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλη.
«Εξαπτέρυγο της κ. υπουργού πάτε να γίνετε! Καλά, γλείψτε παραπάνω» επιτέθηκε στον Χρήστο Πρωτόπαπα. «Ο κ. Πρωτόπαπας πάει να το παίξει εξαπτέρυγο», επαναλάμβανε.
– «Μαζευτείτε, γιατί εδώ δεν περνάνε αυτά», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
– «Σας ξέρουμε πολύ καλά», επέμενε ο Ροντούλης.
Παρενέβη για να ησυχάσουν τα πνεύματα ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Δριβελέγκας. «Δεν αναφέρθηκα στον άνθρωπο», απολογήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. Και αμέσως μετά: «Από καλή διάθεση δεν θα σχολιάσω αυτά που είπατε κύριε πρόεδρε!»
Προφανώς και από καλή διαγωγή…
νΝέες βουλευτίνες ανέλαβαν να τοποθετηθούν, αντιπροσωπεύοντας τα κόμματα και να μιλήσουν για τη βία κατά των γυναικών με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών στην ολομέλεια της Βουλής.
Για τις περισσότερες το θέμα αυτό έγινε η αφορμή να κάνουν την παρθενική τους ομιλία στη Βουλή. Ήταν η Βασιλική Τσινόγλου-Βυλλιώτη από το ΠΑΣΟΚ, η Ευγενία Σπέντζα Τσουμάνη από τη ΝΔ και η νεώτερη βουλευτής, η Ηρώ Διώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει μερικές πρακτικές συμβουλές στα «πρωτάκια»: «Ο κανόνας είναι -για να το έχετε υπόψη σας- περίπου εκατό λέξεις το λεπτό, όταν ετοιμάζετε τα υποβοηθητικά κείμενά σας, δηλαδή για ένα πεντάλεπτο πεντακόσιες με εξακόσιες λέξεις».
Τα «πρωτάκια» έχουν βέβαια και το άγχος τους, κάτι που παρατήρησε ο κ. Πετσάλνικος: «Εν τη ρύμη του λόγου, μου απονείματε και έναν τίτλο πολύ τιμητικό για μένα», είπε απευθυνόμενος στην κ. Τσινόγλου. «Θέλατε μάλλον να πείτε ο πρόεδρος της Βουλής και είπατε ο πρόεδρος των γυναικών, αλλά είναι πολύ τιμητικός ο τίτλος αυτός»…
νΟ υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να έχει πειστεί ότι ο προκάτοχός του Σάββας Τσιτουρίδης δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των ομολόγων. Έχει πειστεί ότι με το σκάνδαλο σχετίζονται δυο-τρεις άλλοι και ξέρει μάλιστα ποιοι είναι αυτοί. Πάντως πληροφορούμαστε πως ο Ανδρέας κόβει φλέβα, ότι ο Σάββας όχι μόνο δεν ήταν στο κόλπο αλλά δεν είχε ούτε ιδέα για το θέμα. Μην περιμένετε βέβαια να μάθουμε σύντομα ποιοι σκαρφίστηκαν και εμπλέκονται στα ομόλογα γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Για να μην πούμε ότι δείχνει και τελείως χλωμό…
νΟ Αλέκος Αλαβάνος έχει προ πολλού εγκαταλείψει τα κοινοβουλευτικά πράγματα και δεν τον επικαλείται κανείς, ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς πλην του τέως προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, που δημοσίως του απέδωσε την ιδέα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία: «Από την κρίση του 1929 στην κρίση του 2009». Και όχι μόνο…
Ο κ. Σιούφας είπε ότι πρόκειται να υλοποιηθεί και έχει ήδη προγραμματιστεί άλλη μια ιδέα του κ. Αλαβάνου για άλλη μια σημαντική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της επανάστασης στο Γουδί.
Να λοιπόν που οι πρόεδροι πέφτουνε, μα οι ιδέες μένουν…
νΕξαρχής είχε εκφράσει η Νέα Δημοκρατία, και ειδικότερα οι εκλεγόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα βουλευτές, δυσαρέσκεια για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Πέρασαν όμως δύο μήνες για να ενεργοποιηθούν τα… αντανακλαστικά τους και να ασκήσουν το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα αυτό.
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Έτσι με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη μαζεύτηκαν είκοσι τρεις βουλευτές, το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ των νομών Μακεδονίας και Θράκης και κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάργησης του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης που συνιστά και κατάργηση της εθνικής διάστασης του ρόλου του.


Σχολιάστε εδώ