Έναρξη κρίσιμης δοκιμασίας και στα εθνικά θέματα

Η πολλαπλασιαστική αλληλεπίδρασή τους απειλεί να προσλάβει τα χαρακτηριστικά συνολικής εθνικής κρίσεως.

Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, αλλά, πιο ουσιαστικά, για να προετοιμάσει την προσεχή επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Η Άγκυρα επωφελείται της αυτοσχέδιας όσο και θεαματικής επίσκεψης που της επεφύλαξε ο κ. Παπανδρέου την επομένη των εκλογών για να πλειοδοτήσει σε θεαματική επίθεση ειρηνοφιλίας, συνοδευόμενη από επίταση των επιθετικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στη Θράκη και τη διεξαγωγή απειλητικών γυμνασίων πρωτοφανούς έκτασης.
Στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και την ελληνική χείρα φιλίας με στεφάνι και λόγους στον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, ο Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει με επιστολή μέσω της οποίας -πολύ φιλικά- ζητεί ουσιαστικά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο, με τη διαδικασία συνομιλιών σε κυβερνητικό επίπεδο – υπό τη δαμόκλειο σπάθη του casus belli, των εικονικών βομβαρδισμών ακριτικών νησιών, των παρενοχλήσεων ελληνικών γυμνασίων και των καθημερινών NOTAM που διχοτομούν το Αιγαίο.
Το περιεχόμενο της επιστολής έγινε γνωστό από τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργού Επικρατείας και διαπραγματευτή της Τουρκίας με την ΕΕ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αθήνα, ανακοίνωσε σε τούρκους δημοσιογράφους ότι «μια νέα εποχή αρχίζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο κ. Ερντογάν, στην επιστολή του, εκφράζει την αδημονία του για την «επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας, με την ευκαιρία της ανάδειξης νέας κυβέρνησης», την προθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις σε όλα τα πεδία και την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Αναφέρεται στα θέματα της «τουρκικής μειονότητας», στα θέματα του Αιγαίου («συνοριακών διαφορών στο Αιγαίο», κατά τη διατύπωση της «Χουριέτ»), στο Κυπριακό και στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ.
Για την αντιμετώπιση των διμερών διαφορών εισηγείται συνομιλίες (διαπραγματεύσεις) σε ελληνοτουρκικό όργανο υπουργικού επιπέδου και για το Κυπριακό τετραμερή διάσκεψη (Τουρκία, Ελλάδα, Ταλάτ και Χριστόφιας) και κοινές παρεμβάσεις για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.
Ο κ. Μπαγίς δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν πριν από την ευρωπαϊκή διάσκεψη του Δεκεμβρίου, όπου θα επανακριθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας. Κατά τη «Χουριέτ» (7/11/2009), ο κ. Παπανδρέου «αντιμετώπισε θετικά την πρόταση Ερντογάν για σύσταση μεικτού υπουργικού μηχανισμού για τη λύση των διαφορών στο Αιγαίο» και υποσχέθηκε να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να καταλήξει σε λύση του προβλήματος.
(Ο κ. Μπαγίς, που επεδίωξε και είχε συνάντηση και με την τέως υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε επίσης ότι συναντήθηκε «με την επόμενη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» . Η απορία πού προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού διατυπώθηκε και ως ερώτημα εάν ο Μπαγίς ασκείται στην προφητεία ή εκπέμπει «γραμμή» προς τη μουσουλμανική μειονότητα.
Τη δεύτερη εκδοχή ενίσχυσαν οι δηλώσεις του τ. βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν για τους λόγους που κινούν τη μειονότητα να υπερψηφίσει την κ. Μπακογιάννη (καθιέρωση διδασκαλίας της τουρκικής στα γυμνάσια, εισαγωγή τουρκικών βιβλίων στα δημοτικά, παρ’ ολίγον αναγνώριση εκλεγμένων μουφτήδων). Πρόσθετο αίνιγμα απετέλεσε το ταξίδι-αστραπή στη Θράκη, προ ημερών, του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, που συνεργάσθηκε με μειονοτικούς παράγοντες στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.)
