Ανοικτή επιστολή ενός Νεοδημοκράτη στη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Αγαπητέ-ή Πρόεδρε,

Αφού σου ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σου, θα επιθυμούσα να σου υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα, μήπως και αυτή η παράταξη βρει τον βηματισμό της, μετά τη σκληρή ήττα που υποστήκαμε.

Στις σημερινές εκλογές δεν θα πήγαινα. Ήμουν πολύ απογοητευμένος. Δεν γνώριζα εάν θα έπρεπε να συμμετάσχω σε μια διαδικασία που θα την ήθελα περισσότερο «παιδευτική», περισσότερο δύσκολη και επίπονη. Τώρα μου φαίνεται ότι πολύ εύκολα θα γίνουν όλα.

Όταν ανέλαβε τα ηνία της παράταξης ο Κώστας Καραμανλής, είχαμε την εντύπωση –φαντάζομαι και η πλειοψηφία των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας– ότι κάτι θα αλλάξει. Και κυρίως θέματα νοοτροπίας και αξιοκρατίας.

Την ίδια ελπίδα διατηρήσαμε κι όταν ανέλαβε ο Καραμανλής τη διακυβέρνηση της χώρας. Τη διατηρήσαμε όμως… επʼ ολίγον…

Οι παλινωδίες, τα πηγαινέλα, τα σκάνδαλα, μικρά και μεγάλα, η έλλειψη αξιοκρατίας, η έλλειψη αντανακλαστικών, η πλήρης αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, έθεσαν στο περιθώριο τους σκεπτόμενους νεοδημοκράτες, πολλοί από τους οποίους, ανάμεσά τους κι εγώ, δεν πήγαν να ψηφίσουν…

Κάπως έτσι κι αφού απαξιωθήκαμε, φθάσαμε στη σημερινή εκλογή.

Αγαπητέ-ή Πρόεδρε,

Η σημερινή εκλογή είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι οι νεοδημοκράτες θα πάνε μαζικά να ψηφίσουν. Επίσης γνωρίζω ότι ακόμη και οικογένειες χωρισθήκαμε, μαλώσαμε, αλλά την επόμενη ημέρα θα ξαναβρεθούμε μαζί. Πιθανότατα να είναι και καλό αυτό, γιατί ξύπνησε και κάποια… αρχέγονα κομματικά ένστικτα, που κάποιοι θέλησαν να τεθούν στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια…

Αγαπητέ-ή Πρόεδρε,

Δυο λόγια για την αυριανή ημέρα θα επιθυμούσα να πω κι εγώ ο πλήρως ταπεινωμένος ψηφοφόρος και οπαδός που προφανώς ανήκω σε εκείνους που ονόμαζε ο απερχόμενος πρόεδρος «νοικοκυραίους»…

Η ταπεινή μου άποψη –που κανείς δεν ρώτησε να μάθει εδώ και έξι χρόνια, όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην κυβέρνηση– είναι ότι την επόμενη ημέρα η νέα ηγεσία θα πρέπει να προσέξει ορισμένα πράγματα. Να ποια είναι αυτά (συμφωνεί και η υπόλοιπη οικογένειά μου γιʼ αυτά που θα υπογραμμίσω κι ας ψηφίζει… διαφορετικά).

= Το πρώτο είναι η ενότητα. Να προσέξει η νέα ηγεσία τους εσωκομματικούς της αντιπάλους. Είναι περιττή πολυτέλεια οι εσωτερικοί τριγμοί και οι έριδες. Ας απλώσει το χέρι συνειδητά, ειλικρινά και με τη συμπάθεια του συναγωνιστή η νέα ηγεσία σε όσους ηττηθούν. Ας μη θέσει στο περιθώριο εκείνους που θεωρεί εσωκομματικούς αντιπάλους. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς διαχωρισμούς.

