Αποχωρεί και η ΑΔΕΔΥ από τον διάλογο;

Σε διαπαραταξιακό επίπεδο (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – Αυτ. Παρέμβαση) η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ως μη δεδομένη τη συμμετοχή της στον διάλογο, θεωρώντας ότι «μια ακόμη Επιτροπή Σοφών δεν μπορεί να δώσει λύση στο ασφαλιστικό σύστημα», ενώ παράλληλα εκτιμάται (και δικαίως) ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ως αναπόφευκτη την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει ως επαγγελματική και όχι κοινωνική την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, με συνέπεια την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο. Η βεβαιότητα για την κυβερνητική αυτή θέση σπρώχνει την ΑΔΕΔΥ εκτός διαλόγου.

Πάντως η οριστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ για τη στάση της στον νέο κύκλο διαλόγου για το Ασφαλιστικό, που ξεκίνησε με ευθύνη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου, θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Πρώτη κίνηση η άρνηση της ΑΔΕΔΥ να εκπροσωπηθεί με δικούς τους εμπειρογνώμονες στην εννεαμελή επιτροπή που ανακοίνωσε ο υπουργός, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να συνοδεύεται και από προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη το ΠΑΜΕ οργανώνει 24ωρη απεργία στις 17 Δεκεμβρίου στις οργανώσεις που διαθέτει πλειοψηφία, ενώ η Αυτ. Παρέμβαση ζητά απεργία από ΓΣΕΕ –
ΑΔΕΔΥ στις 16 Δεκεμβρίου.
Ο προσανατολισμός της
ΑΔΕΔΥ σε αποχή από τον διάλογο θα τονίσει για άλλη μια φορά τη διαφορετική συνδικαλιστική τροχιά της οργάνωσης με τη ΓΣΕΕ, που ήδη διέρχεται εσωσυνδικαλιστική κρίση καθώς το ΠΑΜΕ κατήγγειλε εξαρχής τον διάλογο ως προσχηματικό και στη συνέχεια η Αυτ. Παρέμβαση αποχώρησε μετά την πρώτη συνάντηση, κρίνοντας ότι οι δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που επαγγέλλεται ο υπουργός, θα έχουν αποτέλεσμα ανατροπές εις βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Έτσι, χωρίς την ΑΔΕΔΥ και με τη συνδικαλιστική Αριστερά εκτός της διαδικασίας του διαλόγου, θολό διαγράφεται το μέλλον της νέας επιτροπής, της οποίας το πόρισμα μοιάζει εξαρχής υπονομευόμενο (σ.σ.: Πρόεδρος της επιτροπής θα αναλάβει πιθανότατα ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας Γ. Ρωμανιάς, αποδεκτός όχι μόνο από τη ΓΣΕΕ αλλά και από τις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση).
Τα «χαρτιά του» για τις δομικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα θα ανοίξει με την περιγραφή του πλαισίου ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης είναι κατηγορηματικός ότι οι δομικές αλλαγές δεν πρόκειται να θίξουν:
– Την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
– Τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος.
– Τον δημόσιο έλεγχο της κοινωνικής ασφάλισης.
Αν πράγματι αυτά τα κεφάλαια μείνουν ανέπαφα, μεταξύ των δομικών αλλαγών που απομένουν, περιλαμβάνονται και οι εξής:
– Οι συγχωνεύσεις των 13 ασφαλιστικών ταμείων σε 3 ή 4.
– Η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων.
– Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και ενδεχομένως η μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης με το οποίο θεσμοθετημένα το κράτος οφείλει να ενισχύει ετησίως το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Ως προς το θέμα μιας πιο σταθερής χρηματοδότησης του συστήματος, πέραν των μέτρων για πάταξη της εισφοροδιαφυγής (όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανακοίνωναν σχετικές προθέσεις, όμως αποδείχθηκε ότι καμία δεν είχε την πολιτική βούληση να υλοποιήσει τα ίδια της τα μέτρα. Αντιθέτως έξι ρυθμίσεις χρεών έκανε το ΠΑΣΟΚ και τέσσερις η ΝΔ στην πενταετή θητεία της).
Στον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι είναι και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για τους ασφαλισμένους. Ως νέος συνήγορος, προτείνεται από πολλές πλευρές ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος δεν είναι αρνητικός, αρκεί να γίνουν δεκτές κάποιες προϋποθέσεις που θέτει προκειμένου να αναλάβει τη θέση αυτή.