Παράλληλα με την επιστολή Ερντογάν, τις διακηρύξεις Μπαγίς και τη μελιστάλακτη διπλωματία Νταβούτογλου, η τουρκική κυβέρνηση πυκνώνει και ανεβάζει τη φόρτιση των προκλήσεων και των απειλητικών μηνυμάτων της, που παρέχουν και τον κώδικα ερμηνείας των φραστικών διαχύσεων και προσκλήσεων σε συνομιλίες. Στο πρόσφατο ανθολόγιο αυτών των χειρονομιών της περιλαμβάνονται:
– Χαμηλή πτήση τουρκικών μαχητικών, με την κάλυψη ΝΑΤΟ, πάνω από ελληνική φρεγάτα με τη στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια γυμνασίου έρευνας και διάσωσης και με πρόθεση να το ματαιώσουν.
– Απόπειρα αναχαίτισης εσθονικού αεροπλάνου της FRONTEX πάνω από το Φαρμακονήσι, έπειτα από προειδοποίηση ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο. Με την αναβάθμιση των παρενοχλήσεων των ευρωπαϊκών αεροπλάνων εποπτείας συνόρων κατά της λαθρομετανάστευσης (αεροπορικών τώρα, αντί των «προειδοποιήσεων» με ασύρματο), επιζητείται η έμπρακτη επαναχάραξη του χάρτη στο Αιγαίο.
– Καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών και συχνά του εναερίου χώρου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
– Δέσμευση, για τη διεξαγωγή τουρκοαιγυπτιακών γυμνασίων στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, τμήμα της οποίας εμπίπτει στα όρια του FIR Αθηνών. Η σχετική ΝΟΤΑΜ αποτελεί την τελευταία μακράς σειράς, σε μια νέα τουρκική εφαρμογή, αυτού του μηνύματος με άλλο προορισμό, για τη διεθνή προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων.
– Αιφνιδιαστική πρόβα κεραυνοβόλου πολέμου από την τουρκική αεροπορία την προπερασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, στην οποία κινητοποιήθηκε το 80% των βάσεων και τα δύο τρίτα των μαχητικών αεροπλάνων της Τουρκίας σε αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας.
Υπό το πρόσχημα και την προκάλυψη «αεροπορικών επιδείξεων», η άσκηση περιλάμβανε τα τρία γνωστά σκέλη αιφνιδιαστικής προσβολής
– Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτ. Θράκης, (ενεργουμένων του Προξενείου) με επιστολή και υπόμνημα προς τους πρέσβεις ξένων χωρών και τις κυβερνήσεις τους, τους καλεί σε επιτόπιο έρευνα και διαπίστωση της καταπάτησης των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και διατυπώνει τα αιτήματά τους (για θεσμική συνδιοίκηση).
Στην επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν και Μαντατζή και ο τ. βουλευτής της Ν.Δ. Αχμέτ Ιλχάν, υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη. Στα κείμενα πού στάλθηκαν στις πρεσβείες προ δεκαημέρου, με την υπογραφή του προέδρου της «Συμβουλευτικής», ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, μεταξύ των διεκδικήσεών τους αναφέρεται η κατάργηση του 3% για την είσοδο κόμματος («τουρκικού») στη Βουλή και η άμεση απόδοση της ιθαγένειας στις 60.000 μειονοτικούς που εκπατρίσθηκαν και την απώλεσαν (δηλαδή σε όσους κατέφυγαν στη Τουρκία, φοβούμενοι αντίποινα για τα πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Πόλης).
Τουρκικές επιθέσεις φιλίας και επιδίωξη και πραγματοποίηση επισκέψεων και συναντήσεων κορυφής, με τηλεοπτικές πόζες εγκαρδιότητας, είναι πάγιο χαρακτηριστικό της τουρκικής προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Βρυξελλών από το 2004. Αποσκοπούν να προβάλουν εικόνα καλής γειτονίας και να αποδυναμώσουν εκ των προτέρων ελληνικές ενστάσεις κατά τη εξέταση της τουρκικής υποψηφιότητας.