= Το δεύτερο είναι και πάλι η ενότητα… από την άλλη πλευρά, εκείνη των ηττημένων. Αυτοί θα πρέπει να πλησιάσουν τους νικητές. Να έχουν ειλικρινείς προθέσεις και να μην αποδυναμώνουν τη δυναμική που απαιτείται οι κερδισμένοι να έχουν για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους πολιτικούς αγώνες που έρχονται. Ειλικρινείς προθέσεις λοιπόν κι από τους ηττημένους.

=Το τρίτο είναι είτε μέσα στους επόμενους έξι μήνες που θα διεξαχθεί το συνέδριο, είτε αμέσως, να βρεθούν τα αίτια της ήττας, όχι με αναφορές απαξιωτικές σε πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά με βαθιά ανάλυση της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε και θα επικρατεί από εδώ και πέρα στη χώρα μας. Τα αίτια της ήττας δεν αναζητούνται για να καταλογισθούν ευθύνες, αλλά για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

= Το τέταρτο, να προσαρμοσθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο προγραμματικός της λόγος στις ανάγκες του σήμερα. Μέσα από διαδικασίες και προβληματισμούς να προβληθεί ο νέος σύγχρονος αντιπολιτευτικός λόγος του κόμματος. Είναι απαραίτητο να γίνουν ζυμώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν κάθε λογής κοινωνικές ομάδες, ώστε να διευρύνει η Νέα Δημοκρατία και τη βάση της και όσους θα επιθυμούσαν να έχουν λόγο για την πορεία της. Με απλά λόγια, η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέου-ας προέδρου ας μην είναι μόνον η μοναδική συμμετοχική διαδικασία για τα… επόμενα χρόνια. Ας μιλήσουν οι νεοδημοκράτες, σε ημερίδες για την οικονομία, για την… πράσινη ανάπτυξη, για την αυτοδιοίκηση κι ας κωδικοποιηθούν οι απόψεις τους και ας γίνουν η επόμενη προγραμματική διακήρυξη.

= Το πέμπτο είναι να κάνουν ένα βήμα σεμνό και ταπεινό όλοι εκείνοι που θα έπρεπε από καιρό να βρίσκονται στο περιθώριο της ιστορίας και να μην «βαρύνουν» άλλο την παράταξη με την παρουσία τους. Όσοι πλήγωσαν ας φύγουν. Όσοι αποτελούν βαρίδια για την ανανέωση ας πάνε με δόξα και τιμή σπίτι τους. Βαρέθηκε η Νέα Δημοκρατία τους «βαρόνους» κάθε είδους, που κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν από την αφάνεια και… επιθυμούν να τη σώσουν με συμβουλές και ηρωικούς λόγους εξόδου, του… Μεσολογγίου…

= Το έκτο είναι πως θα πρέπει η νέα ηγεσία να σκεφθεί το γνήσιο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργήσει εκείνα τα αντισώματα που θα εξασφαλίζουν, ξεκινώντας από τις εσωκομματικές διαδικασίες και φθάνοντας στις αυριανές κυβερνητικές, διαφάνεια και τιμιότητα. Αυτά που δήθεν επιδιώξαμε και τελικά μας πλήγωσαν. Ο νεοδημοκράτης επιθυμεί και πάλι να είναι υπερήφανος για την παράταξη που επιλέγει και όχι να ντρέπεται.

= Το έβδομο είναι πως θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των απλών πολιτών, των ψηφοφόρων του κόμματος, μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Όχι πλέον στις τοπικές επιτροπές– σφραγίδες. Όχι πλέον σε μέλη φαντάσματα. Ενεργοί πολίτες και νεοδημοκράτες, μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές και συμμετοχικές. Σε μικρά τακτά χρονικά διαστήματα, να βρεθεί τρόπος, η βάση, τα εγγεγραμμένα μέλη που σήμερα ψήφισαν, να λένε την άποψή τους. Και η


Σχολιάστε εδώ