ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΛΥΣΕΩΣ» ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ!

Ήδη ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός προωθεί «ολοκληρωμένο προσχέδιο λύσεως», με προσωπικές επαφές τόσο με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κύπρου, όσο και με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε δίωρη περίπου τηλεφωνική επικοινωνία. Κι αυτή ήταν το προοίμιο συναντήσεώς τους που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, «δεδομένου ότι διεπιστώθη προσέγγιση θέσεων σε κρίσιμα ζητήματα του προβλήματος», όπως ανέφερε άριστα ενημερωμένη πηγή.
Πέραν όμως αυτών των πληροφοριών, υπάρχουν παράλληλες εκτιμήσεις σε ιδιαίτερης βαρύτητος έκθεση από την Άγκυρα προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία και αξιολογείται, σε συνάρτηση και με την ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωσης μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, υπό το φως όσων ανέφερε το τελευταίο διάστημα προς Χριστόφια και Παπανδρέου ο Γκόρντον Μπράουν.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αυτές, το Λονδίνο θεωρεί ότι: α) δεν απέμεινε πλέον χρόνος για λύση και αν η ευκαιρία χαθεί, τότε το πρόβλημα θα παγώσει και μαζί του η σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα, και β) οι απόψεις έχουν πλησιάσει πολύ «ώστε να μην είναι αδύνατη τώρα η γεφύρωση», με μεθοδικό «πάρε-δώσε» μεταξύ των δύο μερών.
Όπως αναφέρουν αποκαλυπτικές πληροφορίες της εφημερίδος μας, η βρετανική πρωτοβουλία στοχεύει στα εξής:
1. Oριστικοποίηση χαλαρής Διζωνικής Ομοσπονδίας, με απόλυτη πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, που θα εκφράζεται με ισότιμη κυριαρχία των δύο «συνιστώντων κρατών», αλλά στο πλαίσιο ενιαίας κυριαρχίας της Ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία δηλαδή, «αλλά διά δύο κι εξ αδιαιρέτου».
2. Ισότιμη -όχι όμως αριθμητική- νομή των εξουσιών της κεντρικής κυβερνήσεως, με οριστικοποίηση του προεδρικού συστήματος, που θα εδράζεται: α) στην εκ περιτροπής Προεδρία (τέσσερα χρόνια Έλληνας – τρία Τούρκος, ή τρία με δύο), β) στην τοποθέτηση 7 ελληνοκυπρίων υπουργών και 3 Τουρκοκυπρίων και γ) στην επιλογή αντιπροέδρου του κράτους, που θα είναι της αντίθετης εθνικότητος από τον Πρόεδρο και στην εναλλαγή -κατά τον ίδιο τρόπο- του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Όταν δηλαδή ο Πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος, ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Τουρκοκύπριοι και αντιθέτως.
3. Παραμονή 50-70 χιλιάδων εποίκων, πέραν εκείνων που είτε για λόγους γάμου είτε γιατί έχουν γεννηθεί στην κυπριακή επικράτεια (από γονείς κουβαλητούς) θα μπορούν αυτομάτως να θεωρηθούν πολίτες του νέου κράτους. Το θέμα αυτό είναι από εκείνα που θα τεθούν επί τάπητος στο τελικό παζάρεμα, μαζί με το εδαφικό και το περιουσιακό.
4. Κατανομή των εδαφών μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών, λαμβανομένων ως βάσης των ποσοστών που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο είχε απορριφθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ποσοστά νομής, που θα εξαρτηθούν από το παζάρι που ήδη συζητείται και που θα σχετίζεται με τον αριθμό προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Όσο περισσότεροι δηλαδή πρόσφυγες πίσω, τόσο περισσότερο έδαφος στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κράτος»!
5. Διασφάλιση της «συνεχούς εθνικής πλειοψηφίας» στα συνιστώντα κρατίδια, ώστε να εξασφαλίζεται μονίμως η διζωνικότητα και η κυριαρχία των δύο κοινοτήτων στις περιοχές τους, όπου θα έχουν πλήρη διοικητική αυτονομία, με δικά τους διοικητικά όργανα και Σώματα Ασφαλείας.
Οι εξωτερικές εγγυήσεις
Σύμφωνα με τις βρετανικές αυτές προσεγγίσεις, το θέμα των εξωτερικών εγγυήσεων δεν μπορεί να παραμερισθεί, αλλά θα κατατεθούν νέες ιδέες, που θα περιορίζουν άμεσα το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης από τις τρεις χώρες που θα μετέχουν. Δηλαδή τη Βρετανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Με τις δύο τελευταίες να μπορούν ν’ ασκούν αυτό το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις και μόνο σε ό,τι αφορά την προστασία ενός εκ των συνιστώντων κρατιδίων. Η Τουρκία για το τουρκοκυπριακό και η Ελλάδα για το ελληνοκυπριακό. Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες αυτές πληροφορίες μας, το Λονδίνο ζήτησε από την Αθήνα και την Άγκυρα να παρέμβουν αποτελεσματικότερα προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο, προκειμένου, α) να επιτύχουν τον μέγιστο βαθμό συγκλίσεως σε κομβικές πτυχές πριν εκδηλωθεί το βρετανικό σχέδιο, και β) να προετοιμασθούν ψυχολογικά για το περιεχόμενο μιας τελικής ρυθμίσεως ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο του 2004.


Σχολιάστε εδώ