Με τα σημερινά δεδομένα, στον διάλογο θα πάρουν μέρος οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΓΣΒΕΕ) και η ηγεσία της ΓΣΕΕ (παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ). Η ΓΣΕΕ, πάντως αφήνει ανοικτό το θέμα της παραμονής της στον διάλογο «αναλόγως των εξελίξεων», ενώ μέχρι και την 8η Δεκεμβρίου προβλέπονται σκληρές πιέσεις στους επικεφαλής της ΠΑΣΚ/ΔΥ στην ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου (πρόεδρος) και Κ. Παπαντωνίου (αντιπρόεδρος) κυρίως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία σε αυτήν τη φάση στηρίζει την πρωτοβουλία για νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνέστησε στους δύο αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες «να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του
ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πρόβλημα».
Ο κ. Ρομπόλης απαντά στο ΕΒΕΑ
Ζητήσαμε από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καθηγητή Σάββα Ρομπόλη να μας σχολιάσει την πρόταση του ΕΒΕΑ, σύμφωνα με την οποία αν ο ασφαλισμένος κατέθετε σε ατομικό λογαριασμό (ιδιωτική ασφάλιση) τις εισφορές του θα είχε μεγαλύτερη σύνταξη όταν θα αποχωρούσε από τη δουλειά του. Παραθέτουμε χωρίς σχόλια την απάντηση του κ. Ρομπόλη, του οποίου οι γνώσεις για τα ασφαλιστικά θέματα δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Επικαλούμενος αναλογιστική μελέτη, ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός:
• Αν ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, ύστερα από 35 χρόνια δουλειάς, πάρει τη σύνταξή του και είναι π.χ. 4.000 ευρώ, θα είναι «πλούσιος» σε σχέση με έναν που θα συνταξιοδοτηθεί από ατομικό λογαριασμό, ο οποίος, ύστερα από 35 χρόνια δουλειάς επίσης, θα λάβει μόλις το 50% της σύνταξης του ασφαλισμένου στο ΙΚΑ.
Ο ασφαλισμένος σε ατομικό λογαριασμό, για να πάρει ισόποση σύνταξη με τον ασφαλισμένο του ΙΚΑ, θα πρέπει αντί 35 χρόνια δουλειάς να δουλέψει 45 χρόνια (10 χρόνια επιπλέον) και να καταβάλει εισφορές αυξημένες κατά 10%.
Στη συνάντηση των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη την Πέμπτη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ -υπό τα συνθήματα καταδίκης του διαλόγου από απεργούς οικοδόμους- στην εισήγησή του ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας ως ιδιαιτέρως προβληματική, σημειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος 2009 η έκτακτη επιχορήγηση τριπλασιάστηκε αγγίζοντας το 2,47 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 είναι δυσοίωνες.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό ξεκίνησε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί.
Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι για τα συνδικάτα ισχύει ως κόκκινη γραμμή ο σεβασμός στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20% μέσα σε έναν χρόνο δίνει ανάσα ζωής για δέκα χρόνια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων των μισθωτών σε έναν φορέα.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο. Κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση ισχύουν τα «τρία δεν»: Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενώ εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη.
Οι εκπρόσωποι της Αυτ. Παρέμβασης Γ. Γαβρίλης (ΓΣΕΕ) και Ηλ. Βρεττάκος (ΑΔΕΔΥ) μίλησαν σκληρά προς τον υπουργό, αποχωρώντας από τον διάλογο. Συγκεκριμένα ο κ. Γαβρίλης (αναπληρωτής πρόεδρος ΓΣΕΕ) υπογράμμισε ότι η αλλαγή δομής του συστήματος τα αφήνει όλα ανοικτά οδηγώντας στην καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού συστήματος με θεσμοθέτηση κατώτατης βασικής σύνταξης 500 ευρώ και τριφασικό σύστημα που επιθυμούν οι εργοδότες με έμφαση στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος υπογράμμισε ότι δεν απαιτείται κοινωνικός διάλογος για τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής, ούτε για να επιστραφούν τα χρωστούμενα κράτους και εργοδοσίας στο σύστημα.


Σχολιάστε εδώ