Οι παράλληλες προκλήσεις και παραβιάσεις αποβλέπουν να εδραιώσουν στην ευρωπαϊκή οθόνη και αντίληψη την εικόνα ότι πρόκειται για πάγια ιδιομορφία των, κατά τα λοιπά, φυσιολογικών… ελληνοτουρκικών σχέσεων, που αποτυπώνει συνοριακές και λοιπές εκκρεμότητες, άσχετες με τα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας και εκτός της αρμοδιότητας εποπτείας και ενδιαφέροντος της ΕΕ.
Σ’ αυτήν την αμφίπλευρη προπαγανδιστική επιχείρηση, η Άγκυρα πέτυχε πάντοτε να έχει σταθερό σύμμαχο το ίδιο το θύμα της, την Ελλάδα. Της οποίας έμφοβες και υπάκουες κυβερνήσεις δέχονταν να θυσιάσουν τα αμέσως διαθέσιμα διπλωματικά όπλα αποτροπής της απειλής, στο ξενόφερτο είδωλο μελλοντικής σωτηρίας με τον εξευρωπαϊσμό και την εξημέρωση του θηρίου.
Απειλητικότερα χαρακτηριστικά συνολικής εθνικής κρίσεως προσδίδει όμως στη σημερινή συγκυρία η συνδυασμένη ωμή αμερικανονατοϊκή πίεση -και οι μειωμένες ελλαδικές αντιστάσεις- για σύντομη λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών κατά τις προδιαγραφές της ευνοουμένης συμμάχου.
Αμερικανοί υπουργοί και ο νέος γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους στις πρόσφατες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Επισημαίνουν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους από τις εμπλοκές στο Αιγαίο και συνιστούν ελληνοτουρκικό διάλογο για τη λύση των διαφορών. Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν στην προσεχή άφιξη του υφυπουργού Εξωτερικών Στάινμπεργκ και να κορυφωθούν κατά την αναμενόμενη για τον Δεκέμβριο επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, της οποίας θα έχει προηγηθεί η υποδοχή Ερντογάν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν για διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Κατά πληροφορίες όμως «δεν απορρίπτει την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον υπάρξει υπογραφή συνυποσχετικού».
Πρόκειται για τη γνωστή προσήλωση στην πανάκεια του Ελσίνκι,
όταν κανένα κράτος δεν προσφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα – τα οποία έχουν πλέον υποσκελισθεί
από τα ευρύτερα και απείρως σημαντικότερα δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, της
οποίας επιζητείται η προστασία από καταπατήσεις, όπως αυτή που επιχειρεί σε βάρος μας η Τουρκία στο Καστελόριζο.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Μπαγίς απέκλεισε την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών πριν από τη λύση, ή λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση της τουρκικής «εγγύησης», δηλαδή απέκλεισε λύση ανεξαρτησίας από τουρκικόν έλεγχο. Τουρκικές πηγές («Σαμπάχ») αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αναβάλει τον Δεκέμβριο την επανεξέταση της Τουρκίας για την επόμενη σύνοδο κορυφής, εν όψει της αναμενόμενης λύσης του προβλήματος, ότι ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Ομπάμα αμερικανική παρέμβαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών και ότι ο Νταβούτογλου κομίζει στην Αθήνα πρόταση για τη διεξαγωγή ελληνο-τουρκικών συνομιλιών («κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων», αναφέρει τη «Σαμπάχ»), κατά το πρότυπο του Κάμπ Ντέιβιντ ή του Μπούργκενστοκ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο στις αρχές του 2010, πριν από τις τουρκοκυπριακές εκλογές…
Είναι σαφές από τον καταιγισμό πιέσεων, προτάσεων και πρωτοβουλιών ότι σύμμαχοι και φίλοι εγνωσμένης καλής προαιρέσεως-κάθε καρυδιάς καρύδι- σπεύδουν να αξιοποιήσουν την απέχθεια του νέου πρωθυπουργού στη «διπλωματία χαρακωμάτων» και τη γνωστήν έφεσή του στην άσκηση των διπλωματικών εξερευνήσεων. Είθε ο φιλεύσπλαχνος «Θεός της Ελλάδος» να φωτίσει τα βήματά του…


Σχολιάστε εδώ